REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Předkrm, důležitá součást menu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slovo předkrm by u nás nemělo vyvolávat představu honosného a složitého pokrmu, servírovaného jen ke zpestření slavnostní tabule. Pod tímto pojmem by jsme měli chápat malé jídlo, které podáváme před polévkou, místo polévky, nebo po polévce, abychom rozšířili počet podávaných pokrmů a hlavně naladily chuťové buňky strávníků na hlavní chod. Předkrm by se měl stát běžnou součástí i domácího menu.


Škola vaření pro úplné začátečníky

Bylo by dobré skoncovat se zlozvykem české kuchyně, podávat hlavní jídlo ve větším množství a tím se dokonale nasytit.

Daleko chutnější a také zdravější je sestavovat i rodinný oběd nebo večeři ze dvou i více menších chodů, čímž docílíme kromě jiného větší pestrosti naší stravy.

 

Studené předkrmy

Taková příprava oběda či večeře o více chodech předpokládá, že část jídel můžeme připravit rychle z polotovarů, nebo předkrmy sestavit již z hotových ingrediencí. Typickým příkladem může být pokrm vytvořený bez vaření, jen z ingrediencí, které nemusíme vůbec tepelně upravovat.

Příkladem nám může být oblíbený a velmi chutný cukrový meloun zabalený do šunky, avokádo vydlabané a naplněné nějakým kupovaným salátem apod. Pokud nejste příznivci cizokrajného ovoce, můžete svým milým naservírovat jako studený předkrm například rajská jablíčka naplněná pařížským salátem. Předkrm nemusí být jen bohatě obložený majonézový salát, ale třeba jen polovina vejce uvařeného natvrdo, politá kečupem a obložená ředkvičkami, nebo talířek rybího salátu, opečená veka se sýrem apod.

Více než skutečná práce v kuchyni dá takové plánování předkrmu a vlastně celého menu, protože zde záleží nejen na výběru surovin nebo hotových doplňků, ale i na pěkném uspořádání a podávání pokrmů. Důležitým faktorem je také určitá sourodost připravovaných jídel, musí na sebe chuťově navazovat, nebo se k sobě alespoň vzdáleně hodit.

 

Teplé předkrmy

Můžeme podávat jak studené, tak i teplé předkrmy, které jsou však přípravou většinou o něco náročnější, než ty studené.

Teplý předkrm můžeme připravit v pěkných ohnivzdorných miskách, ve kterých jej také většinou neseme na stůl, tím ušetříme čas a práci s dalším nádobím. Děláme-li předkrm pro děti, třeba na jejich svátek nebo narozeniny, připravíme jim něco i tvarově zajímavého. Například vejce na tvrdo s čepičkou z poloviny rajčete bude připomínat muchomůrku, plněná rajčátka zase můžeme otevřít a nazdobit jako květ. Mně se osvědčily plněné papriky vytvarované jako lodičky, ty naše děti milují a to jim je již skoro 18 let.

 

Předkrm a jeho servírování

Hlavním cílem předkrmu je, aby byl ozdobou stolu a měl by vyvolat chuť na další pokrm! Proto i misky nebo talířky, na kterých jej podáváme, by měly být veselých barev nebo zajímavých moderních tvarů a i doplňky předkrmu by měly být pestré. Podáváme-li předkrm pro více člennou rodinu nebo o slavnostních příležitostech, sevírujeme jej na větší dělené míse, kde jednotlivé druhy jsou odděleny, aby si každý mohl vybrat podle své chuti a pokrm se neslíval v jeden neestetický celek.

V naší databázi najdete recepty jak na rychlé studené předkrmy, tak i na pracnější teplé pokrmy, vhodné ovšem také jako předkrm. Některé předkrmy jsou nejen pracnější, ale také dražší. Ty složitější jsou pak většinou určeny především pro slavnostní příležitosti a jako pohoštění pro významné hosty.

 

Suma sumárum o předkrmech

Předkrmy podáváme jen v malých dávkách. Předkrm nemá zasytit, ale má chuť jen podráždit a „probudit“ chuťové buňky. Připravujeme ho většinou z těch surovin, které pak nejsou obsaženy v hlavním chodu. Také barvou a konzistencí by jsme měli předkrm odlišit od hlavního jídla.

Při podávání předkrmů platí jedno pravidlo, studené předkrmy podáváme raději před polévkou, teplé předkrmy naopak po polévce, nebo místo polévky. Po studeném předkrmu volíme raději polévku nezahuštěnou, ideální je vývar. Nebo můžeme postupovat i jinak, je-li předkrm a hlavní chod dostatečně vydatný, můžeme vynechat moučník.

Poslední důležité pravidlo; předkrm by svojí skladbou měl odpovídat sezóně. Proto pro něj vybíráme sezónní čerstvou zeleninu, čerstvá vejce, houby, které zrovna přineseme z lesa, právě ulovené ryby apod. Hlavně v zimních měsících si pak musíme poradit s polotovary, zavařenými ingrediencemi a nejhůře i konzervami. Jako přílohu musíme mít ve spíži vždy připravené různé studené omáčky, kečupy, majonézu apod.

 

Zdroj: Vaříme vtipně, autorky: Joza Břízová a Maryna Klimentová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na předkrmy najdete zde:

Studené předkrmy, snídaně, večeře Teplé předkrmy, snídaně, večeře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy