REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Předkrm, důležitá součást menu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slovo předkrm by u nás nemělo vyvolávat představu honosného a složitého pokrmu, servírovaného jen ke zpestření slavnostní tabule. Pod tímto pojmem by jsme měli chápat malé jídlo, které podáváme před polévkou, místo polévky, nebo po polévce, abychom rozšířili počet podávaných pokrmů a hlavně naladily chuťové buňky strávníků na hlavní chod. Předkrm by se měl stát běžnou součástí i domácího menu.


Škola vaření pro úplné začátečníky

Bylo by dobré skoncovat se zlozvykem české kuchyně, podávat hlavní jídlo ve větším množství a tím se dokonale nasytit.

Daleko chutnější a také zdravější je sestavovat i rodinný oběd nebo večeři ze dvou i více menších chodů, čímž docílíme kromě jiného větší pestrosti naší stravy.

 

Studené předkrmy

Taková příprava oběda či večeře o více chodech předpokládá, že část jídel můžeme připravit rychle z polotovarů, nebo předkrmy sestavit již z hotových ingrediencí. Typickým příkladem může být pokrm vytvořený bez vaření, jen z ingrediencí, které nemusíme vůbec tepelně upravovat.

Příkladem nám může být oblíbený a velmi chutný cukrový meloun zabalený do šunky, avokádo vydlabané a naplněné nějakým kupovaným salátem apod. Pokud nejste příznivci cizokrajného ovoce, můžete svým milým naservírovat jako studený předkrm například rajská jablíčka naplněná pařížským salátem. Předkrm nemusí být jen bohatě obložený majonézový salát, ale třeba jen polovina vejce uvařeného natvrdo, politá kečupem a obložená ředkvičkami, nebo talířek rybího salátu, opečená veka se sýrem apod.

Více než skutečná práce v kuchyni dá takové plánování předkrmu a vlastně celého menu, protože zde záleží nejen na výběru surovin nebo hotových doplňků, ale i na pěkném uspořádání a podávání pokrmů. Důležitým faktorem je také určitá sourodost připravovaných jídel, musí na sebe chuťově navazovat, nebo se k sobě alespoň vzdáleně hodit.

 

Teplé předkrmy

Můžeme podávat jak studené, tak i teplé předkrmy, které jsou však přípravou většinou o něco náročnější, než ty studené.

Teplý předkrm můžeme připravit v pěkných ohnivzdorných miskách, ve kterých jej také většinou neseme na stůl, tím ušetříme čas a práci s dalším nádobím. Děláme-li předkrm pro děti, třeba na jejich svátek nebo narozeniny, připravíme jim něco i tvarově zajímavého. Například vejce na tvrdo s čepičkou z poloviny rajčete bude připomínat muchomůrku, plněná rajčátka zase můžeme otevřít a nazdobit jako květ. Mně se osvědčily plněné papriky vytvarované jako lodičky, ty naše děti milují a to jim je již skoro 18 let.

 

Předkrm a jeho servírování

Hlavním cílem předkrmu je, aby byl ozdobou stolu a měl by vyvolat chuť na další pokrm! Proto i misky nebo talířky, na kterých jej podáváme, by měly být veselých barev nebo zajímavých moderních tvarů a i doplňky předkrmu by měly být pestré. Podáváme-li předkrm pro více člennou rodinu nebo o slavnostních příležitostech, sevírujeme jej na větší dělené míse, kde jednotlivé druhy jsou odděleny, aby si každý mohl vybrat podle své chuti a pokrm se neslíval v jeden neestetický celek.

V naší databázi najdete recepty jak na rychlé studené předkrmy, tak i na pracnější teplé pokrmy, vhodné ovšem také jako předkrm. Některé předkrmy jsou nejen pracnější, ale také dražší. Ty složitější jsou pak většinou určeny především pro slavnostní příležitosti a jako pohoštění pro významné hosty.

 

Suma sumárum o předkrmech

Předkrmy podáváme jen v malých dávkách. Předkrm nemá zasytit, ale má chuť jen podráždit a „probudit“ chuťové buňky. Připravujeme ho většinou z těch surovin, které pak nejsou obsaženy v hlavním chodu. Také barvou a konzistencí by jsme měli předkrm odlišit od hlavního jídla.

Při podávání předkrmů platí jedno pravidlo, studené předkrmy podáváme raději před polévkou, teplé předkrmy naopak po polévce, nebo místo polévky. Po studeném předkrmu volíme raději polévku nezahuštěnou, ideální je vývar. Nebo můžeme postupovat i jinak, je-li předkrm a hlavní chod dostatečně vydatný, můžeme vynechat moučník.

Poslední důležité pravidlo; předkrm by svojí skladbou měl odpovídat sezóně. Proto pro něj vybíráme sezónní čerstvou zeleninu, čerstvá vejce, houby, které zrovna přineseme z lesa, právě ulovené ryby apod. Hlavně v zimních měsících si pak musíme poradit s polotovary, zavařenými ingrediencemi a nejhůře i konzervami. Jako přílohu musíme mít ve spíži vždy připravené různé studené omáčky, kečupy, majonézu apod.

 

Zdroj: Vaříme vtipně, autorky: Joza Břízová a Maryna Klimentová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na předkrmy najdete zde:

Studené předkrmy, snídaně, večeře Teplé předkrmy, snídaně, večeře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy