REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy připravované na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě na pánvi můžeme snadno a rychle připravit mnoho pestrých a na čas nenáročných pokrmů. Většinou jde o minutkovou kuchyni, tedy o pokrmy připravené do 30 minut. Dříve však, než postavíme pánev na zdroj tepla, měli bychom o úpravě jídel na pánvi alespoň něco vědět …


Škola vaření - úplné základyPro vaření, opékání, restování a smažení masa na pánvi se nejlépe hodí hlubší pánev ze silnostěnného materiálu s litinovým dnem (na trhu jsou dnes různé varianty a nové materiály, potřeba silnějšího dna zůstává), jenom kvalitní pánev nám umožní i při prudším ohni připravit maso tak, aby sice zezlátlo, ale nepřipálilo se.

Dnes máme na trhu nepřeberné množství teflonových pánví s nepřilnavým povrchem, které se hodí například na smažení omelet, vajíček či palačinek. Pokud se bavíme o pánvích, nesmíme zapomenout jmenovat pánev extra hlubokou, nazývanou wok, ve které se nejlépe připravují různé směsi. Ale i zde platí, že kvalitní povrch a silnější stěna nám velice ulehčí samotnou přípravu pokrmů.

S tím souvisí i výběr masa, které chceme připravovat na pánvi. Měla by to být masa, která jsou při teplé upravě brzy měkká. Jde většinou o masa minutková, tedy velice jakostní a vhodná na rychlou přípravu jako maso hovězí, například hovězí svíčková či roštěná, z vepřového uveďme panenku, kýtu nebo krkovičku … Ovšem nejvhodnější k úpravě na pánvi je maso kuřecí, to je nejrychleji hotové a dobře chutná, přitom nemá tendenci se zbytečně v pánvi vysušovat. Skvěle se také na přípravu na pánvi hodí ryby a různé mořské potvůrky.

Základní pravidla práce s pánví

Všechny přísady a ingredience, které vkládáme do pánve, musí být suché (samozřejmě, pokud nejde o tekuté produkty), jinak nenabudou hezkou zlatavou barvu. Mokré přísady se pak v pánvi neopékají, ale dusí ve vlastní šťávě, což hlavně při restování – prudkém opékaná ingrediencí, rozhodně nepotřebujeme!

Všechny přísady, které do pánve vkládáme nebo naléváme, by měly mít pokojovou teplotu a přibližně stejnou velikost, samozřejmě, že tím myslíme podobné suroviny, tedy například různé druhy mas, kousky směsi zeleniny apod.

Na pánev většinou nedáváme samotné máslo, při extrémních teplotách se totiž připaluje, raději používáme směs s olejem a máslem, nebo jen olej. Samotné máslo použijeme jen tehdy, pokud nepotřebujeme teplotu pánve úplně rozehřátou a budeme příslušné ingredience jen pozvolna opékat, smažit či dusit. S tukem šetříme, dáváme jen malé množství, dnešní kvalitní nepřilnavé pánve již nepotřebují tolik oleje, jako v minulosti. Do pánve dáváme jen tolik ingrediencí, aby mezi nimi zůstalo ještě nějaké místo, nesmí být na sebe „nalepeny“, pokud to například přeženeme s masem a nenecháme patřičné místo v pánvi, maso se nám neopeče, ale začne ihned dusit.

Poté, co dáme potraviny na pánev, necháme je 30 sekund v klidu, až pak je teprve obrátíme nebo promícháme, jenom tak mohou tzv. „nabrat barvu“. Měli bychom také vědět, že o co větší kusy masa nebo zeleniny vkládáme, o to by měl být zdroj tepla menší. Umožníme tak žáru, aby vnikl do samotného středu potraviny (masa, zeleniny), aniž je zvenčí připálí.

Zdroj tepla pod pánví stále regulujeme, potraviny mají sice syčet, ale nesmějí se připalovat. Při přidávání dalších přísad pečlivě sledujeme čas potřebný k tomu, aby také změkly.

Potraviny na pánvi obracíme pomocí dřevěné nebo umělohmotné stěrky nebo vařečky, vidlička často poruší povrch potravin, což je většinou nežádoucí.

Zdroj: Zdroj: Kuchyň plná nápadů – Sešity domácího hospodaření, rok vydání: 1988, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy