REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy připravované na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě na pánvi můžeme snadno a rychle připravit mnoho pestrých a na čas nenáročných pokrmů. Většinou jde o minutkovou kuchyni, tedy o pokrmy připravené do 30 minut. Dříve však, než postavíme pánev na zdroj tepla, měli bychom o úpravě jídel na pánvi alespoň něco vědět …


Škola vaření - úplné základyPro vaření, opékání, restování a smažení masa na pánvi se nejlépe hodí hlubší pánev ze silnostěnného materiálu s litinovým dnem (na trhu jsou dnes různé varianty a nové materiály, potřeba silnějšího dna zůstává), jenom kvalitní pánev nám umožní i při prudším ohni připravit maso tak, aby sice zezlátlo, ale nepřipálilo se.

Dnes máme na trhu nepřeberné množství teflonových pánví s nepřilnavým povrchem, které se hodí například na smažení omelet, vajíček či palačinek. Pokud se bavíme o pánvích, nesmíme zapomenout jmenovat pánev extra hlubokou, nazývanou wok, ve které se nejlépe připravují různé směsi. Ale i zde platí, že kvalitní povrch a silnější stěna nám velice ulehčí samotnou přípravu pokrmů.

S tím souvisí i výběr masa, které chceme připravovat na pánvi. Měla by to být masa, která jsou při teplé upravě brzy měkká. Jde většinou o masa minutková, tedy velice jakostní a vhodná na rychlou přípravu jako maso hovězí, například hovězí svíčková či roštěná, z vepřového uveďme panenku, kýtu nebo krkovičku … Ovšem nejvhodnější k úpravě na pánvi je maso kuřecí, to je nejrychleji hotové a dobře chutná, přitom nemá tendenci se zbytečně v pánvi vysušovat. Skvěle se také na přípravu na pánvi hodí ryby a různé mořské potvůrky.

Základní pravidla práce s pánví

Všechny přísady a ingredience, které vkládáme do pánve, musí být suché (samozřejmě, pokud nejde o tekuté produkty), jinak nenabudou hezkou zlatavou barvu. Mokré přísady se pak v pánvi neopékají, ale dusí ve vlastní šťávě, což hlavně při restování – prudkém opékaná ingrediencí, rozhodně nepotřebujeme!

Všechny přísady, které do pánve vkládáme nebo naléváme, by měly mít pokojovou teplotu a přibližně stejnou velikost, samozřejmě, že tím myslíme podobné suroviny, tedy například různé druhy mas, kousky směsi zeleniny apod.

Na pánev většinou nedáváme samotné máslo, při extrémních teplotách se totiž připaluje, raději používáme směs s olejem a máslem, nebo jen olej. Samotné máslo použijeme jen tehdy, pokud nepotřebujeme teplotu pánve úplně rozehřátou a budeme příslušné ingredience jen pozvolna opékat, smažit či dusit. S tukem šetříme, dáváme jen malé množství, dnešní kvalitní nepřilnavé pánve již nepotřebují tolik oleje, jako v minulosti. Do pánve dáváme jen tolik ingrediencí, aby mezi nimi zůstalo ještě nějaké místo, nesmí být na sebe „nalepeny“, pokud to například přeženeme s masem a nenecháme patřičné místo v pánvi, maso se nám neopeče, ale začne ihned dusit.

Poté, co dáme potraviny na pánev, necháme je 30 sekund v klidu, až pak je teprve obrátíme nebo promícháme, jenom tak mohou tzv. „nabrat barvu“. Měli bychom také vědět, že o co větší kusy masa nebo zeleniny vkládáme, o to by měl být zdroj tepla menší. Umožníme tak žáru, aby vnikl do samotného středu potraviny (masa, zeleniny), aniž je zvenčí připálí.

Zdroj tepla pod pánví stále regulujeme, potraviny mají sice syčet, ale nesmějí se připalovat. Při přidávání dalších přísad pečlivě sledujeme čas potřebný k tomu, aby také změkly.

Potraviny na pánvi obracíme pomocí dřevěné nebo umělohmotné stěrky nebo vařečky, vidlička často poruší povrch potravin, což je většinou nežádoucí.

Zdroj: Zdroj: Kuchyň plná nápadů – Sešity domácího hospodaření, rok vydání: 1988, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy