REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy připravované na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě na pánvi můžeme snadno a rychle připravit mnoho pestrých a na čas nenáročných pokrmů. Většinou jde o minutkovou kuchyni, tedy o pokrmy připravené do 30 minut. Dříve však, než postavíme pánev na zdroj tepla, měli bychom o úpravě jídel na pánvi alespoň něco vědět …


Škola vaření - úplné základyPro vaření, opékání, restování a smažení masa na pánvi se nejlépe hodí hlubší pánev ze silnostěnného materiálu s litinovým dnem (na trhu jsou dnes různé varianty a nové materiály, potřeba silnějšího dna zůstává), jenom kvalitní pánev nám umožní i při prudším ohni připravit maso tak, aby sice zezlátlo, ale nepřipálilo se.

Dnes máme na trhu nepřeberné množství teflonových pánví s nepřilnavým povrchem, které se hodí například na smažení omelet, vajíček či palačinek. Pokud se bavíme o pánvích, nesmíme zapomenout jmenovat pánev extra hlubokou, nazývanou wok, ve které se nejlépe připravují různé směsi. Ale i zde platí, že kvalitní povrch a silnější stěna nám velice ulehčí samotnou přípravu pokrmů.

S tím souvisí i výběr masa, které chceme připravovat na pánvi. Měla by to být masa, která jsou při teplé upravě brzy měkká. Jde většinou o masa minutková, tedy velice jakostní a vhodná na rychlou přípravu jako maso hovězí, například hovězí svíčková či roštěná, z vepřového uveďme panenku, kýtu nebo krkovičku … Ovšem nejvhodnější k úpravě na pánvi je maso kuřecí, to je nejrychleji hotové a dobře chutná, přitom nemá tendenci se zbytečně v pánvi vysušovat. Skvěle se také na přípravu na pánvi hodí ryby a různé mořské potvůrky.

Základní pravidla práce s pánví

Všechny přísady a ingredience, které vkládáme do pánve, musí být suché (samozřejmě, pokud nejde o tekuté produkty), jinak nenabudou hezkou zlatavou barvu. Mokré přísady se pak v pánvi neopékají, ale dusí ve vlastní šťávě, což hlavně při restování – prudkém opékaná ingrediencí, rozhodně nepotřebujeme!

Všechny přísady, které do pánve vkládáme nebo naléváme, by měly mít pokojovou teplotu a přibližně stejnou velikost, samozřejmě, že tím myslíme podobné suroviny, tedy například různé druhy mas, kousky směsi zeleniny apod.

Na pánev většinou nedáváme samotné máslo, při extrémních teplotách se totiž připaluje, raději používáme směs s olejem a máslem, nebo jen olej. Samotné máslo použijeme jen tehdy, pokud nepotřebujeme teplotu pánve úplně rozehřátou a budeme příslušné ingredience jen pozvolna opékat, smažit či dusit. S tukem šetříme, dáváme jen malé množství, dnešní kvalitní nepřilnavé pánve již nepotřebují tolik oleje, jako v minulosti. Do pánve dáváme jen tolik ingrediencí, aby mezi nimi zůstalo ještě nějaké místo, nesmí být na sebe „nalepeny“, pokud to například přeženeme s masem a nenecháme patřičné místo v pánvi, maso se nám neopeče, ale začne ihned dusit.

Poté, co dáme potraviny na pánev, necháme je 30 sekund v klidu, až pak je teprve obrátíme nebo promícháme, jenom tak mohou tzv. „nabrat barvu“. Měli bychom také vědět, že o co větší kusy masa nebo zeleniny vkládáme, o to by měl být zdroj tepla menší. Umožníme tak žáru, aby vnikl do samotného středu potraviny (masa, zeleniny), aniž je zvenčí připálí.

Zdroj tepla pod pánví stále regulujeme, potraviny mají sice syčet, ale nesmějí se připalovat. Při přidávání dalších přísad pečlivě sledujeme čas potřebný k tomu, aby také změkly.

Potraviny na pánvi obracíme pomocí dřevěné nebo umělohmotné stěrky nebo vařečky, vidlička často poruší povrch potravin, což je většinou nežádoucí.

Zdroj: Zdroj: Kuchyň plná nápadů – Sešity domácího hospodaření, rok vydání: 1988, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy