REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studené omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Studené omáčky dovedou i jednoduché jídlo proměnit ve slavnostní a dostat nejen lepší vzhled, ale i zvýšit jeho výživnou hodnotu a sytivost.


Škola vaření pro úplné začátečníkyStudené omáčky podáváme nejen ke studenému nebo teplému masu, k rybám, ke zvěřině, ale i na vejce, bramborové saláty i zeleninové pokrmy, zvláště na saláty.

Ty jsou dvojího druhu – syrové a vařené. U syrových převládá majonéza, u vařených základní bešamelová omáčka nebo vařený mléčný krém.

Při přípravě omáček můžeme dobře využít své kuchařské nadání a vtip, neboť nejrůznějšími příchutěmi, zajímavými ingrediencemi a kořením, změnou hustoty, jim dodáme jejich charakteristickou, častou nenahraditelnou chuť.

Základní majonéza

Základní studená omáčka je vlastně majonéza, což je hmota připravená z čerstvých žloutků a oleje, lze ji dnes běžně v mnoha variantách obměnách koupit již hotovou. Pomocí mixéru nebo i ručního šlehače ji lze bez větší námahy připravit i doma. Na syrové žloutky počítáme asi 250-300 g oleje.

Recept na přípravu domácí majonézy najdete zde: Majonéza základní

Základní bílá omáčka

Tak základní bílou omáčku, které se říká bešamel, připravujeme ze světlé máslové jíšky, kterou rozšleháme s mlékem a dobře povaříme, aby byla hladká. I tuto omáčku dnes samozřejmě můžeme koupit již hotovou, například v prášku, ten rozmícháme s vodou a chvíli povaříme.

Recept na domácí základní bílou omáčku nejdete zde: Bešamelová omáčka

Mléčný krém

A konečně třetí základ omáček tvoří mléčný krém uvařený z ½ l mléka, 1-2 žloutků a 15 g hladké mouky nebo škrobové moučky.

Recept najdete zde: Mléčný krém – základ studených omáček

Všechny tyto tři základní omáčky pak co nejrůzněji měníme přídavkem zeleniny, koření, citronové šťávy, cukrem, atd. Recepty a podrobné popisy na studené omáčky najdete v naší databázi zde: Studené omáčky, přelivy

Abychom zlevnili základní majonézu, můžeme ji nastavit mléčnou kaší připravenou ze ¼ l mléka a 40 g polohrubé mouky. Majonézu můžeme nastavit i několika lžícemi bešamelové omáčky, nebo ji zjemnit přídavkem sladké nebo kyselé smetany nebo šlehačky.

Velmi dobře se v kuchyni při přípravě studených omáček uplatňuje i hotová majonéza. Z ní se přidáním nasekaných okurek, syrové, ale i vařené zeleniny můžeme připravit také různé omáčky.

Studenou omáčku, pokud ji nepoužijeme na ozdobu předkládaného pokrmu, podáváme zvlášť v omáčníku nebo na talířku, či v misce. Kovové omáčníky a lžičky dodávají kyselým omáčkám nepříjemnou pachuť, proto používáme raději misek skleněných, porcelánových nebo z nerezu.

Chceme-li studenou omáčkou přelít některý pokrm, například vařená vejce, přidáváme do omáčky trochu rozpuštěného rosolu. Na 100 g majonézy asi 20 g rosolu (želatiny). Jakmile rosol vychladne, omáčka ztuhne a přeliv drží. Naopak, chceme-li, aby byla omáčka řidší, rozředíme ji trochou studené vody nebo masitého vývaru.

Zdroj: Vaříme vtipně, autorky: Joza Břízová a Maryna Klimentová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy