REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studené omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Studené omáčky dovedou i jednoduché jídlo proměnit ve slavnostní a dostat nejen lepší vzhled, ale i zvýšit jeho výživnou hodnotu a sytivost.


Škola vaření pro úplné začátečníkyStudené omáčky podáváme nejen ke studenému nebo teplému masu, k rybám, ke zvěřině, ale i na vejce, bramborové saláty i zeleninové pokrmy, zvláště na saláty.

Ty jsou dvojího druhu – syrové a vařené. U syrových převládá majonéza, u vařených základní bešamelová omáčka nebo vařený mléčný krém.

Při přípravě omáček můžeme dobře využít své kuchařské nadání a vtip, neboť nejrůznějšími příchutěmi, zajímavými ingrediencemi a kořením, změnou hustoty, jim dodáme jejich charakteristickou, častou nenahraditelnou chuť.

Základní majonéza

Základní studená omáčka je vlastně majonéza, což je hmota připravená z čerstvých žloutků a oleje, lze ji dnes běžně v mnoha variantách obměnách koupit již hotovou. Pomocí mixéru nebo i ručního šlehače ji lze bez větší námahy připravit i doma. Na syrové žloutky počítáme asi 250-300 g oleje.

Recept na přípravu domácí majonézy najdete zde: Majonéza základní

Základní bílá omáčka

Tak základní bílou omáčku, které se říká bešamel, připravujeme ze světlé máslové jíšky, kterou rozšleháme s mlékem a dobře povaříme, aby byla hladká. I tuto omáčku dnes samozřejmě můžeme koupit již hotovou, například v prášku, ten rozmícháme s vodou a chvíli povaříme.

Recept na domácí základní bílou omáčku nejdete zde: Bešamelová omáčka

Mléčný krém

A konečně třetí základ omáček tvoří mléčný krém uvařený z ½ l mléka, 1-2 žloutků a 15 g hladké mouky nebo škrobové moučky.

Recept najdete zde: Mléčný krém – základ studených omáček

Všechny tyto tři základní omáčky pak co nejrůzněji měníme přídavkem zeleniny, koření, citronové šťávy, cukrem, atd. Recepty a podrobné popisy na studené omáčky najdete v naší databázi zde: Studené omáčky, přelivy

Abychom zlevnili základní majonézu, můžeme ji nastavit mléčnou kaší připravenou ze ¼ l mléka a 40 g polohrubé mouky. Majonézu můžeme nastavit i několika lžícemi bešamelové omáčky, nebo ji zjemnit přídavkem sladké nebo kyselé smetany nebo šlehačky.

Velmi dobře se v kuchyni při přípravě studených omáček uplatňuje i hotová majonéza. Z ní se přidáním nasekaných okurek, syrové, ale i vařené zeleniny můžeme připravit také různé omáčky.

Studenou omáčku, pokud ji nepoužijeme na ozdobu předkládaného pokrmu, podáváme zvlášť v omáčníku nebo na talířku, či v misce. Kovové omáčníky a lžičky dodávají kyselým omáčkám nepříjemnou pachuť, proto používáme raději misek skleněných, porcelánových nebo z nerezu.

Chceme-li studenou omáčkou přelít některý pokrm, například vařená vejce, přidáváme do omáčky trochu rozpuštěného rosolu. Na 100 g majonézy asi 20 g rosolu (želatiny). Jakmile rosol vychladne, omáčka ztuhne a přeliv drží. Naopak, chceme-li, aby byla omáčka řidší, rozředíme ji trochou studené vody nebo masitého vývaru.

Zdroj: Vaříme vtipně, autorky: Joza Břízová a Maryna Klimentová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy