REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studené omáčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Studené omáčky dovedou i jednoduché jídlo proměnit ve slavnostní a dostat nejen lepší vzhled, ale i zvýšit jeho výživnou hodnotu a sytivost.


Škola vaření pro úplné začátečníkyStudené omáčky podáváme nejen ke studenému nebo teplému masu, k rybám, ke zvěřině, ale i na vejce, bramborové saláty i zeleninové pokrmy, zvláště na saláty.

Ty jsou dvojího druhu – syrové a vařené. U syrových převládá majonéza, u vařených základní bešamelová omáčka nebo vařený mléčný krém.

Při přípravě omáček můžeme dobře využít své kuchařské nadání a vtip, neboť nejrůznějšími příchutěmi, zajímavými ingrediencemi a kořením, změnou hustoty, jim dodáme jejich charakteristickou, častou nenahraditelnou chuť.

Základní majonéza

Základní studená omáčka je vlastně majonéza, což je hmota připravená z čerstvých žloutků a oleje, lze ji dnes běžně v mnoha variantách obměnách koupit již hotovou. Pomocí mixéru nebo i ručního šlehače ji lze bez větší námahy připravit i doma. Na syrové žloutky počítáme asi 250-300 g oleje.

Recept na přípravu domácí majonézy najdete zde: Majonéza základní

Základní bílá omáčka

Tak základní bílou omáčku, které se říká bešamel, připravujeme ze světlé máslové jíšky, kterou rozšleháme s mlékem a dobře povaříme, aby byla hladká. I tuto omáčku dnes samozřejmě můžeme koupit již hotovou, například v prášku, ten rozmícháme s vodou a chvíli povaříme.

Recept na domácí základní bílou omáčku nejdete zde: Bešamelová omáčka

Mléčný krém

A konečně třetí základ omáček tvoří mléčný krém uvařený z ½ l mléka, 1-2 žloutků a 15 g hladké mouky nebo škrobové moučky.

Recept najdete zde: Mléčný krém – základ studených omáček

Všechny tyto tři základní omáčky pak co nejrůzněji měníme přídavkem zeleniny, koření, citronové šťávy, cukrem, atd. Recepty a podrobné popisy na studené omáčky najdete v naší databázi zde: Studené omáčky, přelivy

Abychom zlevnili základní majonézu, můžeme ji nastavit mléčnou kaší připravenou ze ¼ l mléka a 40 g polohrubé mouky. Majonézu můžeme nastavit i několika lžícemi bešamelové omáčky, nebo ji zjemnit přídavkem sladké nebo kyselé smetany nebo šlehačky.

Velmi dobře se v kuchyni při přípravě studených omáček uplatňuje i hotová majonéza. Z ní se přidáním nasekaných okurek, syrové, ale i vařené zeleniny můžeme připravit také různé omáčky.

Studenou omáčku, pokud ji nepoužijeme na ozdobu předkládaného pokrmu, podáváme zvlášť v omáčníku nebo na talířku, či v misce. Kovové omáčníky a lžičky dodávají kyselým omáčkám nepříjemnou pachuť, proto používáme raději misek skleněných, porcelánových nebo z nerezu.

Chceme-li studenou omáčkou přelít některý pokrm, například vařená vejce, přidáváme do omáčky trochu rozpuštěného rosolu. Na 100 g majonézy asi 20 g rosolu (želatiny). Jakmile rosol vychladne, omáčka ztuhne a přeliv drží. Naopak, chceme-li, aby byla omáčka řidší, rozředíme ji trochou studené vody nebo masitého vývaru.

Zdroj: Vaříme vtipně, autorky: Joza Břízová a Maryna Klimentová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy