REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.


Drůbežářský závod Klatovy se s vámi podělí o několik rodinných tipů, jak zaručeně připravit ty nejlepší kuřecí řízky. Prvním krokem k úspěchu je samozřejmě výběr kvalitního a čerstvého masa, a to nejlépe z českých chovů, protože maso je zpracováváno podle přísných norem EU. Na řízky vybírejte vždy čerstvé chlazené maso, jako jsou Kuřecí řízky prsní bez kosti DZ Klatovy nebo Kuřecí řízky stehenní DZ Klatovy. Záleží na tom, co kdo má rád. Děti milují prsní řízky a tatínkové raději šťavnatější stehenní variantu, ale proč si na sváteční menu neudělat obojí.

Další krok je třeba rozmyslet si předem. Zda připravit klasický trojobal nebo si maso předem naložit, aby bylo pěkně šťavnaté. Jak postupovat při přípravě sváteční večeře? Inspirujte se podle tipů Drůbežářského závodu Klatovy:

 

1. Klasický trojobal

  1. Kuřecí či stehenní řízek omyjte studenou vodou, zlehka osušte a podle tloušťky masa naklepejte nebo případně seřízněte. Je důležité, aby maso bylo stejně vysoké a smažilo se rovnoměrně. Tak předejdete nedodělaným či naopak vysušeným místům.
  2. Následně řízek z obou stran lehce osolte a obalte v přesáté hladké mouce. Maso pak obalte v rozšlehaném vajíčku. Je lepší vejce ničím neředit, ani vodou či mlékem. Přidat můžete do vajec na dochucení bylinky nebo česnek.
  3. Další vrstvou je strouhanka. Strouhanku je nejlepší připravit si doma. Zužitkujete tak dva až tři dny staré pečivo jako jsou rohlíky, housky či veka. Pokud přeci jen kupujete strouhanku v obchodě, vyhněte se hrubé chlebové variantě, která na řízku opravdu nechutná dobře.
  4. Obal k masu pěkně přimáčkněte, aby neopadával.

Tip: Strouhanku lze ozvláštnit přidáním parmazánu, sezamovými semínky či rozdrcenými kukuřičnými lupínky.

Pokud jste zvolili časově náročnější variantu s naložením masa, je třeba připravit si marinádu, do které maso naložíte alespoň na 2 hodiny, ale lepší je nechat jej uležet alespoň 24 hodin.

 

2. Marináda

Kuřecí maso naložené do kyselého prostředí velmi zkřehne a po usmažení vynikne šťavnatostí.

  1. Očištěné maso, které je srovnáno na stejnou výšku, zalijte v uzavíratelné nádobě zakysanou smetanou, podmáslím, jogurtem nebo acidofilním mlékem a přidejte sůl a pepř.
  2. Nádobu uzavřete a nechte v chladu až do smažení. Řízky po vyjmutí z marinády nechce chvíli okapat, ale musí zůstat stále vlhké, aby na nich dobře držela strouhanka, protože při tomto způsobu úpravy není nutný tradiční trojobal.
  3. Pak stačí jen osmažit nebo upéct v troubě.
 

3. Smažení

Největším uměním je správně řízek osmažit. Nic jej nedokáže zkazit více, než když ho připálíte nebo chytne chuť od přepáleného tuku. Proto je na smažení nejlepší použít přepuštěné máslo nebo sádlo, které používaly jistě i vaše babičky. Můžete zkusit smažit i na řepkovém oleji smíchaným půl na půl se sádlem.

  1. Do správně rozpáleného tuku (vyzkoušíte tak, že do něj hodíte kousek strouhanky a pokud začne bublat, je čas ke smažení), vložíte jeden až dva plátky řízků.
  2. Smažíte pozvolna ve vyšší vrstvě z každé strany přibližně čtyři až pět minut krásně dozlatova. Během smažení řízky zbytečně navíc neotáčejte, a hlavně do nich nepíchejte vidličkou či nožem, jinak by z nich vytekla šťáva.
  3. Pokud vám nevyhovují smažená jídla nebo jen rádi připravujete pokrmy lehce a dietně, můžete si řízky připravit v troubě. Výhodou je i to, že je tak můžete připravit všechny najednou, jen je třeba počítat s delším časem pečení.
  4. Po osmažení stačí nechat maso krátce okapat na papírové utěrce, zbaví se tak přebytečného tuku. Pak jen už jen stačí přidat k bramborovému salátu, bramborům nebo jiné oblíbené sváteční příloze a štědrovečerní hostina může začít.
 

Zdroj: www.dzklatovy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy