REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava šťávy nebo omáčky z výpeku na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po opečení nebo restování masa na pánvi nám vzniká tzv. výpek, což je šťáva smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou omáčku vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.


Škola vaření - úplné základyJakmile vytáhneme opečené maso, či další ingredience z pánve, vzniklý výpek můžeme dále dochutit.

Příprava šťávy z výpeku na pánvičce

Z pánve vylijeme přebytečný tuk, hotové přísady udržujeme v teple, zaklopené, ideálně na mírném zdroji tepla, nebo ve vypnuté předehřáté troubě (pokud dopředu počítáme s tím, že budeme chtít připravit šťávu nebo omáčku z výpeku, tuku použijeme při prvotní přípravě pokrmu opravdu jen decentně!).

Do pánve přilijeme trochu horké vody, vína nebo vývaru, stěrkou jemně uvolníme na dně nebo na okraji pánve přichycené částečky potravin. Obsah 1-2 minuty povaříme a pak použijeme jako šťávu, kterou přelijeme nebo podlijeme hotové maso. Nesmíme ji zapomenout osolit, případně jinak dochutit. Na dochucení šťáv se hodí většina koření a samozřejmě sůl.

Chceme-li mít šťávu bohatší a jemnější, přidáme do ní ještě oříšek čerstvého studeného másla.

Příprava omáčky z výpeku na pánvičce

Pokud budeme chtít z výpeku připravit omáčku, nalijeme do něj smetanu, vývar a podobně, chvíli vše povaříme, aby se obsah i aróma zkoncentrovalo, omáčku pak ještě můžeme zahustit solamylem (solamyl je bramborová moučka škrobová, která je vyráběna z nejkvalitnějšího bramborového škrobu, je lehce stravitelná, jemná a vhodná i do dětských pokrmů), nebo moukou rozkverlanou v menším množství studené vody (pokud zahušťujerme moukou, musíme omáčku provařit nejméně 15-20 minut).

Omáčku lze dále ochutit například nastrouhaným sýrem, nasekanými bylinkami, kečupem, česnekem atd., nejlépe je dále postupovat podle předepsaných receptur. Rovněž omáčky musíme nakonec dle chuti osolit a okořenit, nezapomeňme však, že některé ingredience, jako například slaný sýr, omáčky sami dostatečně osolí, proto právě se solí opatrně.

Recepty k tématu:

Přírodní vepřové žebírko II. Medailonky z vepřové svíčkové

Kuřecí přírodní řízek s broskví a sýrem Přírodní kuřecí řízek na žampiónech

Kuřecí plátek se salámem a sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy