REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava šťávy nebo omáčky z výpeku na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po opečení nebo restování masa na pánvi nám vzniká tzv. výpek, což je šťáva smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou omáčku vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.


Škola vaření - úplné základyJakmile vytáhneme opečené maso, či další ingredience z pánve, vzniklý výpek můžeme dále dochutit.

Příprava šťávy z výpeku na pánvičce

Z pánve vylijeme přebytečný tuk, hotové přísady udržujeme v teple, zaklopené, ideálně na mírném zdroji tepla, nebo ve vypnuté předehřáté troubě (pokud dopředu počítáme s tím, že budeme chtít připravit šťávu nebo omáčku z výpeku, tuku použijeme při prvotní přípravě pokrmu opravdu jen decentně!).

Do pánve přilijeme trochu horké vody, vína nebo vývaru, stěrkou jemně uvolníme na dně nebo na okraji pánve přichycené částečky potravin. Obsah 1-2 minuty povaříme a pak použijeme jako šťávu, kterou přelijeme nebo podlijeme hotové maso. Nesmíme ji zapomenout osolit, případně jinak dochutit. Na dochucení šťáv se hodí většina koření a samozřejmě sůl.

Chceme-li mít šťávu bohatší a jemnější, přidáme do ní ještě oříšek čerstvého studeného másla.

Příprava omáčky z výpeku na pánvičce

Pokud budeme chtít z výpeku připravit omáčku, nalijeme do něj smetanu, vývar a podobně, chvíli vše povaříme, aby se obsah i aróma zkoncentrovalo, omáčku pak ještě můžeme zahustit solamylem (solamyl je bramborová moučka škrobová, která je vyráběna z nejkvalitnějšího bramborového škrobu, je lehce stravitelná, jemná a vhodná i do dětských pokrmů), nebo moukou rozkverlanou v menším množství studené vody (pokud zahušťujerme moukou, musíme omáčku provařit nejméně 15-20 minut).

Omáčku lze dále ochutit například nastrouhaným sýrem, nasekanými bylinkami, kečupem, česnekem atd., nejlépe je dále postupovat podle předepsaných receptur. Rovněž omáčky musíme nakonec dle chuti osolit a okořenit, nezapomeňme však, že některé ingredience, jako například slaný sýr, omáčky sami dostatečně osolí, proto právě se solí opatrně.

Recepty k tématu:

Přírodní vepřové žebírko II. Medailonky z vepřové svíčkové

Kuřecí přírodní řízek s broskví a sýrem Přírodní kuřecí řízek na žampiónech

Kuřecí plátek se salámem a sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy