REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava šťávy nebo omáčky z výpeku na pánvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po opečení nebo restování masa na pánvi nám vzniká tzv. výpek, což je šťáva smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou omáčku vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.


Škola vaření - úplné základyJakmile vytáhneme opečené maso, či další ingredience z pánve, vzniklý výpek můžeme dále dochutit.

Příprava šťávy z výpeku na pánvičce

Z pánve vylijeme přebytečný tuk, hotové přísady udržujeme v teple, zaklopené, ideálně na mírném zdroji tepla, nebo ve vypnuté předehřáté troubě (pokud dopředu počítáme s tím, že budeme chtít připravit šťávu nebo omáčku z výpeku, tuku použijeme při prvotní přípravě pokrmu opravdu jen decentně!).

Do pánve přilijeme trochu horké vody, vína nebo vývaru, stěrkou jemně uvolníme na dně nebo na okraji pánve přichycené částečky potravin. Obsah 1-2 minuty povaříme a pak použijeme jako šťávu, kterou přelijeme nebo podlijeme hotové maso. Nesmíme ji zapomenout osolit, případně jinak dochutit. Na dochucení šťáv se hodí většina koření a samozřejmě sůl.

Chceme-li mít šťávu bohatší a jemnější, přidáme do ní ještě oříšek čerstvého studeného másla.

Příprava omáčky z výpeku na pánvičce

Pokud budeme chtít z výpeku připravit omáčku, nalijeme do něj smetanu, vývar a podobně, chvíli vše povaříme, aby se obsah i aróma zkoncentrovalo, omáčku pak ještě můžeme zahustit solamylem (solamyl je bramborová moučka škrobová, která je vyráběna z nejkvalitnějšího bramborového škrobu, je lehce stravitelná, jemná a vhodná i do dětských pokrmů), nebo moukou rozkverlanou v menším množství studené vody (pokud zahušťujerme moukou, musíme omáčku provařit nejméně 15-20 minut).

Omáčku lze dále ochutit například nastrouhaným sýrem, nasekanými bylinkami, kečupem, česnekem atd., nejlépe je dále postupovat podle předepsaných receptur. Rovněž omáčky musíme nakonec dle chuti osolit a okořenit, nezapomeňme však, že některé ingredience, jako například slaný sýr, omáčky sami dostatečně osolí, proto právě se solí opatrně.

Recepty k tématu:

Přírodní vepřové žebírko II. Medailonky z vepřové svíčkové

Kuřecí přírodní řízek s broskví a sýrem Přírodní kuřecí řízek na žampiónech

Kuřecí plátek se salámem a sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy