REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pomůcky v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo nezařizoval úplně novou kuchyni, asi si ani neuvědomuje, jaké velké množství pomůcek se vlastně v jeho kuchyni nachází. Většinou u sebe doma bereme za samozřejmost, že v tom a tom šuplíku najdeme nože, v té skřínce mělkou pánvičku s nepřilnavým povrchem atd. Až při prvním roztopení ohně pod pánví, nebo zapnutím trouby v novém prostředí nám začnou při zpracování surovin chybět různá udělátka, bez kterých prostě nebudeme umět uvařit. A tak nejen začínajícím kuchtíkům a hospodyňkám jistě přijde vhod takový sumář náčiní, které patří do každé dobré kuchyně.


Škola vaření - úplné základyPro mechanické zpracování potravin potřebujeme různé drobné nářadí, které pracovní procesy v kuchyni usnadňují a zkracují.

Patří k nim:

Nože na krájení – Všechny nože musí být ostré a z nerezavějící oceli, či jiného nerez materiálu, a to aby nedocházelo ke ztrátám na vítamínu C při styku potravin se železem.

  • Menší nože jsou třeba na čištění zeleniny, loupání cibule a česneku, nakrájení cibule, zeleniny, brambor a ovoce.

  • Větší nože potřebujeme na krájení a porcování masa, zelí, kapusty apod.

  • Nože s pilkou jsou vhodné na krájení pečiva a na krájení ovoce a zeleniny na saláty, moučníky, dezerty atd.

  • Dlouhý dortový nůž stejnoměrně široký se používá na rozkrájení dortových korpusů, řezů …, dále na pomazání, roztírání krémů a polev.

  • Nůžky na drůbež jsou skvělé na rozporcování drůbeže po upečení, ale je pravda, že na porce nakrájet kuře dokážeme i nožem.

  • Brousek na nože je skvělý na pravidelné ostření nožů. Existují jak mechanické, tak i elektrické. Tupý nůž je nepřítel každého kuchaře!

Další vhodné pomůcky

  • Vidlice, lopatičky či dlouhé kleštičky na obracení masa.

  • Škrabky na loupání brambor, jablek, okurek a dalších druhů zeleniny. Používáme škrabky z nerazavějícího materiálu, abychom zabránili ztrátám vitamínu C, který se nachází pod šlupkami u ovoce i třeba brambor.

  • Na strouhání používáme struhadla; skleněná struhadla používáme hlavně na úpravu pokrmů pro nejmenší děti, struhadla z nerezavějící oceli nebo pocínovaného plechu jsou běžnější a mají širší upotřebení, například na syrové tvrdé ovoce a zeleninu.

  • Na šlehání potřebujeme metly na bílkový sníh, na krémy i na některé druhy těst či těstíček

  • Na procezení, lisování potřebujeme a používáme cedníky, kovové nebo z umělé hmoty, které jsou levné a lehké. Potřebujeme cedníky hlubší, vhodné na prolisování polévek a omáček, ale i hluboké vhodné na procezení uvařených těstovin, propláchnutí rýže, ocezení brambor apod.

  • Malé cedníky používáme na čaj a obilninovou nebo zrnkovou kávu.

  • Lis na česnek, skvělý na rozmačkání stroužků česneku.

  • Naběračky kupujeme nejméně dvě základní velikosti, jednu větší naběračku na nalévání polévek, druhou menší naběračku na šťávy a omáčky. Dnes jsou vyráběny především z umělé hmoty a nerezu.

  • Pařáková vložka je vhodná na ohřívání všech druhů knedlíků, ale i uzenin.

  • Maso naklepáváme paličkou na maso, dřevěnou, kombinovanou s kovem, celokovovou, nebo částečně z plastické hmoty.

  • Otvíráky patentních uzávěrů lahví nebo konzerv, ty jsou také nutnou součástí dobře vybavené kuchyně.

  • Otvírák na víno, tak ten opravdu nesmí chybět!

  • Menší a větší prkénka na krájení potřebujeme na krájení zeleniny, sýrů, uzenin apod. Dnes jsou v kurzu plastová nebo silikonová prkénka. Dřevěná používáme především na servis drobného občerstvení, nebo jako praktickou dekoraci- servis například k pečenému kolenu apod.

  • Vál s válečkem používáme při přípravě příloh, moučníků, ovocných knedlíků apod.

  • Vařečky, tedy symbol tradiční kuchyně! Potřebujeme nejméně tři velikosti, jednu na míchání cibule při restování a smažení, větší na masa, třetí na zadělávání sladkých těst. Je důležité používat každou vařečku na danou ingredienci! Jakmile bychom použili například vařečku od cibule například na piškotové těsto, lehké těsto by snadno přijalo pachuť cibule a to i potom, co ji dobře opláchneme.

  • Kvedlačky byly tradičním nástrojem hlavně v minulém století. Jsou na rozkvedlání mouky nebo pudinkového prášku v mléce či jiné tekutině, na rozšlehání mléčných kysaných výrobků a salátových zálivek. S úspěchem je však mohou nahradit vidličky nebo metličky.

  • Gumové stěrky, špachtle jsou nezbytné pro hospodárné a dokonalé očištění mís od těsta, rozetřeného těsta na plechu apod. Stěrkami se také skvěle přendává z místa na místo nadrobno nakrájená zelenina, ovoce …

  • Sada mís a misek z porcelánu, skla nebo plastické hmoty je nutná pro přípravu krémů, pomazánek, těst, salátů apod. Menší skleněné misky se nejvíce hodí pro servírování kompotů a salátů. Velké mísy zase využijeme na výrobu těst, pomazánek a krémů. Vhodné jsou i na nakládání – marinování masa.

  • Hoblík na krájení sýra využijeme na trvdé sýry, pokud chceme ze sýra získat pěkné ozdobné hoblinky.

  • Váha na vážení ingrediencí je důležitou pomůckou v kuchyni!

  • Jehlice na grilování, protýkací (špikovací) jehlice na maso. Větší jehly využijeme na ražničí, menší na špikování, či zajištění rolád, masových závitků apod.

  • Kráječ na vejce. Pokud uvaříme vejce natvrdo, s ním vejce pravidelně rozkrájíme na tenké plátky.

  • Šťouchadlo na brambory je dnes opět znovu objevený nástroj, protože šťouchané brambory jsou dnes opět v kurzu.

  • Pánvičky potřebujeme opět nejméně tři velikosti. Menší, samozřejmě s nepřilnavým povrchem na smažená vejce, omelety apod. Středně velkou a hlubší až hlubokou pánev na opékání a dušení masa a přípravu minutek a nakonec hlubkou a velkou pánev, ideální typu wok na přípravu směsí.

  • Hrnce; základ každé domácnosti je sada hrnců, pokud možno se silnějším dnem i stěnami.

  • Pokličky, tak bez pokliček se většinou neobejdeme. Pomocí nich se nám daří urychlit příprava mnoha pokrmů a jsou nepostradatelné při krátkodobém skladování a uchovávání uvařených pokrmů.

  • Servis na podávání pokrmů, tedy talíře a příbory. Doma by dobrá hospodyně měla mít nejméně tři druhy talířů, hluboké na polévky, mělké na hlavní chod a dezertní talířky na dezerty a přílohy. Příbory jsou vhodné klasické, s kulatou špičkou nože a pak zubaté, tzv. steakové.

  • Hrnky a sklenice na nápoje.

Větší mechanické pomůcky do kuchyně

  • Tlakový hrnec by opravdu neměl chybět v žádné domácnosti, v něm připravované jídlo budete mít hotové až o 2/3 času, který by trval při přípravě v běžných hrncích. Hodí se především na vaření dušeného masa, ale i zeleniny.

  • Kráječ na chleba, nářezový stroj na uzeniny. Ani jedna z těchto mašinek není nezbytností, ale v kuchyni má své uplatnění a umí nám hodně ušetřit práci například při velké hostině.

  • Mlýnek na maso. Kdo chce zrdravě vařit a nevěří dnešním polotovarům z ochodu, bez mlýnku na maso se určitě neobejde.

  • Mlýnek na strouhanku. Tento strojek někteří celý život neupotřebí, ale čerstvě namletá strouhanka z doma usušeného pečiva je podstatně chutnější, než strouhanka, kterou lze koupit v obchodech.

  • Lis (mlýnek) na ovoce je výborný hlavně na mletí rybízu a dalších druhů ovoce pro jejich šťávu, vhodný je na přípravu moštů i některých zavařenin.

  • Kráječ cibule; je to užitečný pomocník, protože cibule má široké uplatnění. Většinou se kráječe cibule kombinují a mohou použít i na jiné druhy zeleniny.

  • Šlehače na šlehačku a bílý sníh. Bez tohoto nářadí se v kuchyni neobejdete, pokud si doma chcete připravit chutnou domácí šlehačku, či tuhý sníh.

Elektrické pomůcky a zařízení na přípravu jídla a pití

  • Ponorný ruční mixér se stal hitem českých domácností. Díky němu jednoduše připravujeme jemné smetanové polévky a krémy, skvěle se hodí všude tam, kde potřebujeme rozmixovat tuhé ingredience utopené například v horké tekutině.

  • Rychlovarná konvice nám v kuchyni rychle uvaří vodu nejen na kávu či čaj, ale třeba také na podlití při pečení masa a pod.

  • Mixér na ovoce a zeleninu využijeme například na umixování mléčných nápojů, na přípravu zdravých zeleninových koktejlů apod.

  • Elektrický kráječ zeleniny a ovoce se stal dnes oblíbeným pomocníkem hlavně při přípravě většího množství salátu, na krájení cibule …

  • Elektrický nůž je skvělá pomůcka pro ty, co neumějí krájet klasickým nožem.

  • Strojek na výrobu těstovin. Tuto mašinku ocení především milovníci doma vyrobených těstovin.

  • Kuchyňský robot na hnětení těsta. Tento většinou velký stroj se hodí pro ty, co doma pravidelně potřebují vymíchat těsto, například na pizzu, na buchty, na cukroví apod. Jen musíte mít větší kuchyň, protože do malé se nevejde!

  • Remoska, poklad našich babiček má dnes i své nástupce, různé elektrické hrnce, ve kterých se skvěle jídlo nejen zapéká, ale i dusí či restuje.

  • Zavařovací hrnec elektrický, je skvělý pomocník, šetří výdaje za vodu a elektřinu při zavařování a skvěle a pohodlně se s ním konzervuje veškeré sezónní ovoce i zelenina.

  • Sušička na ovoce; dnes stále více oblíbená. Právě v ní lehce připravíte babiččiny křížaly, ale i jiné ovoce.

To nejdůležitější, kuchyňské spotřebiče!

  • Tak elektrický nebo plynový vařič je základ každé kuchyně! Bez sporáku to asi nepůjde.

  • Trouba ať klasická, nebo horkovzdušná, na plyn či elektriku, by také neměla chybět v dobře vybavené kuchyni. Ty lepší trouby dnes mají vestavěný gril, případně i funkce mikrovlnné trouby, což je velmi praktické, mít vše v jednom.

  • Mikrovlnná trouba, tak mnohými zatracovaná, jinými opěvovaná. Hodí se především na rychlý ohřev jídla, ale dá se v ní i seriózně vařit, a dokonce i zavařovat!

  • Gril; ať už kontaktní, nebo klasický skříňkový, bývá dnes již většinou součástí mikrovlnné touby nebo i trouby klasické. Hodí se nejen na grilování, ale také na zapékání pokrmů.

  • Myčka by měla v dnešní moderní uspěchané době být taky nedílnou součástí domácnosti. Je skvělá, vše rychle umyje a hlavně šetří jak vodu, tak vaše ruce.

  • Lednice, tak bez té by to hlavně v létě opravdu nešlo! Dnes je samozřejmostí, že součástí lednice je i mrazící box na dlouhodobé uchovávání potravin.

Pěkný seznam, že? A při dnešních cenách! Můžete začít postupně, ne všechny kuchyňské pomůcky potřebujete ihned na začátku vašeho snažení v kuchyni. Pořiďte si ten nejnutnější základ a pak postupně přikupujte další věci. Ale uvědomte si, že bez základních kuchařských pomůcek se budete v kuchyni jen trápit a vaření si rozhodně neužijete. Rychlost, jakou dokážete díky svým moderním kuchařským pomocníkům připravit oblíbená rodinná jídla, nejen že ušetří vaše nervy, čas a potažmo i peníze za vodu či elektřinu, ale také vám umožní uvařit mnohem více chodů a připravit tak pestřejší menu pro své milované a známé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy