REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na …

Jak na mušle, umíte si je uvařit? Stále se bojíte tlakového hrnce? Nevíte, jak se připravuje Suši? Umíte připravit teplé chlebíčky? …. tak právě odpovědi nejen na výše uvedené otázky se dozvíte v této rubrice naší školy vaření.

Čištění a příprava škeblí

Kuchyňská příprava škeblí, jejich čištění.

Drůbež – rady našich babiček, ale i ty současné

Drůbež má své místo na českých stolech po staletí. Je vítanou surovinou v jídelníčku, dobře připravená i skvělou pochoutkou.

Jak na jíšku?

Příprava jíšky je jedna z nejzákladnějších dovedností každého kuchaře. I když dnes existuje na trhu mnoho druhů hotové jíšky, nebojte si doma připravit klasickou domácí.

Jak na skvělý steak? Jedině zráním!

Už jste někdy přemýšleli o tom, proč si steak na talíři někdy vychutnáte a jindy vám víc než maso připomíná tuhou hmotu? Toto tajemství spočívá v jeho připravenosti – tzn. zrání. Vyzrálé maso nemusíte hledat jen v lahůdkách a k tomu specializovaných obchodech, zrání masa se věnují i řezníci v každém řeznictví hypermarketů Globus.

Jak ohřejeme (opečeme) hotové tortily

Tyto řádky se vám budou hodit, pokud vám zbydou tortily, vystydnou, oschnou, nebo jsme je zamrazily. Je nesmysl je vyhodit, protože jejich příprava je poměrně pracná a v tomto článku se dozvíte, jak tortily “zachránit”. V neposlední řadě také kupované tortily potřebujete nějak ohřát.

Jak si ohřát párky? Většina lidí to dělá špatně

Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.

Jak správně uvařit huspeninu

Zima je doba vesnických zabíjaček. Při nich se často v Čechách vaří sulc, na Moravě drkotina. Někde se zase připravuje přírodní rosol na výrobu různých, aspikových výrobků. Hlavní složkou surovin pro výrobu těchto výrobků jsou kolagenní látky, které jsou obsaženy v kůži, nožičkách, kolenech, uších, hlavě a ocásku prasete.

Jíška do zásoby

Jíšku si můžeme i připravit do zásoby. Zde se dozvíte, jak jíšku připravit, skladovat a dále zpracovat.

Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy

Naklíčením různých semínek či luštěnin získáte nejčerstvější vitamíny, jaké se v zimě dají sehnat. Přitom je to za málo práce hodně muziky, protože kupované klíčky vyjdou až 10x dráž, něž například doma naklíčená semínka řeřichy, nebo různé naklíčené obiloviny, či luštěniny, jako zelená čočka, hrách, cizrna či tak oblíbená sója mungo. Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty.

Klíčky Mungo

Mungo prodávají některé obchodní řetězce už naklíčené na tácku, zatavené ve folii. Není však na čerstvé, které si můžete vyrobit doma.

Kucháme kapra

Kapr je skvělý nejen na vánoce, ale můžeme si ho připravit po celý rok. V naší databázi máme recepty na kapří maso připravované na grilu, vařené, dušené i pečené. Víte však, jak čerstvého kapra vykuchat?

Příprava tofu

Tofu – je sójový sýr získaný srážením sójového „mléka“. Lze ho vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tofu nemá výraznou chuť a tak ho před tepelnou úpravou nakládáme do různých marinád; snadno přijímá jejich chuťové vlastnosti.

Připravte si jehněčí podle rad kuchaře Huga Hromase

Vepřové a kuřecí střídáme v jídelníčku stále dokola. Není to nuda? Co takhle vyzkoušet méně tradiční jehněčí? Zkušený kuchař Hugo Hromas vám poradí, na co si dát pozor při výběru i přípravě, a navíc také prozradí, s čím jehněčí chutná nejlépe a jak jej nejraději kombinuje on sám.

Správná příprava chřestu

Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Dnes si povíme, jak chřest správně uvařit …

Suši – charakteristické přísady

Suši se podává jako hlavní jídlo nebo jako předposlední chod Japonského menu. Pojídá se buď tyčinkami, nebo rukama. Jednohubka se ponoří do směsi sójové omáčky a wasabi a vloží se celá, bez ukusování, do úst.

Suši – nejdůležitější kuchařské techniky

… chiraši, sašimi a muši se v Evropě za klasické suši nepovažují, ale v Japonsku jsou velmi rozšířené. Sašimi je čerstvá ryba nakrájená na vlasově tenké plátky. Chirašije směs ryby, masa, omelety a zeleniny, která se upravuje v porcích vychlazená na rýži suši …

Teplé chlebíčky

Teplé chlebíčky na rozdíl od chlebíčků upravovaných ve studené kuchyni vyžadují sice odlišný technologický postup, zejména proto, že zde se uplatňuje zpracování tepelné, přesto však lze je zhotovit poměrně snadno a rychle, a jimi chutí i vzhledem vhodně zpestřit jednotvárnost jídelníčku. Chlebíčky teplé, tak jako studené, můžeme podávat ke každé příležitosti.

Teplé předkrmy a mezichody

V našem způsobu stravování se dosud málo vžilo podávání teplých předkrmů nebo mezichodů; jejich zařazení do jídelníčku se ponejvíce uplatňuje jen při slavnostnějších příležitostech a v běžném stravování se považuje za zbytečný přepych.

Topinky v různé úpravě

Topinky jsou opečené krajíčky bílého nebo tmavého chleba, které se dají upravovat v různých obměnách a podle druhu úpravy se pak pojmenují. Tvar, tloušťka a velikost topinek se řídí podle jejich upotřebení.

Úprava artyčoků

Kuchyňské zpracování artyčoků. Spaření, vaření …
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy