REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kucháme kapra

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapr je skvělý nejen na vánoce, ale můžeme si ho připravit po celý rok. V naší databázi máme recepty na kapří maso připravované na grilu, vařené, dušené i pečené. Víte však, jak čerstvého kapra vykuchat?


Je důležité nejprve rybu šetrně zabít. Nejjednoduší je kusem klacku nebo kamenem či paličkou na maso ji uhodit do hlavy, raději dvakrát. Pak ji podřízneme v místech, kde končí hlava a začíná tělo, ve spodní čísti, necháme vytéci krev (tělo ryby by mělo být hlavou dolů). Ostrým, úzkým, delším nožem otevřeme břicho od řitního otvoru až k hlavě. Tento řez vedeme pod ostrým úhlem, abychom nerozřízly vnitřnosti, ty vyjmeme a rozdělíme na použitelné části a odpad.

Dále odstraníme šupiny, tedy pokud je ryba má. Použijeme tenký ostý nůž ale jeho tupou hranou, který vpíchneme u ocasu pod šupiny a ty odstraňujeme směrem k hlavě.

Odřízneme hlavu, ocas a nařízneme hřbet podél hřbetní ploutve až k žebrům. Ostrým pevným nožem oddělíme žebra od páteře. Nyní máme připravené dvě půlky kapra k další kuchyňské úpravě.

Použitelné zbytky (hlavu zbavenou žeber, jikry, mlíčí, játra, vyřízlou páteř, odžezky) uvaříme a po odstranění kostí použijem k přípravě polévek nebo rybích salátů.

 

Video k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy