REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava tofu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tofu – je sójový sýr získaný srážením sójového „mléka“. Lze ho vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tofu nemá výraznou chuť a tak ho před tepelnou úpravou nakládáme do různých marinád; snadno přijímá jejich chuťové vlastnosti.


Průměrný energetický obsah je 336 kJ na 100 g. Bílkoviny tofu jsou tvořeny vesměs esenciálními aminokyselinami, obsah metioninu je však nízký. Například porce tofu o hmotnosti 250 g dodává stejné množství využitelné bílkoviny jako 75 g plátek hovězího masa nebo 125 g plátek mletého masa.

 

Úprava Tofu

 

V čem tofu marinujeme

K přípravě marinády na tofu používáme kvalitní olej, worcesterskou, sójovou nebo ústřicovou omáčku, kuřecí nebo rybí vývar, česnek, cibuli, chilli papričky, zázvor, různé bylinky a koření. Na marinování tofu potřebujeme velmi aromatické marinády. Součástí těchto nálevů může být i vařená nebo dušená zelenina, jako například mrkev, kedlubny, jarní cibulky nebo celer.

Tofu solíme opatrně, raději dosolíme až hotový pokrm. Tofu můžeme v marinádě i krátce podusit. V tomto případě po vychladnutí necháme sójový sýr v chladničce, minimálně 3 hodiny, rozležet.

 

Úprava tofu

Tofu lze krájet na nudličky, kostky, strouhat, drobit nebo také mixovat. V tvrdé konzistenci ho můžeme ihned po vybalení kuchyňsky zpracovat. Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit, zbaví se tak přebytečné vody. Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na pomazánky, dáme ho nejdříve na 10 minut do vařící vody a pak po vychladnutí materiál dále zpracováváme.

 

Nákup a skladování tofu

Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled. Při koupi tofu si vždy překontrolujeme dobu spotřeby. Tofu skladujeme v lednici, nespotřebovaný zbytek pak nejlépe uložený v čerstvé, studené vodě. Vodu musíme denně vyměnit a sýr spotřebovat do tří dnů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy