REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava tofu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tofu – je sójový sýr získaný srážením sójového „mléka“. Lze ho vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tofu nemá výraznou chuť a tak ho před tepelnou úpravou nakládáme do různých marinád; snadno přijímá jejich chuťové vlastnosti.


Průměrný energetický obsah je 336 kJ na 100 g. Bílkoviny tofu jsou tvořeny vesměs esenciálními aminokyselinami, obsah metioninu je však nízký. Například porce tofu o hmotnosti 250 g dodává stejné množství využitelné bílkoviny jako 75 g plátek hovězího masa nebo 125 g plátek mletého masa.

 

Úprava Tofu

 

V čem tofu marinujeme

K přípravě marinády na tofu používáme kvalitní olej, worcesterskou, sójovou nebo ústřicovou omáčku, kuřecí nebo rybí vývar, česnek, cibuli, chilli papričky, zázvor, různé bylinky a koření. Na marinování tofu potřebujeme velmi aromatické marinády. Součástí těchto nálevů může být i vařená nebo dušená zelenina, jako například mrkev, kedlubny, jarní cibulky nebo celer.

Tofu solíme opatrně, raději dosolíme až hotový pokrm. Tofu můžeme v marinádě i krátce podusit. V tomto případě po vychladnutí necháme sójový sýr v chladničce, minimálně 3 hodiny, rozležet.

 

Úprava tofu

Tofu lze krájet na nudličky, kostky, strouhat, drobit nebo také mixovat. V tvrdé konzistenci ho můžeme ihned po vybalení kuchyňsky zpracovat. Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit, zbaví se tak přebytečné vody. Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na pomazánky, dáme ho nejdříve na 10 minut do vařící vody a pak po vychladnutí materiál dále zpracováváme.

 

Nákup a skladování tofu

Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled. Při koupi tofu si vždy překontrolujeme dobu spotřeby. Tofu skladujeme v lednici, nespotřebovaný zbytek pak nejlépe uložený v čerstvé, studené vodě. Vodu musíme denně vyměnit a sýr spotřebovat do tří dnů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy