REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava tofu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tofu – je sójový sýr získaný srážením sójového „mléka“. Lze ho vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tofu nemá výraznou chuť a tak ho před tepelnou úpravou nakládáme do různých marinád; snadno přijímá jejich chuťové vlastnosti.


Průměrný energetický obsah je 336 kJ na 100 g. Bílkoviny tofu jsou tvořeny vesměs esenciálními aminokyselinami, obsah metioninu je však nízký. Například porce tofu o hmotnosti 250 g dodává stejné množství využitelné bílkoviny jako 75 g plátek hovězího masa nebo 125 g plátek mletého masa.

 

Úprava Tofu

 

V čem tofu marinujeme

K přípravě marinády na tofu používáme kvalitní olej, worcesterskou, sójovou nebo ústřicovou omáčku, kuřecí nebo rybí vývar, česnek, cibuli, chilli papričky, zázvor, různé bylinky a koření. Na marinování tofu potřebujeme velmi aromatické marinády. Součástí těchto nálevů může být i vařená nebo dušená zelenina, jako například mrkev, kedlubny, jarní cibulky nebo celer.

Tofu solíme opatrně, raději dosolíme až hotový pokrm. Tofu můžeme v marinádě i krátce podusit. V tomto případě po vychladnutí necháme sójový sýr v chladničce, minimálně 3 hodiny, rozležet.

 

Úprava tofu

Tofu lze krájet na nudličky, kostky, strouhat, drobit nebo také mixovat. V tvrdé konzistenci ho můžeme ihned po vybalení kuchyňsky zpracovat. Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit, zbaví se tak přebytečné vody. Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na pomazánky, dáme ho nejdříve na 10 minut do vařící vody a pak po vychladnutí materiál dále zpracováváme.

 

Nákup a skladování tofu

Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled. Při koupi tofu si vždy překontrolujeme dobu spotřeby. Tofu skladujeme v lednici, nespotřebovaný zbytek pak nejlépe uložený v čerstvé, studené vodě. Vodu musíme denně vyměnit a sýr spotřebovat do tří dnů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy