REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak správně uvařit huspeninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zima je doba vesnických zabíjaček. Při nich se často v Čechách vaří sulc, na Moravě drkotina. Někde se zase připravuje přírodní rosol na výrobu různých, aspikových výrobků. Hlavní složkou surovin pro výrobu těchto výrobků jsou kolagenní látky, které jsou obsaženy v kůži, nožičkách, kolenech, uších, hlavě a ocásku prasete.


Podstata přípravy je ve vaření těchto surovin, kdy kolagenní látky přechází do vývaru, který získá rosolovité vlastnosti a při chladnutí tuhne. Právě správný postup při vaření má rozhodující význam pro výslednou kvalitu rosolů, protože při teplotách nad 100 °C se klihovaté látky rozkládají a nevytváří potřebný rosol. Při příliš intenzivním vaření se rosol mísí s tukem a vývar pomalu a nedostatečně tuhne.

 

Slovácká drkotina

 

Suroviny na přípravu těchto výrobků se tedy vaří pomalu, na mírném ohni, maximálně při 90 °C, aby se uvolnilo do vývaru co nejvíce klihovatých látek a nevířily a nemíchaly se uvedené složky, tedy přesně tuk a alogenní látky. Po uvaření všech výše jmenovaných částí prasete, zhruba tedy po 2,5-3 hodinách lze přistoupit k výrobě.

Na staročeský sulc se suroviny umelou, přidají do vývaru, ochutí octem, solí, pepřem, někde se také do směsi přidává nakrájená uvařená kořenová zelenina, uvařená vejce, kyselá okurka apod.

 

Staročeský sulc

 

Na Moravě, při výrobě drkotiny, se suroviny krájí, vývar se ochutí česnekem, majoránkou, pepřem solí, podobně jako na tlačenku. Rovněž se přidává nakrájená kořenová zelenina.

Často se připravuje z nožiček a kůží základní rosol. Na něj je dobré přidat i hovězí kližku na další použití. Rosol přírodní vaříme s mrkví, cibulí, petrželí, jako koření se používá, bobkový list, nové koření, celý pepř, ocet, sůl a cukr. Během vaření sbíráme pěnu a občas promícháme, aby se kůže nepřilepily na dno hrnce, kde se snadno připálí. Vaříme pomalu neznatelným varem 2,5- 3 hodiny. Zeleninu vkládáme až po 2 hodinách vaření. Uvařený rosol necháme ztuhnout, po ztuhnutí odstraníme z povrchu tuk. Aby byl rosol čirý, přistoupíme k čištění rosolu.

 

Uzenářský aspik

 

Na čištění rosolu zhruba 4 l vývaru použijeme 200 g syrového hovězího masa, 100 g mrkve a 3 bílky. Vývar znovu rozehřejeme, přelije přes sítko s ubrouskem do čistého hrnce. Přidáme nasekané na drobno hovězí maso, nakrájenou na kostičky mrkev, bílky. Bílkoviny, které se vylučují z masa a bílků pojmou do sebe srážením za varu všechny drobné částice, které vývar kalí. Vaříme za občasného míchání 10 minut. Po uvaření odstavíme, necháme 10 minut odstát, do cedníku vložíme neporušený ubrousek, který přelije vodou. Je-li po uvaření na povrchu příliš pěny, odebereme naběračkou. Rosolovitý vývar necháme zvolna protéct přes cedník s ubrouskem. Dodržíme- li správný technologický postup získáme čirý rosol na výrobu dalších uzenářských výrobků.

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Domácí zabijačka O. Pelech a kolektiv SZN 1973, Moderní studená kuchyně V. Brabec SZN 1968.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy