REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíška do zásoby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jíšku si můžeme i připravit do zásoby. Zde se dozvíte, jak jíšku připravit, skladovat a dále zpracovat.


Jíška na omáčky si můžeme připravit i do zásoby, nejlépe z 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 umělého tuku. Bílou jíšku je dobře dělat vždy čerstvou, poněvadž velmi brzy ztratí vůni a chuť; do zásoby si tak nejlépe připravujeme jíšku světlou a tmavohnědou.

Při přípravě bílé jíšky nesmíme nechat tuk rozpálit, nýbrž ho pouze rozpustíme, pak přidáme mouku a mícháme tak dlouho až jíška přestane pěnit a ztratí vůni syrové mouky, pak ji hned sundáme ze droje tepla, aby zůstala jenom zažloutlá. Na jíšku světle hnědou necháme máslo rozpálit, přidáme mouku a často mícháme, aby se stejnoměrně upražila.

Na tmavší jíšku se tuk do světle hněda rozpálí a pak teprve dá mouka. Do zcela tmavé jíšky, kterou potřebujeme na přípravu zvěřiny, kedluben a některé tmavé omáčky, je dobře přidat, když jíška hnědne, trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla. Musíme však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr nepřipálil.

Skladování jíšky:

Hotovou jíšku do zásoby dříve naše hospodyňky skladovali v kamenných nádobách dobře přikrytých pokličkou, dnes ji raději uložíme v plástových nádobách v lednici.

Příprava omáčky z jíšky:

Při úpravě omáčky dáme kousek prochladlé jíšky do hrnku, zalejeme vlažnou polévkou a dobře rozmícháme, aby námnevznikly žmolky. Pak ji teprve rozředíme vodou nebo polévkou a povaříme, můžeme ji i procedit. Omáčky s jíškou provařujeme dosti dlouho, nejméně 30 minut a vždy zvolna k jedné straně, aby sme mohli sbírat vyvařenou pěnu a tuk, což není sice nutné, ale pokud chceme mít omáčku pěknou, čistou, musíme pěnu sesbírat. Čím déle se takto zvolna omáčka vaří a pěna sbírá, tím je pak hladší a lesklejší. Omáčky s jíškou kořeníme většinou až na konec jejich přípravy (pokud není v receptech stanoveno jinak), omáčky se okoření a pak se už jen nechají přejít varem.

Recept na jíšku najdete zde: Jíška

Další rady na přípravu jíšky: Jak na jíšku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy