REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíška do zásoby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jíšku si můžeme i připravit do zásoby. Zde se dozvíte, jak jíšku připravit, skladovat a dále zpracovat.


Jíška na omáčky si můžeme připravit i do zásoby, nejlépe z 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 umělého tuku. Bílou jíšku je dobře dělat vždy čerstvou, poněvadž velmi brzy ztratí vůni a chuť; do zásoby si tak nejlépe připravujeme jíšku světlou a tmavohnědou.

Při přípravě bílé jíšky nesmíme nechat tuk rozpálit, nýbrž ho pouze rozpustíme, pak přidáme mouku a mícháme tak dlouho až jíška přestane pěnit a ztratí vůni syrové mouky, pak ji hned sundáme ze droje tepla, aby zůstala jenom zažloutlá. Na jíšku světle hnědou necháme máslo rozpálit, přidáme mouku a často mícháme, aby se stejnoměrně upražila.

Na tmavší jíšku se tuk do světle hněda rozpálí a pak teprve dá mouka. Do zcela tmavé jíšky, kterou potřebujeme na přípravu zvěřiny, kedluben a některé tmavé omáčky, je dobře přidat, když jíška hnědne, trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla. Musíme však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr nepřipálil.

Skladování jíšky:

Hotovou jíšku do zásoby dříve naše hospodyňky skladovali v kamenných nádobách dobře přikrytých pokličkou, dnes ji raději uložíme v plástových nádobách v lednici.

Příprava omáčky z jíšky:

Při úpravě omáčky dáme kousek prochladlé jíšky do hrnku, zalejeme vlažnou polévkou a dobře rozmícháme, aby námnevznikly žmolky. Pak ji teprve rozředíme vodou nebo polévkou a povaříme, můžeme ji i procedit. Omáčky s jíškou provařujeme dosti dlouho, nejméně 30 minut a vždy zvolna k jedné straně, aby sme mohli sbírat vyvařenou pěnu a tuk, což není sice nutné, ale pokud chceme mít omáčku pěknou, čistou, musíme pěnu sesbírat. Čím déle se takto zvolna omáčka vaří a pěna sbírá, tím je pak hladší a lesklejší. Omáčky s jíškou kořeníme většinou až na konec jejich přípravy (pokud není v receptech stanoveno jinak), omáčky se okoření a pak se už jen nechají přejít varem.

Recept na jíšku najdete zde: Jíška

Další rady na přípravu jíšky: Jak na jíšku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy