Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - klíčení luštěninNaklíčením různých semínek či luštěnin získáte nejčerstvější vitamíny, jaké se v zimě dají sehnat. Přitom je to za málo práce hodně muziky, protože kupované klíčky vyjdou až 10x dráž, něž například doma naklíčená semínka řeřichy, nebo různé naklíčené obiloviny, či luštěniny, jako zelená čočka, hrách, cizrna či tak oblíbená sója mungo. Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty.


Klíčky luštěnin obsahují celou řadu vitaminů, jako A, vitaminy skupiny B, C i E. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny, pro tělo jsou skvěle stravitelné, protože při klíčení se složité cukry v luštěninách rozloží na jednoduché, právě prot po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je železo, draslík vápník, hořčík a fosfor. Dá se říci, že všeobecně se zlepší jejich stravitelnost.

 

Škola vaření - klíčení luštěnin

 

Naklíčená zrníčka obilovin mají větší množství vitamínů, než zrníčka nanklíčená. Také obsahují více stavebních látek, enzymů a jsou velice výživná!

Řeřicha obsahuje množství minerálů jako draslík, hořčík, vápník a železo, také obsahuje vitamín C. Řeřicha dodává našemu tělu účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu a dá se použít i pro celkovou detoxikaci organismu.

 

A jaké luštěniny, obiloviny a jiná semínka vlastně necháváme nejčastěji naklíčit?

  • Z luštěnin: zelená i hnědá čočka, hrách, cizrna (římský hrách) či sója mungo
  • Obiloviny: pšenice, špalda, žito, kamut, oves
  • Ostatní: vojtěška, řeřicha, semínka hořčice, neloupaná pohanka a slunečnice

 

    Klíčení luštětnin:

    Klíčky čočky, římského hrchu neboli cizrny, sóje mungo, červené i zelené čočky či hrachu se dnes dají běžně koupit v obchodech, ovšem doma naklíčené luštěniny přijdou podstatně levněji.

    Na klíčení nejen luštěnin je skvělá petláhev, do které vespod uděláte několik dírek, pak do ní nasypete neoloupanou, chemicky neočištěnou luštěninu, a důkladně propláchnete vodou, petláhev nahoře otevřenou, postavíte na talířek s vodou (voda nesmí dosahovat až ke klíčkům, je tam jen, aby byla u klíčků větší vlhkost) a dáte na okno na světlo, ale do místnosti, kde bude běžná pokojová teplota. Ideálně 4x až 5x denně čočku propláchnete a za tři dny již máte luštěniny nádherně naklíčené. Pak již stačí láhev rozříznout a bobulky s klíčky přendat do cedníku, důklladně propláchnout tekoucí vodou, pak nechat okapat a ihned zpracovat, nebo dát do lednice, kde chvíli vydrží.

     

    Kláčení obilovin:

    Zrníčka obilí na talíři zalijte vodou a nechte první den celé ponořené. Další den je vodou již jenom promývejte, je dobré je zaklopit sítkem, přes ktré položíme čistou hadrovou utěrku, aby nám neosychaly. Propláchneme je tak 3 × denně. Za 2 dny je můžeme použít k vaření.

    I u obilovin lze použít petláhev a postupovat podobně, jako když necháváme naklíčit luštěniny. Ovšem dírky v petláhvi musejí být opravdu malé, aby vám zrna obilí nepropadávala.

     

    Naklíčení jiných semínek, například řeřichy:

    Na misku rozložíme obyčejnou vatu, tu zalijeme vlažnou odstátou vodu. Na mokrou vatu nasypeme zrníčka řeřichy a misku dáme do igelitového sáčku, který však necháme trochu pootevřený, aby mohl vzduch k semínkům. Necháme na opokně v běžné pokojové teplotě.

    Při klíčení se zrnka většinou již druhý den nejdříve obalí rosolem, ale pak po uchycení kořínku v buničině se z klíčku začne vztyčovat tenká rostlinka. Když se nám záčnou objevovat první klíčky, tedy asi druhý den, igelit odstraníme a klíčky necháme dále na okně, kde je co nejvíce světla. Každý den opatrně doléváme vodu. Kolem 10 dne by měla být řeřicha vzrostlá a vhodná ke konzumaci.

    Podobně jako řeřuchu můžeme nechat naklíčit i další semínka.

     

    Použití klíčků v kuchyni:

    Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky …

    Z klíčků různých obilovin pak vaříme vydatné kaše či pudingy nebo je přímo uvaříme jako přílohu k masu či zelenině.

    Řeřicha je skvělá nasypaná na chlebu namazaném nějakou smetanovou pomazánkou, hodí se do polévek, omáček, i jako ozdoba různých salátů.

     

    Recepty s klíčky:

    Salát z červené řepy a naklíčené čočkyTěstovinový salát s červenou řepou,

    Klíčkový salát s polníčkemRýže s naklíčenými semínkyJarní salát z májovek,

    Naklíčená pšenice s ovocem

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:



    Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

    Nejnovější články

    25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

    Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

    číst dále ...

    Česnek ořešec

    Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

    číst dále ...

    Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

    Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

    číst dále ...

    NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

    Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

    číst dále ...

    Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

    Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

    číst dále ...

    Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

    Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

    číst dále ...

    Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

    Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

    Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
    Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

    Detekován AdBlock!

    Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

    To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.