REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - klíčení luštěninNaklíčením různých semínek či luštěnin získáte nejčerstvější vitamíny, jaké se v zimě dají sehnat. Přitom je to za málo práce hodně muziky, protože kupované klíčky vyjdou až 10x dráž, něž například doma naklíčená semínka řeřichy, nebo různé naklíčené obiloviny, či luštěniny, jako zelená čočka, hrách, cizrna či tak oblíbená sója mungo. Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty.


Klíčky luštěnin obsahují celou řadu vitaminů, jako A, vitaminy skupiny B, C i E. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny, pro tělo jsou skvěle stravitelné, protože při klíčení se složité cukry v luštěninách rozloží na jednoduché, právě prot po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je železo, draslík vápník, hořčík a fosfor. Dá se říci, že všeobecně se zlepší jejich stravitelnost.

 

Škola vaření - klíčení luštěnin

 

Naklíčená zrníčka obilovin mají větší množství vitamínů, než zrníčka nanklíčená. Také obsahují více stavebních látek, enzymů a jsou velice výživná!

Řeřicha obsahuje množství minerálů jako draslík, hořčík, vápník a železo, také obsahuje vitamín C. Řeřicha dodává našemu tělu účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu a dá se použít i pro celkovou detoxikaci organismu.

 

A jaké luštěniny, obiloviny a jiná semínka vlastně necháváme nejčastěji naklíčit?

  • Z luštěnin: zelená i hnědá čočka, hrách, cizrna (římský hrách) či sója mungo
  • Obiloviny: pšenice, špalda, žito, kamut, oves
  • Ostatní: vojtěška, řeřicha, semínka hořčice, neloupaná pohanka a slunečnice

 

    Klíčení luštětnin:

    Klíčky čočky, římského hrchu neboli cizrny, sóje mungo, červené i zelené čočky či hrachu se dnes dají běžně koupit v obchodech, ovšem doma naklíčené luštěniny přijdou podstatně levněji.

    Na klíčení nejen luštěnin je skvělá petláhev, do které vespod uděláte několik dírek, pak do ní nasypete neoloupanou, chemicky neočištěnou luštěninu, a důkladně propláchnete vodou, petláhev nahoře otevřenou, postavíte na talířek s vodou (voda nesmí dosahovat až ke klíčkům, je tam jen, aby byla u klíčků větší vlhkost) a dáte na okno na světlo, ale do místnosti, kde bude běžná pokojová teplota. Ideálně 4x až 5x denně čočku propláchnete a za tři dny již máte luštěniny nádherně naklíčené. Pak již stačí láhev rozříznout a bobulky s klíčky přendat do cedníku, důklladně propláchnout tekoucí vodou, pak nechat okapat a ihned zpracovat, nebo dát do lednice, kde chvíli vydrží.

     

    Kláčení obilovin:

    Zrníčka obilí na talíři zalijte vodou a nechte první den celé ponořené. Další den je vodou již jenom promývejte, je dobré je zaklopit sítkem, přes ktré položíme čistou hadrovou utěrku, aby nám neosychaly. Propláchneme je tak 3 × denně. Za 2 dny je můžeme použít k vaření.

    I u obilovin lze použít petláhev a postupovat podobně, jako když necháváme naklíčit luštěniny. Ovšem dírky v petláhvi musejí být opravdu malé, aby vám zrna obilí nepropadávala.

     

    Naklíčení jiných semínek, například řeřichy:

    Na misku rozložíme obyčejnou vatu, tu zalijeme vlažnou odstátou vodu. Na mokrou vatu nasypeme zrníčka řeřichy a misku dáme do igelitového sáčku, který však necháme trochu pootevřený, aby mohl vzduch k semínkům. Necháme na opokně v běžné pokojové teplotě.

    Při klíčení se zrnka většinou již druhý den nejdříve obalí rosolem, ale pak po uchycení kořínku v buničině se z klíčku začne vztyčovat tenká rostlinka. Když se nám záčnou objevovat první klíčky, tedy asi druhý den, igelit odstraníme a klíčky necháme dále na okně, kde je co nejvíce světla. Každý den opatrně doléváme vodu. Kolem 10 dne by měla být řeřicha vzrostlá a vhodná ke konzumaci.

    Podobně jako řeřuchu můžeme nechat naklíčit i další semínka.

     

    Použití klíčků v kuchyni:

    Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky …

    Z klíčků různých obilovin pak vaříme vydatné kaše či pudingy nebo je přímo uvaříme jako přílohu k masu či zelenině.

    Řeřicha je skvělá nasypaná na chlebu namazaném nějakou smetanovou pomazánkou, hodí se do polévek, omáček, i jako ozdoba různých salátů.

     

    Recepty s klíčky:

    Salát z červené řepy a naklíčené čočkyTěstovinový salát s červenou řepou,

    Klíčkový salát s polníčkemRýže s naklíčenými semínkyJarní salát z májovek,

    Naklíčená pšenice s ovocem

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

    Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

    číst dále ...

    Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

    Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

    číst dále ...

    U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

    Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

    číst dále ...

    Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

    Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

    číst dále ...

    Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

    Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

    číst dále ...

    Proč nejíme luštěniny?

    Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

    číst dále ...

    Hurá do školy po pořádné snídani

    Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy