REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - klíčení luštěninNaklíčením různých semínek či luštěnin získáte nejčerstvější vitamíny, jaké se v zimě dají sehnat. Přitom je to za málo práce hodně muziky, protože kupované klíčky vyjdou až 10x dráž, něž například doma naklíčená semínka řeřichy, nebo různé naklíčené obiloviny, či luštěniny, jako zelená čočka, hrách, cizrna či tak oblíbená sója mungo. Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty.


Klíčky luštěnin obsahují celou řadu vitaminů, jako A, vitaminy skupiny B, C i E. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny, pro tělo jsou skvěle stravitelné, protože při klíčení se složité cukry v luštěninách rozloží na jednoduché, právě prot po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je železo, draslík vápník, hořčík a fosfor. Dá se říci, že všeobecně se zlepší jejich stravitelnost.

 

Škola vaření - klíčení luštěnin

 

Naklíčená zrníčka obilovin mají větší množství vitamínů, než zrníčka nanklíčená. Také obsahují více stavebních látek, enzymů a jsou velice výživná!

Řeřicha obsahuje množství minerálů jako draslík, hořčík, vápník a železo, také obsahuje vitamín C. Řeřicha dodává našemu tělu účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu a dá se použít i pro celkovou detoxikaci organismu.

 

A jaké luštěniny, obiloviny a jiná semínka vlastně necháváme nejčastěji naklíčit?

  • Z luštěnin: zelená i hnědá čočka, hrách, cizrna (římský hrách) či sója mungo
  • Obiloviny: pšenice, špalda, žito, kamut, oves
  • Ostatní: vojtěška, řeřicha, semínka hořčice, neloupaná pohanka a slunečnice

 

    Klíčení luštětnin:

    Klíčky čočky, římského hrchu neboli cizrny, sóje mungo, červené i zelené čočky či hrachu se dnes dají běžně koupit v obchodech, ovšem doma naklíčené luštěniny přijdou podstatně levněji.

    Na klíčení nejen luštěnin je skvělá petláhev, do které vespod uděláte několik dírek, pak do ní nasypete neoloupanou, chemicky neočištěnou luštěninu, a důkladně propláchnete vodou, petláhev nahoře otevřenou, postavíte na talířek s vodou (voda nesmí dosahovat až ke klíčkům, je tam jen, aby byla u klíčků větší vlhkost) a dáte na okno na světlo, ale do místnosti, kde bude běžná pokojová teplota. Ideálně 4x až 5x denně čočku propláchnete a za tři dny již máte luštěniny nádherně naklíčené. Pak již stačí láhev rozříznout a bobulky s klíčky přendat do cedníku, důklladně propláchnout tekoucí vodou, pak nechat okapat a ihned zpracovat, nebo dát do lednice, kde chvíli vydrží.

     

    Kláčení obilovin:

    Zrníčka obilí na talíři zalijte vodou a nechte první den celé ponořené. Další den je vodou již jenom promývejte, je dobré je zaklopit sítkem, přes ktré položíme čistou hadrovou utěrku, aby nám neosychaly. Propláchneme je tak 3 × denně. Za 2 dny je můžeme použít k vaření.

    I u obilovin lze použít petláhev a postupovat podobně, jako když necháváme naklíčit luštěniny. Ovšem dírky v petláhvi musejí být opravdu malé, aby vám zrna obilí nepropadávala.

     

    Naklíčení jiných semínek, například řeřichy:

    Na misku rozložíme obyčejnou vatu, tu zalijeme vlažnou odstátou vodu. Na mokrou vatu nasypeme zrníčka řeřichy a misku dáme do igelitového sáčku, který však necháme trochu pootevřený, aby mohl vzduch k semínkům. Necháme na opokně v běžné pokojové teplotě.

    Při klíčení se zrnka většinou již druhý den nejdříve obalí rosolem, ale pak po uchycení kořínku v buničině se z klíčku začne vztyčovat tenká rostlinka. Když se nám záčnou objevovat první klíčky, tedy asi druhý den, igelit odstraníme a klíčky necháme dále na okně, kde je co nejvíce světla. Každý den opatrně doléváme vodu. Kolem 10 dne by měla být řeřicha vzrostlá a vhodná ke konzumaci.

    Podobně jako řeřuchu můžeme nechat naklíčit i další semínka.

     

    Použití klíčků v kuchyni:

    Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky …

    Z klíčků různých obilovin pak vaříme vydatné kaše či pudingy nebo je přímo uvaříme jako přílohu k masu či zelenině.

    Řeřicha je skvělá nasypaná na chlebu namazaném nějakou smetanovou pomazánkou, hodí se do polévek, omáček, i jako ozdoba různých salátů.

     

    Recepty s klíčky:

    Salát z červené řepy a naklíčené čočkyTěstovinový salát s červenou řepou,

    Klíčkový salát s polníčkemRýže s naklíčenými semínkyJarní salát z májovek,

    Naklíčená pšenice s ovocem

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

    Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

    číst dále ...

    Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

    Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

    číst dále ...

    Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

    Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

    číst dále ...

    Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

    Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

    číst dále ...

    Hřib polosíťkovaný

    Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

    číst dále ...

    Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

    Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

    číst dále ...

    Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

    Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy