REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak ohřejeme (opečeme) hotové tortily

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto řádky se vám budou hodit, pokud vám zbydou tortily, vystydnou, oschnou, nebo jsme je zamrazily. Je nesmysl je vyhodit, protože jejich příprava je poměrně pracná a v tomto článku se dozvíte, jak tortily “zachránit”. V neposlední řadě také kupované tortily potřebujete nějak ohřát.


Jedna z variant je ohřát a změkčit tortily na suché plotně:

Hotové, oschlé tortily si připravíme na mísu, rozpálíme plotýnku, namočíme si ruce v tekpoucí vodě a vezmeme do dlaní tortilu, lehce ji po celém povrchu zvlhčíme promnutím a ihned dáme na plotýnku, kde ji za častého obracení opečeme během půl minuty. Ta trocha vlhkosti a tepla stačí k tomu, aby tortila nabyla znovu své vláčnosti. Jakmile je tortila hotová, nesmíme ji dopřát možnost znovu ztratit nabytou vlhkost a vláčnost!

Ohřát a změkčit tortily v oleji:

V pánvi rozehřejeme větší vrstvu oleje (1,5-2 cm) na střední teplotu a tortily v oleji za častého obracení ohřejeme, můžeme současně ohřívat i dvě tortily. Tortily nesmějí být křupavé, jsou-li příliš suché, promneme je v mokrých dlaních, ale nedáváme je vzápětí do oleje. Až po chvíli.

Ohřát a opéci tortily na grilu:

Syrové nepečené tortily dáme do grilu nebo 7-10 cm nad žhavé dřevěné uhlí na rošt, často obracíme, dokud tortily nejsou prohřáté, vláčné a lehce ošlehnuté plamenem. Netrvá to déle než minutu.

Usmažit tortily dokřehka:

V pánvi rozpálíme větší množství oleje a tortily smažíme v horkém oleji pouze po jednom kuse, za častého obracení, dokud není křehká a lehce dohněda opečená. Smažení jedné tortily trvá kolem 1 minuty. Tortily vytažené z oleje zbavíme tuku v papírovém ubrousku a osušené je uložíme, aby dále neosychaly a nechladly.

Ohřát tortily v mikrovlnné troubě:

Tortilu vložíme do mikrotenového sáčku, namočenou rukou nastříkáme na tortilu pár kapek studené vody, sáček zamotáme a dáme do mirlovlnné trouby, zapneme na maximální ohřev a asi půl minuty ohříváme. Horkou vláčnou a zvlhlou tortilu ihned upotřebíme, protože po takové úpravě má velmi krátkou dobu konzumace, jakmile vystydne ztvrdne a je pak již téměř nepoživatelná.

Autor: Volně dle Zdeňka Uhera

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy