REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ostatní

Balsamiková redukce

Tato redukce z balsamicového octa a cukru slouží k dochucení mnoha nejen italských pokrmů. Zde předkládáme dvě možnosti, jak si ji připravit.

Bazalkové pesto III.

Bazalkové pesto je doslova italským pokladem, jehož základem je čerstvá bazalka, oříšky, parmazán, česnek a olivový olej.

Bresaola

Italská pochoutka z Lombardie, jedná se o sušené hovězí maso, které je stejně jako parmská šunka, trvanlivé 2-3 měsíce, maso má krásně tmavě červenou barvu a příjemnou kořeněnou vůni. Recept je převzat a upraven na 2 kg masa z kuchařky Franca Taraschio – Leaves from Walnut free. Máte-li trpělivost a rádi experimentujete, můžete si braseolu vyrobit sami doma.

Cibuláda

Marmeláda z cibule má sladko-kyselo-pikantní chuť, která osloví většinu strávníků. Využívá se například na obložení baget, vhodné je také jako příloha ke studenému masu nebo k sýrům. Skvělá je i v polévkách, nebo pod dušené či pečené maso.

Cizrnový dip

Dip s výraznou chutí a vůní po použitých surovinách, vhodný k opečeným vekám, libanonskému chlebu nebo silným slaných tyčinkám.

Domácí mortadela

Jemný italský salám kulovitého tvaru. Jedná se o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo místa výroby, ale obvykle obsahují vepřové maso, česnek a koření. Podle tohoto receptu si můžete tuto italskou delikatesu připravit doma.

Focaccia al formaggio

Kynuté těsto smíchané se směsí z vajec, na kostičky nakrájeného sýra, strouhaného parmazánu a olivového oleje, upečené dozlatova.

Focaccia se šalvějí

Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.

Chlebová drobenka ochucená

Drobenka vhodná na dochucení těstovinových pokrmů, zapékaných slaných nádivek … jídlu dodá vůni a křupavost.

Italská tvarohová pomazánka

Tvaroh ušlehaný s mlékem, promíchaný s nastrouhanou cibulí, ušlehanou šlehačkou a kečupem.

Italské kynuté placky

Kynuté těsto plněné strouhaným sýrem a nakrájenými olivami, upečené v troubě dozlatova.

Jogurtové sušenky II.

Recept na tyto jogurtové sušenky pochází z italské kuchařky. Jde o vánoční cukroví, které se ale peče v drobných obměnách po celý rok a podává jako čajové cukroví.

Kuřecí stromboli

Pokrm dostal pojmenování podle italské sopky, protože náplň z uzené mozzarelly během pečení vytéká na povrch podobně jako láva. Jedná se o kynuté těsto naplněné mozzarellou, orestovanými kuřecími kousky, česnekem a bazalkou, zavinuté do rolády, posypané solí a rozmarýnem, v troubě upečené.

Lilkové závitky

Pečené závitky z lilku naplněné špenátovou směsí, servírované přelité omáčkou a posypané strouhaným sýrem.

Mozzarella v balíčku

Chleba plněný mozzarellou, obalený v mléce, mouce a vejci, smažený dozlatova.

Olivové pesto

Pomocí tyčového mixéru připravená hmota, vhodná na chleby jako pomazánka nebo servírovaná k těstovinám jako studená pasta.

Olivovo-rozmarýnová focaccia

Italský chleba z kynutého těsta s olivami a rozmarýnem, upečený v troubě dozlatova.

Pangritata

Pangritata neboli “Levný parmazán” je vlastně nám známá drobenka na koláče, která se však používá i na slané pokrmy. K těstovinám, k zapékané zelenině …

Passata

Podušený protlak z rozmixovaných (dříve prolisovaných) nedozrálých rajčat a dalších ingrediencí, skvělý na pizzu, k masu, či těstovinám.

Polpette s mozzarellou

Italský recept na smažené sýrové kuličky vhodné například jako chuťovka k dobrému vínu či pivu. Servírují se nejlépe horké!

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy