Italský chleba z kynutého těsta s olivami a rozmarýnem, upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
390 g | hladké mouky |
7 g | instantního droždí |
300 ml | vlažné vody |
2 lžičky | soli |
1 lžíce | olivového oleje |
Na dohotovení: | |
1/2 ks | plechovky černých oliv bez pecek |
pár snítek čerstvého rozmarýnu | |
hrubší mořská sůl | |
olivový olej na potření |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sůl, instantní droždí, promícháme a uprostřed uděláme důlek
2. Do důlku nalijeme vlažnou vodu a olivový olej, promícháme a potom vypracujeme pružné těsto, které vložíme do větší olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout
4. Pak vykynuté těsto rukama roztlačíme do většího kola, v pravidelných rozestupech do něho zapícháme černé olivy a snítky rozmarýnu, potřeme olivovým olejem, posypeme solí, dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečeme 35 minut dozlatova.
Foto: Naďa Indruchová