REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Focaccia se šalvějí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.


Ingredience:
600 gbílé chlebové mouky
21 gčerstvého droždí
3 lžíceolivového oleje
1 lžícenasekané čerstvé šalvěje
2 lžičkysoli
olej na potření a vymazání
mouka na pomoučení
vlažná voda
Na posypání:
4 lžíceolivového oleje
10 kslístků čerstvé šalvěje
4 ksstroužků česneku

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijeme dalších 270-320 ml vlažné vody, promícháme a přidáme olivový olej
2. Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme tekutinu s droždím, vypracujeme měkké těsto a na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8-10 minut hněteme, aby bylo vláčné a pružné, dáme ho do olejem vymazané mísy, seshora potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem)
3. Potom těsto vyklopíme na pracovní plochu, opatrně do něho zapracujeme na jemno nasekanou šalvěj, poté rozdělíme na 2 bochníky, vyválíme do placek o průměru 25 cm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a necháme 30 minut kynout
4. Do placek uděláme prsty hluboké důlky a necháme opět 30 minut kynout, nakonec chleby potřeme olivovým olejem, zasypeme oloupaným, na drobno nasekaným česnekem a lístky šalvěje, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 25-30 minut
5. Po vyjmutí z trouby necháme lehce zchladnout a ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy