Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.
Ingredience:
600 g | bílé chlebové mouky |
21 g | čerstvého droždí |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | nasekané čerstvé šalvěje |
2 lžičky | soli |
olej na potření a vymazání | |
mouka na pomoučení | |
vlažná voda | |
Na posypání: | |
4 lžíce | olivového oleje |
10 ks | lístků čerstvé šalvěje |
4 ks | stroužků česneku |
Postup:
1. Rozdrobené droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijeme dalších 270-320 ml vlažné vody, promícháme a přidáme olivový olej
2. Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme tekutinu s droždím, vypracujeme měkké těsto a na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8-10 minut hněteme, aby bylo vláčné a pružné, dáme ho do olejem vymazané mísy, seshora potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem)
3. Potom těsto vyklopíme na pracovní plochu, opatrně do něho zapracujeme na jemno nasekanou šalvěj, poté rozdělíme na 2 bochníky, vyválíme do placek o průměru 25 cm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a necháme 30 minut kynout
4. Do placek uděláme prsty hluboké důlky a necháme opět 30 minut kynout, nakonec chleby potřeme olivovým olejem, zasypeme oloupaným, na drobno nasekaným česnekem a lístky šalvěje, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 25-30 minut
5. Po vyjmutí z trouby necháme lehce zchladnout a ihned podáváme.