REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

smažené, opečené

Opilé švestky

Sušené švestky naložené ve slivovici, obalené do slaninové košilky a opečené na pánvičce, flambované.

Pampuch

Recept z Novojičínska.

Patenty

Recept na bramborové placky na sladko z jižní Moravy. Placky se pekly na sucho na kamnech, jedli se samotné nebo se pomazaly máslem z obou stran, aby zvláčněly, potom marmeládou, stočily se a posypaly mákem a cukrem.

Placky ze škvarků

Placky z nastrouhaných brambor, umletých škvarků, hrubé mouky a vajíček, vhodné jako příloha, nebo i samostatný chod k čaji.

Podplameníky z Hrozenkova

Moučné kynuté placky sypané kmínem a solí.

Pórkový mozeček

Uvařené pórky, opečené na másle, pak usmažené spolu s vejci.

Příproch

Recept z Novojičínska, je to v podstatě vaječná omeleta.

Pučálka

Staročeský recept, často pokrm v adventním období, ale i v období velikonoc o velikonočním půstu. Jedná se o hrách promíchaný se škvarky nebo opečenou slaninou. Podává se buď samostatně, nebo jako příloha k uzenému masu. V některých oblastech Česka se ještě dochucuje utřeným česnekem.

Ředkvičky smažené s vajíčky

Na cibulovém základě podušené plátky ředkviček, usmažené spolu s vajíčky.

Slezské bramborové placky

Dříve se tyto placky podávali k čaji jako chudá večeře, dnes ji je můžete usmažit jen tak, aby jste poznali, že i z mála se dá udělat velká dobrota!

Slezské stryky

Starý recept ze Slezska. Jde o jídlo chudých, velmi jednoduchý recept na úpravu brambor. Podle tohoto receptu připravené bramborové placky se sušily na kamnech bez použití tuku. Recept je původní receptura, dnes se ještě vylepšuje moukou a vejcem.

Smažená kosmatice

Květenství bezu obalené v těstíčku se dříve běžně servírovalo na sladko s práškovým cukrem, ale tento recept je na slanou variantu smažené kosmatice, tedy květů černého bezu.

Sýrová koleda ze Žlebů

Vajíčka vyrobená z tučného taveného sýra, vajíček, polohrubé mouky a dalších ingrediencí, usmažená dozlatova, zdobená nastrouhaným ementálem.

Sýrové chřupky

Plátky bílé veky potřené směsí z povoleného másla, nastrouhaného sýra a žloutku, zapečené v troubě.

Sýrové opečenky

Čtvrtky chleba obalené z jedné strany ve vejcích promíchaných s nastrouhaným sýrem a z druhé strany potřené hořčicí a posypané cibulí, opečené na pánvi.

Sýrové smaženky III.

Nahrubo nastrouhaný eidam promíchaný s rozšlehanými vejci, usmažený ve tvaru bochánků.

Škvarenica z valašska

S vodou rozšlehaná vajíčka, ochucená solí a pepřem, usmažená na rozškvařené slanině spolu s kostkami uzeného masa, posypaná nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Na moravském Slovácku se této velikonoční lahůdce, připravované v různých obměnách, říkávalo škvařinka, škvařešina či škvračinka. Na Valašsku se jmenovala škvarenica, na Slovácku praženica a v Čechách škvar.

Špenátové palačinky s vejcem a cibulkou

Nabobtnalé ovesné vločky smíchané s čerstvým špenátem a dalšími surovinami, rozmixované, usmažené palačinky servírované ozdobené volským okem, cibulí a bylinkami.

Valašské podplameníky

Placky z kynutého bramborového těsta podávané na slano i na sladko, tradiční starý pokrm z Valašska.

Vošouhle

Kynuté placičky ze syrových brambor a dalších surovin usmažené v lívanečníku. Jde o starý recept ze severních Čech. Vošouhle se podávaly s kysaným zelím nebo na sladko potřené povidly.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy