Houby, tedy maso chudých. V jižních Čechách se s nimi třeba plnily lokše – bramborové placky. Byl to jednoduchý, přitom velmi chutný pokrm.
Ingredience:
1 kg | brambor |
polohrubá mouka | |
sůl | |
Na náplň: | |
500 g | hub |
1 ks | cibule |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, nejlepší je uvařit je den předem
2. Druhý den brambory oloupeme, na jemno nastrouháme (nebo umeleme na masovém strojku), osolíme, podle potřeby zahustíme moukou, pak vypracuje bramborové těsto
3. Odkrojíme kus těsta, na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku, asi 5-7 mm, pečeme z obou stran, na rozpálené plotýnce nebo na sucho, v teflonové pánvi, puchýřky propichujeme vidličkou
4. Připravíme si náplň; na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, vše podusíme do měkka
5. Placky potřeme z obou stran lehce sádlem, navršíme teplou houbovou směs, přehneme a podáváme s horkým čajem.