REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pučálka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský recept, často pokrm v adventním období, ale i v období velikonoc o velikonočním půstu. Jedná se o hrách promíchaný se škvarky nebo opečenou slaninou. Podává se buď samostatně, nebo jako příloha k uzenému masu. V některých oblastech Česka se ještě dochucuje utřeným česnekem.


Ingredience:
500 gzeleného hrachu
1-2 lžícehusího nebo vepřového sádla
1 hrstškvarek nebo na kostičky nakrájené slaniny
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Hrách přebereme, propláchneme, rozložíme na tác a zalijeme vlažnou vodou, hrách do druhého dne nabobtná, opět ho zalijeme vodu
2. Třetí den v závislosti na pokojové teplotě hrách začíná klíčit, v tuto dobu hrách přesypeme do cedníku, propláchneme a necháme okapat
3. Na pánvi rozehřejeme sádlo se škvarky nebo kostičkami slaniny, přidáme hrách, který lehce opražíme
4. Pokrm osolíme, opepříme a ihned podáváme jako samostatný chod s chlebem, nebo jako přílohu například k uzenému masu.

Doporučení:

Můžeme dochutit česnekem utřeným se solí. Pučálka se také připravovala bez škvarek či slaniny, hrách se jen opekl na sucho, případně jen na troše tuku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy