Starý recept ze Slezska. Jde o jídlo chudých, velmi jednoduchý recept na úpravu brambor. Podle tohoto receptu připravené bramborové placky se sušily na kamnech bez použití tuku. Recept je původní receptura, dnes se ještě vylepšuje moukou a vejcem.
Ingredience:
1 kg | moučných brambor |
sůl | |
Ostatní: | |
papír na pečení, sádlo na pomazání |
Postup:
1. Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme z nich vodu do sklenky, kterou odložíme stranou
2. Po hodině vodu slijeme, na dně se usadí škrob, který přidáme k bramborům, směs osolíme, promícháme
3. Utvoříme malé tenké placičky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v troubě, občas placičky otočíme
4. Hotové stryky pomažeme třeba husím sádlem a podáváme samotné s horkým čajem.
Správný stryk musí být křupavý, pružné konzistence, nesmí být příliš vysušený.
Poznámka:Placky se jedly samotné nebo potíraly, husím sádlem, jedly s houbovou omáčkou, kysanou smetanou, výpekem z kachny atd. Dnes se často podávají k masitým pokrmům jako příloha.