REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezské stryky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Starý recept ze Slezska. Jde o jídlo chudých, velmi jednoduchý recept na úpravu brambor. Podle tohoto receptu připravené bramborové placky se sušily na kamnech bez použití tuku. Recept je původní receptura, dnes se ještě vylepšuje moukou a vejcem.


Ingredience:
1 kgmoučných brambor
sůl
Ostatní:
papír na pečení, sádlo na pomazání

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme z nich vodu do sklenky, kterou odložíme stranou
2. Po hodině vodu slijeme, na dně se usadí škrob, který přidáme k bramborům, směs osolíme, promícháme
3. Utvoříme malé tenké placičky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v troubě, občas placičky otočíme
4. Hotové stryky pomažeme třeba husím sádlem a podáváme samotné s horkým čajem.

Doporučení:

Správný stryk musí být křupavý, pružné konzistence, nesmí být příliš vysušený.

Poznámka:

Placky se jedly samotné nebo potíraly, husím sádlem, jedly s houbovou omáčkou, kysanou smetanou, výpekem z kachny atd. Dnes se často podávají k masitým pokrmům jako příloha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy