S vodou rozšlehaná vajíčka, ochucená solí a pepřem, usmažená na rozškvařené slanině spolu s kostkami uzeného masa, posypaná nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Na moravském Slovácku se této velikonoční lahůdce, připravované v různých obměnách, říkávalo škvařinka, škvařešina či škvračinka. Na Valašsku se jmenovala škvarenica, na Slovácku praženica a v Čechách škvar.
Ingredience:
8 ks | vajec |
100-120 g | slaniny |
250-300 g | uzeného masa |
2 lžíce | nasekané pažitky nebo petrželky |
1 lžíce | vody |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do většího hrnku rozklepneme 8 ks vajec, přidáme 1 lžíci vody, pepř a sůl, vše rozmícháme vidličkou
2. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme v pánvi, přidáme kostky uzeného masa, opečeme je, zasypeme nasekanou pažitkou
3. Pánev zalijeme vejci a mícháme, až po mírném zasmažení vejce zhoustnou a vytvoří se větší kousky
4. Škvarenici ihned podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Škvarenica se často nastavovala kostičkami osmažené žemle.