REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 nejlepších obědových polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hutné polévky, které zasytí samotné, jen s pečivem, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Kdo by neznal dršťkovou polévku, gulášovou a další polévky, které umí dodat tělu energii a zaplnit žaludek i na delší dobu. Ovšem i ve světové kuchyni se najde pár skvělých obědových polévek!


1.

Já osobně na prvním místě, mezi obědové polévky, řadím klasickou českou dršťkovou polévku z hovězích drštěk a kořenové zeleniny, která je většinou ochucená česnekem, majoránkou a dalším kořením. V naší databázi máme několik receptů, zde je recept na jednu z nich:

Ingredience: 800 g drštěk, 100 g tuku, 100 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 2-3 ks stroužky česneku, 4 l vody, mletá červená paprika, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl

Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka. Vaříme cca 3 hodiny. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Recept v naší databázi najdete zde: Dršťková polévka

 

Dršťková polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

2.

Asi další polévka, která patří mezi mé oblíbené obědové polévky, je hustá zelňačka s lehce nakyslou chutí. Existuje stovky jejich obměn, my vám nabízíme jeden náš vyzkoušený, osvědčený recept:

Ingredience: 500 g kysaného zelí, 200 g řapíkatého celeru, 200 g brambor, 200 g ředkve vodnice, 100 g cibule, 1,5 l hovězího vývaru, 3 ks stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, několik snítek kopru, několik kuliček nového koření, pár kuliček celého černého pepře, mletý černý pepř, sůl

Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do horkého vývaru a 10 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé, propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty. Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru. Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka. Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno posekaným česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.

Recept v naší databázi najdete zde: Staročeská zelňačka s koprem

 

Staročeská zelňačka s koprem – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

3.

Mezi další nejpovedenější recepty rozhodně řadím recept na gulášovou polévku z mletého masa! Je výborná a spolu s čerstvým pečivem dokáže zasytit na mnoho hodin:

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa (jde i vepřové, nebo směska 1:1), 3 ks středně velké brambory, 2 ks stroužky česneku, 1 ks kořenové petržele, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 1/4 ks celeru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce červené mleté papriky, 1,5 l pitné vody, majoránka, pepř, tuk, sůl

Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli zprudka orestujeme na rozpáleném tuku skoro dorůžova. Přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme. Směs zaprášíme paprikou, zamícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme nahrubo nastrouhanou, očištěnou zeleninu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, ochutíme solí a pepřem a necháme cca 20-25 minut vařit na mírném zdroji tepla, až budou brambory měkké, občas zamícháme. V malém množství studené vody rozmícháme mouku, kterou polévku zahustíme. Polévku ještě chvíli provaříme, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a případně i dalším pepřem a solí.

Recept v naší databázi najdete zde: Gulášová polévka z mletého masa

 

Gulášová polévka z mletého masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

4.

V tomto výběru těch nejlepších obědových polévek rozhodně nesmí chybět kulajda, což je bílá polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí:

Ingredience: 1000 ml zeleninového vývaru, 250 ml metany ke šlehání 33 %, 2 hrsti sušených hub, 1 svazek čerstvého kopru, 3 lžíce másla + 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 1 lžíce krupicového cukru, 5 ks brambor, 5 ks kuliček nového koření, 4 ks vejce, 3 ks bobkové listy, (cukr), pepř, sůl

Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálné přes noc). V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme, nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.

Recept v naší databázi najdete zde: Kulajda II.

 

Kulajda II. – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

5.

Černá polévka s kroupami, takzvaná „prdelačka“ tak tato polévka také nesmí chybět v našem výběru. Připravuje se především při zabijačkách, ale lze si ji připravit i doma, z jelítkového prejtu, nebo kroupových jelítek:

Ingredience: 70 g krup, 1 l masového vývaru, 3 ks stroužky česneku, 200 ml vepřové krve, mletý černý pepř, mleté nové koření, majoránka, sůl

Kroupy propláchneme studenou vodou a pak je uvaříme doměkka. Přecedíme krev přes jemné sítko nebo režné plátno. Měkké kroupy opět propláchneme a smícháme s krví. Dáme vařit vývar. Do vroucího vývaru postupně, za stálého míchání, přidáváme krev s kroupami. Vaříme, až je krev tmavá a mírně sražená, občas promícháme. Utřeme česnek se solí. Do horké polévky přimícháme rozetřený česnek, ochutíme novým kořením, majoránkou a případně dosolíme. Podáváme samozřejmě horké, nejlépe s čerstvým chlebem.

Recept v naší databázi najdete zde: Černá polévka s kroupami

 

Černá polévka s kroupami – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

6.

I ve světě se dají najít velmi chutné hutné polévky. Patří mezi ně určitě boršč původem z Ruska. My jsme pro vás ale vybrali ukrajinský boršč, protože tento recept máme vyzkoušený a polévka podle něj připravená, chutná skvělě!

Ingredience: 250 g hovězího masa, 200 g bílého zelí, 200 g brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g červené řepy, 20 g másla, 10 g hladké mouky, 10 g sádla, 1,5 dl kysané smetany, 1,2 dl vody, 2 ks rajčat, 1 ks cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, mletá sladká paprika, bobkový list, mletý pepř, petrželka, česnek, ocet, sůl

Hovězí maso dáme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka, zpěníme je na másle, poprášíme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, rozředíme trochou vývaru a přivedeme do varu. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a podusíme v troše vývaru. Do zbývajícího vývaru dáme brambory oloupané a nakrájené na kostičky, zelí nakrájené na čtverečky, dušenou červenou řepu, osolíme a vaříme 10-15 minut. Do polévky dáme zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, mletý pepř, mletou papriku a vaříme, až jsou brambory i zelí měkké. Do hotového boršče vmícháme sádlo, utřený česnek, hovězí maso nakrájené na kostičky, rajčatový protlak, na tenké plátky pokrájená rajčata, ocet a krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme drobně nasekanou petrželkou (koprem) a do každé porce dáme lžíci kysané smetany.

Recept v naší databázi najdete zde: Ukrajinský boršč

 

Ukrajinský boršč – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

7.

Když se bavíme o hustých polévkách, rozhodně je třeba se zmínit i o německém eintopfu. Je to typická přesnídávková polévka, na kterou ovšem neexistuje jeden recept. Každá rodina ji dělá jinak a tak existuje v Německu stovky různých receptur na tuto polévku:

Ingredience: 250 g sladkokyselého zelí, 200 g polévkové (kořenové) zeleniny, 150 g uzeniny, 100 g čočky, 100 g fazolí, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, špetka prášku do pečiva, polévkové koření, smetana, pepř, sůl

Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme, okořeníme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

Recept v naší databázi najdete zde: Eintopf

 

Eintopf – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

8.

Když už jsem ve světě, musíme se zmínit o tradiční vietnamské polévce pho, která, jak už to často bývá, se ve Vietnamu připravuje v mnoha variantách a obměnách. Při její konzumaci je pak srkání rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky!

Ingredience: 500 g hovězího masa zadního, 500 g hovězích morkových kostí, 200 g čerstvého zázvoru, 12 ks hřebíčků, 6 ks hvězdiček badyánu, 3 ks velké cibule, 3-4 ks jarní cibulky, 1 ks celé, skořice tak 15 cm velké, 1-2 ks sušeného kardamomu, 7 l vody + osolení voda s vymačkaným citrónem, (fenykl a anýz), třtinový cukr, rybí omáčka a sůl na dochucení, Ostatní: 400 g pravé hovězí svíčkové, vietnamské nudle a bylinky, čerstvá limetka či citron, pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř

Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme je do velkého hrnce s osolenou vodou, do vody ještě vymačkáme šťávu z 1 ks citrónu, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět. Oloupanou cibuli rozkrojenou na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě zapéct dozlatova. Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a veškeré koření nejlépe zamotané v sáčku z plátna, vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vařit, stáhneme zdroj tepla a necháváme nezakryté vývar jen probublávat tak 3-4 hodiny, ale klidně i 12 hodin (vodu do vývaru nedoléváme, jen, pokud ho budeme vařit celou noc). Po 2 hodinách vytáhneme měkké maso, to použijeme v jiném jídle, nebo část nakrájíme a použijeme do polévky, vývar necháme dále vařit, hotový vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme, hnědým třtinovým cukrem, rybí omáčku a solí.

Postup servírování: Vietnamské nudle ponoříme na 2 minuty do vařící vody a necháme je změknout, pak je vytáhneme a důkladně prolijeme studenou vodou, těsně před servírováním nudle opět vložíme do horké vody a poté okapané do misky. Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky. Nudle a maso (můžeme přidat i část uvařeného masa z vývaru) zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další ingredience na dochucení.

Recept v naší databázi najdete zde: Vietnamská hovězí polévka pho

 

Vietnamská hovězí polévka pho – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

9.

Vraťme se zpět do české kuchyně i když název česky moc nezní. Jde o frankfurtskou polévku, která rozhodně patří mezi tradiční české pokrmy. Spolu s pečivem ji řadím mezi mé nejoblíbenější.

Ingredience: 1,35 l vývaru „B“ z kostí, 0,5 l mléka, 100 g jemných párků, 90 g hladké mouky, 65 g cibule, 50 g tuku, 10 g červené mleté papriky, 10 g polévkového koření, 0,3 g mletého černého pepře, čerstvá pažitka nebo petrželka, sůl

1. Na 2/3 výše uvedeného množství tuku orestujeme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji prosátou moukou, připravíme světlou zásmažku a do ní zamícháme papriku a pepř. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku ještě krátce povaříme a pak ji procedíme pomocí hustého cedníku. Do procezené polévky přidáme oloupané párky nakrájené na jemné plátky a podušené na zbylé dávce tuku a znovu ji krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme tekutým polévkovým kořením, případně ji přisolíme a ještě důkladně povaříme. Při servírování jednotlivých porcí do polévky vkládáme propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku.

Recept v naší databázi najdete zde: Frankfurtská polévka

 

Frankfurtská polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

10.

I když obědových polévek je mnohem více, dnes se zmíníme už jen o jedné a to o polévce z uzeného masa. Patří mezi naše tradiční polévky. Především v zimních měsících je pak skvělá na rozehřátí zmrzlého těla po lyžování, nebo dlouhé procházce.

Ingredience: 500 g uzeného masa, 50 g krupek, 1 ks žloutku, 1 ks cibule, 5 ks stroužků česneku, 5 ks zrnek pepře, 1/8 l mléka, 2 l vody, majoránka, sůl

Do vroucí vody dáme uzené maso nebo uzený jazyk, krátce povaříme a vodu slijeme. Maso dáme znovu do horké vody a vaříme s cibulí, pepřem a česnekem. Uzené je uvařené až lehce sjede z nože nebo vidličky. Kroupy uvaříme zvlášť a do vývaru je přidáváme ve chvíli, kdy změknou. Polévku zjemníme rozkvedlaným žloutkem v mléce, již dále nevaříme. Dochutíme majoránkou.

Recept v naší databázi najdete zde: Polévka z uzeného masa

 

Polévka z uzeného masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy