REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 nejlepších obědových polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hutné polévky, které zasytí samotné, jen s pečivem, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Kdo by neznal dršťkovou polévku, gulášovou a další polévky, které umí dodat tělu energii a zaplnit žaludek i na delší dobu. Ovšem i ve světové kuchyni se najde pár skvělých obědových polévek!


1.

Já osobně na prvním místě, mezi obědové polévky, řadím klasickou českou dršťkovou polévku z hovězích drštěk a kořenové zeleniny, která je většinou ochucená česnekem, majoránkou a dalším kořením. V naší databázi máme několik receptů, zde je recept na jednu z nich:

Ingredience: 800 g drštěk, 100 g tuku, 100 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 2-3 ks stroužky česneku, 4 l vody, mletá červená paprika, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl

Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka. Vaříme cca 3 hodiny. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Recept v naší databázi najdete zde: Dršťková polévka

 

Dršťková polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

2.

Asi další polévka, která patří mezi mé oblíbené obědové polévky, je hustá zelňačka s lehce nakyslou chutí. Existuje stovky jejich obměn, my vám nabízíme jeden náš vyzkoušený, osvědčený recept:

Ingredience: 500 g kysaného zelí, 200 g řapíkatého celeru, 200 g brambor, 200 g ředkve vodnice, 100 g cibule, 1,5 l hovězího vývaru, 3 ks stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, několik snítek kopru, několik kuliček nového koření, pár kuliček celého černého pepře, mletý černý pepř, sůl

Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do horkého vývaru a 10 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé, propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty. Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru. Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka. Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno posekaným česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.

Recept v naší databázi najdete zde: Staročeská zelňačka s koprem

 

Staročeská zelňačka s koprem – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

3.

Mezi další nejpovedenější recepty rozhodně řadím recept na gulášovou polévku z mletého masa! Je výborná a spolu s čerstvým pečivem dokáže zasytit na mnoho hodin:

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa (jde i vepřové, nebo směska 1:1), 3 ks středně velké brambory, 2 ks stroužky česneku, 1 ks kořenové petržele, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 1/4 ks celeru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce červené mleté papriky, 1,5 l pitné vody, majoránka, pepř, tuk, sůl

Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli zprudka orestujeme na rozpáleném tuku skoro dorůžova. Přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme. Směs zaprášíme paprikou, zamícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme nahrubo nastrouhanou, očištěnou zeleninu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, ochutíme solí a pepřem a necháme cca 20-25 minut vařit na mírném zdroji tepla, až budou brambory měkké, občas zamícháme. V malém množství studené vody rozmícháme mouku, kterou polévku zahustíme. Polévku ještě chvíli provaříme, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a případně i dalším pepřem a solí.

Recept v naší databázi najdete zde: Gulášová polévka z mletého masa

 

Gulášová polévka z mletého masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

4.

V tomto výběru těch nejlepších obědových polévek rozhodně nesmí chybět kulajda, což je bílá polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí:

Ingredience: 1000 ml zeleninového vývaru, 250 ml metany ke šlehání 33 %, 2 hrsti sušených hub, 1 svazek čerstvého kopru, 3 lžíce másla + 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 1 lžíce krupicového cukru, 5 ks brambor, 5 ks kuliček nového koření, 4 ks vejce, 3 ks bobkové listy, (cukr), pepř, sůl

Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálně přes noc). V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme, nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.

Recept v naší databázi najdete zde: Kulajda II.

 

Kulajda II. – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

5.

Černá polévka s kroupami, takzvaná “prdelačka” tak tato polévka také nesmí chybět v našem výběru. Připravuje se především při zabijačkách, ale lze si ji připravit i doma, z jelítkového prejtu, nebo kroupových jelítek:

Ingredience: 70 g krup, 1 l masového vývaru, 3 ks stroužky česneku, 200 ml vepřové krve, mletý černý pepř, mleté nové koření, majoránka, sůl

Kroupy propláchneme studenou vodou a pak je uvaříme doměkka. Přecedíme krev přes jemné sítko nebo režné plátno. Měkké kroupy opět propláchneme a smícháme s krví. Dáme vařit vývar. Do vroucího vývaru postupně, za stálého míchání, přidáváme krev s kroupami. Vaříme, až je krev tmavá a mírně sražená, občas promícháme. Utřeme česnek se solí. Do horké polévky přimícháme rozetřený česnek, ochutíme novým kořením, majoránkou a případně dosolíme. Podáváme samozřejmě horké, nejlépe s čerstvým chlebem.

Recept v naší databázi najdete zde: Černá polévka s kroupami

 

Černá polévka s kroupami – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

6.

I ve světě se dají najít velmi chutné hutné polévky. Patří mezi ně určitě boršč původem z Ruska. My jsme pro vás ale vybrali ukrajinský boršč, protože tento recept máme vyzkoušený a polévka podle něj připravená, chutná skvěle!

Ingredience: 250 g hovězího masa, 200 g bílého zelí, 200 g brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g červené řepy, 20 g másla, 10 g hladké mouky, 10 g sádla, 1,5 dl kysané smetany, 1,2 dl vody, 2 ks rajčat, 1 ks cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, mletá sladká paprika, bobkový list, mletý pepř, petrželka, česnek, ocet, sůl

Hovězí maso dáme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka, zpěníme je na másle, poprášíme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, rozředíme trochou vývaru a přivedeme do varu. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a podusíme v troše vývaru. Do zbývajícího vývaru dáme brambory oloupané a nakrájené na kostičky, zelí nakrájené na čtverečky, dušenou červenou řepu, osolíme a vaříme 10-15 minut. Do polévky dáme zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, mletý pepř, mletou papriku a vaříme, až jsou brambory i zelí měkké. Do hotového boršče vmícháme sádlo, utřený česnek, hovězí maso nakrájené na kostičky, rajčatový protlak, na tenké plátky pokrájená rajčata, ocet a krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme drobně nasekanou petrželkou (koprem) a do každé porce dáme lžíci kysané smetany.

Recept v naší databázi najdete zde: Ukrajinský boršč

 

Ukrajinský boršč – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

7.

Když se bavíme o hustých polévkách, rozhodně je třeba se zmínit i o německém eintopfu. Je to typická přesnídávková polévka, na kterou ovšem neexistuje jeden recept. Každá rodina ji dělá jinak a tak existuje v Německu stovky různých receptur na tuto polévku:

Ingredience: 250 g sladkokyselého zelí, 200 g polévkové (kořenové) zeleniny, 150 g uzeniny, 100 g čočky, 100 g fazolí, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, špetka prášku do pečiva, polévkové koření, smetana, pepř, sůl

Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme, okořeníme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

Recept v naší databázi najdete zde: Eintopf

 

Eintopf – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

8.

Když už jsem ve světě, musíme se zmínit o tradiční vietnamské polévce pho, která, jak už to často bývá, se ve Vietnamu připravuje v mnoha variantách a obměnách. Při její konzumaci je pak srkání rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky!

Ingredience: 500 g hovězího masa zadního, 500 g hovězích morkových kostí, 200 g čerstvého zázvoru, 12 ks hřebíčků, 6 ks hvězdiček badyánu, 3 ks velké cibule, 3-4 ks jarní cibulky, 1 ks celé, skořice tak 15 cm velké, 1-2 ks sušeného kardamomu, 7 l vody + osolení voda s vymačkaným citrónem, (fenykl a anýz), třtinový cukr, rybí omáčka a sůl na dochucení, Ostatní: 400 g pravé hovězí svíčkové, vietnamské nudle a bylinky, čerstvá limetka či citron, pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř

Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme je do velkého hrnce s osolenou vodou, do vody ještě vymačkáme šťávu z 1 ks citrónu, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět. Oloupanou cibuli rozkrojenou na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě zapéct dozlatova. Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a veškeré koření nejlépe zamotané v sáčku z plátna, vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vařit, stáhneme zdroj tepla a necháváme nezakryté vývar jen probublávat tak 3-4 hodiny, ale klidně i 12 hodin (vodu do vývaru nedoléváme, jen, pokud ho budeme vařit celou noc). Po 2 hodinách vytáhneme měkké maso, to použijeme v jiném jídle, nebo část nakrájíme a použijeme do polévky, vývar necháme dále vařit, hotový vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme, hnědým třtinovým cukrem, rybí omáčku a solí.

Postup servírování: Vietnamské nudle ponoříme na 2 minuty do vařící vody a necháme je změknout, pak je vytáhneme a důkladně prolijeme studenou vodou, těsně před servírováním nudle opět vložíme do horké vody a poté okapané do misky. Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky. Nudle a maso (můžeme přidat i část uvařeného masa z vývaru) zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další ingredience na dochucení.

Recept v naší databázi najdete zde: Vietnamská hovězí polévka pho

 

Vietnamská hovězí polévka pho – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

9.

Vraťme se zpět do české kuchyně i když název česky moc nezní. Jde o frankfurtskou polévku, která rozhodně patří mezi tradiční české pokrmy. Spolu s pečivem ji řadím mezi mé nejoblíbenější.

Ingredience: 1,35 l vývaru “B” z kostí, 0,5 l mléka, 100 g jemných párků, 90 g hladké mouky, 65 g cibule, 50 g tuku, 10 g červené mleté papriky, 10 g polévkového koření, 0,3 g mletého černého pepře, čerstvá pažitka nebo petrželka, sůl

1. Na 2/3 výše uvedeného množství tuku orestujeme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji prosátou moukou, připravíme světlou zásmažku a do ní zamícháme papriku a pepř. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku ještě krátce povaříme a pak ji procedíme pomocí hustého cedníku. Do procezené polévky přidáme oloupané párky nakrájené na jemné plátky a podušené na zbylé dávce tuku a znovu ji krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme tekutým polévkovým kořením, případně ji přisolíme a ještě důkladně povaříme. Při servírování jednotlivých porcí do polévky vkládáme propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku.

Recept v naší databázi najdete zde: Frankfurtská polévka

 

Frankfurtská polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

10.

I když obědových polévek je mnohem více, dnes se zmíníme už jen o jedné a to o polévce z uzeného masa. Patří mezi naše tradiční polévky. Především v zimních měsících je pak skvělá na rozehřátí zmrzlého těla po lyžování, nebo dlouhé procházce.

Ingredience: 500 g uzeného masa, 50 g krupek, 1 ks žloutku, 1 ks cibule, 5 ks stroužků česneku, 5 ks zrnek pepře, 1/8 l mléka, 2 l vody, majoránka, sůl

Do vroucí vody dáme uzené maso nebo uzený jazyk, krátce povaříme a vodu slijeme. Maso dáme znovu do horké vody a vaříme s cibulí, pepřem a česnekem. Uzené je uvařené až lehce sjede z nože nebo vidličky. Kroupy uvaříme zvlášť a do vývaru je přidáváme ve chvíli, kdy změknou. Polévku zjemníme rozkvedlaným žloutkem v mléce, již dále nevaříme. Dochutíme majoránkou.

Recept v naší databázi najdete zde: Polévka z uzeného masa

 

Polévka z uzeného masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

Další recepty na polévky najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Polévky, zavářky, vložky a zdobení do polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy