REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 nejlepších obědových polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hutné polévky, které zasytí samotné, jen s pečivem, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Kdo by neznal dršťkovou polévku, gulášovou a další polévky, které umí dodat tělu energii a zaplnit žaludek i na delší dobu. Ovšem i ve světové kuchyni se najde pár skvělých obědových polévek!


1.

Já osobně na prvním místě, mezi obědové polévky, řadím klasickou českou dršťkovou polévku z hovězích drštěk a kořenové zeleniny, která je většinou ochucená česnekem, majoránkou a dalším kořením. V naší databázi máme několik receptů, zde je recept na jednu z nich:

Ingredience: 800 g drštěk, 100 g tuku, 100 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 2-3 ks stroužky česneku, 4 l vody, mletá červená paprika, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl

Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka. Vaříme cca 3 hodiny. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Recept v naší databázi najdete zde: Dršťková polévka

 

Dršťková polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

2.

Asi další polévka, která patří mezi mé oblíbené obědové polévky, je hustá zelňačka s lehce nakyslou chutí. Existuje stovky jejich obměn, my vám nabízíme jeden náš vyzkoušený, osvědčený recept:

Ingredience: 500 g kysaného zelí, 200 g řapíkatého celeru, 200 g brambor, 200 g ředkve vodnice, 100 g cibule, 1,5 l hovězího vývaru, 3 ks stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, několik snítek kopru, několik kuliček nového koření, pár kuliček celého černého pepře, mletý černý pepř, sůl

Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do horkého vývaru a 10 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé, propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty. Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru. Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka. Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno posekaným česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.

Recept v naší databázi najdete zde: Staročeská zelňačka s koprem

 

Staročeská zelňačka s koprem – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

3.

Mezi další nejpovedenější recepty rozhodně řadím recept na gulášovou polévku z mletého masa! Je výborná a spolu s čerstvým pečivem dokáže zasytit na mnoho hodin:

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa (jde i vepřové, nebo směska 1:1), 3 ks středně velké brambory, 2 ks stroužky česneku, 1 ks kořenové petržele, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 1/4 ks celeru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce červené mleté papriky, 1,5 l pitné vody, majoránka, pepř, tuk, sůl

Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli zprudka orestujeme na rozpáleném tuku skoro dorůžova. Přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme. Směs zaprášíme paprikou, zamícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme nahrubo nastrouhanou, očištěnou zeleninu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, ochutíme solí a pepřem a necháme cca 20-25 minut vařit na mírném zdroji tepla, až budou brambory měkké, občas zamícháme. V malém množství studené vody rozmícháme mouku, kterou polévku zahustíme. Polévku ještě chvíli provaříme, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a případně i dalším pepřem a solí.

Recept v naší databázi najdete zde: Gulášová polévka z mletého masa

 

Gulášová polévka z mletého masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

4.

V tomto výběru těch nejlepších obědových polévek rozhodně nesmí chybět kulajda, což je bílá polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí:

Ingredience: 1000 ml zeleninového vývaru, 250 ml metany ke šlehání 33 %, 2 hrsti sušených hub, 1 svazek čerstvého kopru, 3 lžíce másla + 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 1 lžíce krupicového cukru, 5 ks brambor, 5 ks kuliček nového koření, 4 ks vejce, 3 ks bobkové listy, (cukr), pepř, sůl

Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálně přes noc). V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme, nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.

Recept v naší databázi najdete zde: Kulajda II.

 

Kulajda II. – Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

 

5.

Černá polévka s kroupami, takzvaná “prdelačka” tak tato polévka také nesmí chybět v našem výběru. Připravuje se především při zabijačkách, ale lze si ji připravit i doma, z jelítkového prejtu, nebo kroupových jelítek:

Ingredience: 70 g krup, 1 l masového vývaru, 3 ks stroužky česneku, 200 ml vepřové krve, mletý černý pepř, mleté nové koření, majoránka, sůl

Kroupy propláchneme studenou vodou a pak je uvaříme doměkka. Přecedíme krev přes jemné sítko nebo režné plátno. Měkké kroupy opět propláchneme a smícháme s krví. Dáme vařit vývar. Do vroucího vývaru postupně, za stálého míchání, přidáváme krev s kroupami. Vaříme, až je krev tmavá a mírně sražená, občas promícháme. Utřeme česnek se solí. Do horké polévky přimícháme rozetřený česnek, ochutíme novým kořením, majoránkou a případně dosolíme. Podáváme samozřejmě horké, nejlépe s čerstvým chlebem.

Recept v naší databázi najdete zde: Černá polévka s kroupami

 

Černá polévka s kroupami – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

6.

I ve světě se dají najít velmi chutné hutné polévky. Patří mezi ně určitě boršč původem z Ruska. My jsme pro vás ale vybrali ukrajinský boršč, protože tento recept máme vyzkoušený a polévka podle něj připravená, chutná skvěle!

Ingredience: 250 g hovězího masa, 200 g bílého zelí, 200 g brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g červené řepy, 20 g másla, 10 g hladké mouky, 10 g sádla, 1,5 dl kysané smetany, 1,2 dl vody, 2 ks rajčat, 1 ks cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, mletá sladká paprika, bobkový list, mletý pepř, petrželka, česnek, ocet, sůl

Hovězí maso dáme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka, zpěníme je na másle, poprášíme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, rozředíme trochou vývaru a přivedeme do varu. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a podusíme v troše vývaru. Do zbývajícího vývaru dáme brambory oloupané a nakrájené na kostičky, zelí nakrájené na čtverečky, dušenou červenou řepu, osolíme a vaříme 10-15 minut. Do polévky dáme zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, mletý pepř, mletou papriku a vaříme, až jsou brambory i zelí měkké. Do hotového boršče vmícháme sádlo, utřený česnek, hovězí maso nakrájené na kostičky, rajčatový protlak, na tenké plátky pokrájená rajčata, ocet a krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme drobně nasekanou petrželkou (koprem) a do každé porce dáme lžíci kysané smetany.

Recept v naší databázi najdete zde: Ukrajinský boršč

 

Ukrajinský boršč – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

7.

Když se bavíme o hustých polévkách, rozhodně je třeba se zmínit i o německém eintopfu. Je to typická přesnídávková polévka, na kterou ovšem neexistuje jeden recept. Každá rodina ji dělá jinak a tak existuje v Německu stovky různých receptur na tuto polévku:

Ingredience: 250 g sladkokyselého zelí, 200 g polévkové (kořenové) zeleniny, 150 g uzeniny, 100 g čočky, 100 g fazolí, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, špetka prášku do pečiva, polévkové koření, smetana, pepř, sůl

Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme, okořeníme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

Recept v naší databázi najdete zde: Eintopf

 

Eintopf – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

8.

Když už jsem ve světě, musíme se zmínit o tradiční vietnamské polévce pho, která, jak už to často bývá, se ve Vietnamu připravuje v mnoha variantách a obměnách. Při její konzumaci je pak srkání rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky!

Ingredience: 500 g hovězího masa zadního, 500 g hovězích morkových kostí, 200 g čerstvého zázvoru, 12 ks hřebíčků, 6 ks hvězdiček badyánu, 3 ks velké cibule, 3-4 ks jarní cibulky, 1 ks celé, skořice tak 15 cm velké, 1-2 ks sušeného kardamomu, 7 l vody + osolení voda s vymačkaným citrónem, (fenykl a anýz), třtinový cukr, rybí omáčka a sůl na dochucení, Ostatní: 400 g pravé hovězí svíčkové, vietnamské nudle a bylinky, čerstvá limetka či citron, pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř

Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme je do velkého hrnce s osolenou vodou, do vody ještě vymačkáme šťávu z 1 ks citrónu, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět. Oloupanou cibuli rozkrojenou na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě zapéct dozlatova. Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a veškeré koření nejlépe zamotané v sáčku z plátna, vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vařit, stáhneme zdroj tepla a necháváme nezakryté vývar jen probublávat tak 3-4 hodiny, ale klidně i 12 hodin (vodu do vývaru nedoléváme, jen, pokud ho budeme vařit celou noc). Po 2 hodinách vytáhneme měkké maso, to použijeme v jiném jídle, nebo část nakrájíme a použijeme do polévky, vývar necháme dále vařit, hotový vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme, hnědým třtinovým cukrem, rybí omáčku a solí.

Postup servírování: Vietnamské nudle ponoříme na 2 minuty do vařící vody a necháme je změknout, pak je vytáhneme a důkladně prolijeme studenou vodou, těsně před servírováním nudle opět vložíme do horké vody a poté okapané do misky. Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky. Nudle a maso (můžeme přidat i část uvařeného masa z vývaru) zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další ingredience na dochucení.

Recept v naší databázi najdete zde: Vietnamská hovězí polévka pho

 

Vietnamská hovězí polévka pho – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

9.

Vraťme se zpět do české kuchyně i když název česky moc nezní. Jde o frankfurtskou polévku, která rozhodně patří mezi tradiční české pokrmy. Spolu s pečivem ji řadím mezi mé nejoblíbenější.

Ingredience: 1,35 l vývaru “B” z kostí, 0,5 l mléka, 100 g jemných párků, 90 g hladké mouky, 65 g cibule, 50 g tuku, 10 g červené mleté papriky, 10 g polévkového koření, 0,3 g mletého černého pepře, čerstvá pažitka nebo petrželka, sůl

1. Na 2/3 výše uvedeného množství tuku orestujeme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji prosátou moukou, připravíme světlou zásmažku a do ní zamícháme papriku a pepř. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku ještě krátce povaříme a pak ji procedíme pomocí hustého cedníku. Do procezené polévky přidáme oloupané párky nakrájené na jemné plátky a podušené na zbylé dávce tuku a znovu ji krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme tekutým polévkovým kořením, případně ji přisolíme a ještě důkladně povaříme. Při servírování jednotlivých porcí do polévky vkládáme propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku.

Recept v naší databázi najdete zde: Frankfurtská polévka

 

Frankfurtská polévka – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

10.

I když obědových polévek je mnohem více, dnes se zmíníme už jen o jedné a to o polévce z uzeného masa. Patří mezi naše tradiční polévky. Především v zimních měsících je pak skvělá na rozehřátí zmrzlého těla po lyžování, nebo dlouhé procházce.

Ingredience: 500 g uzeného masa, 50 g krupek, 1 ks žloutku, 1 ks cibule, 5 ks stroužků česneku, 5 ks zrnek pepře, 1/8 l mléka, 2 l vody, majoránka, sůl

Do vroucí vody dáme uzené maso nebo uzený jazyk, krátce povaříme a vodu slijeme. Maso dáme znovu do horké vody a vaříme s cibulí, pepřem a česnekem. Uzené je uvařené až lehce sjede z nože nebo vidličky. Kroupy uvaříme zvlášť a do vývaru je přidáváme ve chvíli, kdy změknou. Polévku zjemníme rozkvedlaným žloutkem v mléce, již dále nevaříme. Dochutíme majoránkou.

Recept v naší databázi najdete zde: Polévka z uzeného masa

 

Polévka z uzeného masa – Recept zdroj: kuchařka ReceptyOnLine.cz

 

Další recepty na polévky najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Polévky, zavářky, vložky a zdobení do polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy