Tradiční polévka z Vietnamu. Existuje snad stovky variací na tento silný, hustý vývar podávaný s nudlemi, kousky masa a dalších surovin.
Ingredience:
Cca 3 kg | morkových kostí |
600 g | hovězího masa (hrudí, žebro, pupek...) |
60 g | čerstvého zázvoru |
4 ks | hřebíčku |
3 ks | kardamomu |
2 ks | středně velké cibule |
2 ks | tyčinky skořice |
2 ks | badyánu |
1 lžička | semínek koriandru |
1 lžíce | třtinového cukru |
1 lžíce | soli |
mletý černý pepř | |
sůl na dochucení | |
Na servírování: | |
300 g | rýžových nudlí |
250 g | Mungo výhonků |
2 svazky | čerstvého kardamomu |
1 svazek | thajské bazalky |
1 svazek | zelené části jarních cibulek |
2-3 ks | stroužky česneku |
olej |
Postup:
- Morkové kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu, vaříme 8-10 minut, tak dlouho, až nahnědlá pěna vyplave napovrch, vodu slijeme a postup opakujeme, 2x až 3x
- Vyvařené kosti znovu zalijeme vodou, přidáme k nim oloupanou cibuli překrojenou na polovinu, cukr a sůl, odklopené necháme táhnout na mírném zdroji tepla 3 hodiny
- Na pánvi nasucho orestujeme oloupanou, na polovinu překrojenou cibuli a zázvor nakrájený na kolečka, přidáme badýan, skořici, kardamon, hřebíček a koriandr, vše orestujeme, pak sundáme ze zdroje tepla, z cibule odstraníme spálenou část, vše z pánve nasypeme do vývaru, který se nám táhne na zdroji tepla
- Hotový vývar ochutnáme, dle chuti osolíme, osladíme a ještě dokořeníme pepřem
- Hovězí maso uvaříme zvlášť v osolené vodě doměka, pak ho nakrájíme na tenké menší plátky
- Nudle necháme 30 minut máčet, pak je uvaříme téměř doměkka, tzv. al dente, hotové propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat
- Česnek orestujeme na pánvi na troše oleje nakrájený na plátky
- Do vhodných misek rozdělíme uvařené, okapané nudle, plátky masa, jarní cibulku, spařené klíčky a bylinky, vše přelijeme vývarem a ihned, horké, podáváme.
Foto: Naďa Indruchová