REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí polévka Pho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční polévka z Vietnamu. Existuje snad stovky variací na tento silný, hustý vývar podávaný s nudlemi, kousky masa a dalších surovin.


Ingredience:
Cca 3 kgmorkových kostí
600 ghovězího masa (hrudí, žebro, pupek...)
60 gčerstvého zázvoru
4 kshřebíčku
3 kskardamomu
2 ksstředně velké cibule
2 kstyčinky skořice
2 ksbadyánu
1 lžičkasemínek koriandru
1 lžícetřtinového cukru
1 lžícesoli
mletý černý pepř
sůl na dochucení
Na servírování:
300 grýžových nudlí
250 gMungo výhonků
2 svazkyčerstvého kardamomu
1 svazekthajské bazalky
1 svazekzelené části jarních cibulek
2-3 ksstroužky česneku
olej

Postup:
  1. Morkové kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu, vaříme 8-10 minut, tak dlouho, až nahnědlá pěna vyplave napovrch, vodu slijeme a postup opakujeme, 2x až 3x
  2. Vyvařené kosti znovu zalijeme vodou, přidáme k nim oloupanou cibuli překrojenou na polovinu, cukr a sůl, odklopené necháme táhnout na mírném zdroji tepla 3 hodiny
  3. Na pánvi nasucho orestujeme oloupanou, na polovinu překrojenou cibuli a zázvor nakrájený na kolečka, přidáme badýan, skořici, kardamon, hřebíček a koriandr, vše orestujeme, pak sundáme ze zdroje tepla, z cibule odstraníme spálenou část, vše z pánve nasypeme do vývaru, který se nám táhne na zdroji tepla
  4. Hotový vývar ochutnáme, dle chuti osolíme, osladíme a ještě dokořeníme pepřem
  5. Hovězí maso uvaříme zvlášť v osolené vodě doměka, pak ho nakrájíme na tenké menší plátky
  6. Nudle necháme 30 minut máčet, pak je uvaříme téměř doměkka, tzv. al dente, hotové propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat
  7. Česnek orestujeme na pánvi na troše oleje nakrájený na plátky
  8. Do vhodných misek rozdělíme uvařené, okapané nudle, plátky masa, jarní cibulku, spařené klíčky a bylinky, vše přelijeme vývarem a ihned, horké, podáváme.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy