REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vietnamská hovězí polévka pho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vietnamská polévka, která, jak už to často bývá, se ve Vietnamu připravuje v mnoha variantách a obměnách. Při její konzumaci je pak srkání rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky!


Ingredience:
Na vývar:
500 ghovězího masa zadního
500 ghovězích morkových kostí
200 gčerstvého zázvoru
12 kshřebíčků
6 kshvězdiček badyánu
3 ksvelké cibule
3-4 ksjarní cibulky
1 kscelé skořice tak 15 cm velké
1-2 kssušeného kardamomu
7 lvody + osolení voda s vymačkaným citrónem
(fenykl a anýz)
třtinový cukr, rybí omáčka a sůl na dochucení
Ostatní:
400 gpravé hovězí svíčkové
vietnamské nudle a bylinky, čerstvá limetka či citron
pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř

Postup:

1. Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme je do velkého hrnce s osolenou vodou, do vody ještě vymačkáme šťávu z 1 ks citrónu, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět
2. Oloupanou cibuli rozkrojenou na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě zapéct dozlatova 3. Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a veškeré koření nejlépe zamotané v sáčku z plátna, vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vařit, stáhneme zdroj tepla a necháváme nezakryté vývar jen probublávat tak 3-4 hodiny, ale klidně i 12 hodin (vodu do vývaru nedoléváme, jen, pokud ho budeme vařit celou noc)
4. Po 2 hodinách vytáhneme měkké maso, to použijeme v jiném jídle, nebo část nakrájíme a použijeme do polévky, vývar necháme dále vařit, hotový vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme, hnědým třtinovým cukrem, rybí omáčku a solí.

Postup servírování
1. Vietnamské nudle ponoříme na 2 minuty do vařící vody a necháme je změknout, pak je vytáhneme a důkladně prolijeme studenou vodou, těsně před servírováním nudle opět vložíme do horké vody a poté okapané do misky
2. Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky
3. Nudle a maso (můžeme přidat i část uvařeného masa z vývaru) zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další ingredience na dochucení.

Doporučení:

Pho se servíruje do větších kulatých misek. Ve Vietnamu se jí hůlkami a lžící. Při podávání pho na stole rozhodně nesmí chybět pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl, pepř, čerstvá chilli paprička pokrájená na malé kousky, čerstvá limetka či citron a různé bylinky, jako perilla, vietnamská bazalka, hořká bylinka … nebo použijte naše tradiční bylinky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy