Tradiční vietnamská polévka, která, jak už to často bývá, se ve Vietnamu připravuje v mnoha variantách a obměnách. Při její konzumaci je pak srkání rozhodně povoleno, stejně tak jako dopíjení vývaru z misky!
Ingredience:
Na vývar: | |
500 g | hovězího masa zadního |
500 g | hovězích morkových kostí |
200 g | čerstvého zázvoru |
12 ks | hřebíčků |
6 ks | hvězdiček badyánu |
3 ks | velké cibule |
3-4 ks | jarní cibulky |
1 ks | celé skořice tak 15 cm velké |
1-2 ks | sušeného kardamomu |
7 l | vody + osolení voda s vymačkaným citrónem |
(fenykl a anýz) | |
třtinový cukr, rybí omáčka a sůl na dochucení | |
Ostatní: | |
400 g | pravé hovězí svíčkové |
vietnamské nudle a bylinky, čerstvá limetka či citron | |
pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl a pepř |
Postup:
- Hovězí kosti zbavíme kartáčkem nečistot a vložíme je do velkého hrnce s osolenou vodou, do vody ještě vymačkáme šťávu z 1 ks citrónu, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, hrnec znovu vyčistíme a převařené kosti vrátíme zpět
- Oloupanou cibuli rozkrojenou na půlky a oloupaný zázvor pokrájený na menší kostičky necháme v troubě zapéct dozlatova
- Cibuli a zázvor vložíme ke kostem do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme hovězí maso a veškeré koření nejlépe zamotané v sáčku z plátna, vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vařit, stáhneme zdroj tepla a necháváme nezakryté vývar jen probublávat tak 3-4 hodiny, ale klidně i 12 hodin (vodu do vývaru nedoléváme, jen, pokud ho budeme vařit celou noc)
- Po 2 hodinách vytáhneme měkké maso, to použijeme v jiném jídle, nebo část nakrájíme a použijeme do polévky, vývar necháme dále vařit, hotový vývar slijeme, počkáme až trochu zchladne a ochutíme, hnědým třtinovým cukrem, rybí omáčku a solí.
Postup servírování:
- Vietnamské nudle ponoříme na 2 minuty do vařící vody a necháme je změknout, pak je vytáhneme a důkladně prolijeme studenou vodou, těsně před servírováním nudle opět vložíme do horké vody a poté okapané do misky
- Na nudle poklademe jarní cibulku, pokrájenou syrovou svíčkovou na co nejtenčí plátky
- Nudle a maso (můžeme přidat i část uvařeného masa z vývaru) zalijeme horkým vývarem a na stole si dle chuti do misky přidáme bylinky, citron a případně další ingredience na dochucení.
Pho se servíruje do větších kulatých misek. Ve Vietnamu se jí hůlkami a lžící. Při podávání pho na stole rozhodně nesmí chybět pálivá chilli omáčka, naložený česnek, rybí omáčka, sůl, pepř, čerstvá chilli paprička pokrájená na malé kousky, čerstvá limetka či citron a různé bylinky, jako perilla, vietnamská bazalka, hořká bylinka … nebo použijte naše tradiční bylinky.