Recept na boršč dle ukrajinského receptu.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
250 g | hovězího masa |
200 g | bílého zelí |
200 g | brambor |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev,petržel,celer) |
150 g | červené řepy |
20 g | másla |
10 g | hladké mouky |
10 g | sádla |
1,5 dl | kysané smetany |
1,2 dl | vody |
2 ks | rajčat |
1 ks | cibule |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
mletá sladká paprika | |
bobkový list | |
mletý pepř | |
petrželka | |
česnek | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso dáme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, vyjmeme a vývar procedíme
2. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka, zpěníme je na másle, poprášíme hladkou moukou, lehce ji osmažíme, rozředíme trochou vývaru a přivedeme do varu
3. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a podusíme v troše vývaru
4. Do zbývajícího vývaru dáme brambory oloupané a nakrájené na kostičky, zelí nakrájené na čtverečky, dušenou červenou řepu, osolíme a vaříme 10-15 minut
5. Do polévky dáme zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, mletý pepř, mletou papriku a vaříme, až jsou brambory i zelí měkké
6. Do hotového boršče vmícháme sádlo, utřený česnek, hovězí maso nakrájené na kostičky, rajčatový protlak, na tenké plátky pokrájená rajčata, ocet a krátce povaříme
7. Před podáváním polévku posypeme drobně nasekanou petrželkou (koprem) a do každé porce dáme lžíci kysané smetany.