Zadní hovězí, orestované spolu s cibulí a podušené ve vývaru z rajčatového protlaku, vody a vína.
Ingredience:
500 g | zadního hovězího masa |
2 ks | malých sterilovaných okurek |
2 ks | cibule |
1 ks | stroužek česneku |
1 dl | přírodního bílého vína |
4 lžíce | oleje |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | hladké mouky |
sůl |
Postup:
1. Odblaněné maso nakrájíme na hranolky a společně s na drobně nakrájenou cibulí ho orestujeme na rozpáleném oleji
2. Poprášíme hladkou moukou, osmahneme, přidáme rajčatový protlak, oloupané, na nudličky nakrájené okurky, rozetřený česnek, osolíme, podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké
3. Při dušení maso podléváme podle potřeby malým množstvím vody a mícháme.
Podáváme s čerstvým chlebem.
Poznámka:Soljanka je i polévka z Ukrajiny a Ruska! Má samozřejmě řidší konzistenci (nezahušťuje se moukou) a podává se s pečivem.