Polévka z uzeného masa nebo uzeného jazyka s vložkou krupek.
Ingredience:
500 g | uzeného masa |
50 g | krupek |
1 ks | žloutku |
1 ks | cibule |
5 ks | stroužků česneku |
5 ks | zrnek pepře |
1/8 l | mléka |
2 l | vody |
majoránka | |
sůl |
Postup:
1. Do vroucí vody dáme uzené maso nebo uzený jazyk, krátce povaříme a vodu slijeme
2. Maso dáme znovu do horké vody a vaříme s cibulí, pepřem a česnekem
3. Uzené je uvařené až lehce sjede z nože nebo vidličky
4. Kroupy uvaříme zvlášť a do vývaru je přidáváme ve chvíli, kdy změknou
5. Polévku zjemníme rozkvedlaným žloutkem v mléce, již dále nevaříme
6. Dochutíme majoránkou.
Uzené maso bývá slanější, proto musíme polévku ochutnat a se solí raději šetříme.
Poznámka:Polévku lze také oživit pórkem nebo zelenými natěmi.