REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kulajda je bílá polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí.


Ingredience:
1000 mlzeleninového vývaru
250 mlmetany ke šlehání 33 %
2 hrstisušených hub
1 svazekčerstvého kopru
3 lžícemásla + 2 lžíce oleje
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžíceocta
1 lžícekrupicového cukru
5 ksbrambor
5 kskuliček nového koření
4 ksvejce
3 ksbobkové listy
(cukr)
pepř
sůl

Postup:
  1. Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálné přes noc)
  2. V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku
  3. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka
  4. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme, nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme
  5. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy