REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květáková polévka z pečeného květáku a další zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak trochu netradičně připravená květáková polévka. Růžičky květáku jsou totiž obalené v bylinkách a upečené v troubě! Jedná se o recept inspirovaný asijskou kuchyní.


Ingredience:
Rozpis na několik porcí:
1 kskvětáku
4-5 kslistů kapusty
4 ksmrkve
2 ksvětší stroužky česneku
1 ksvětší cibule
1,5 lvývaru
250 mlkokosového mléka
6 lžicolivového oleje
2 lžičkykari koření
1/2 lžičkydrcených sušených chilli papriček
1/2 lžičkymletého římského kmínu
1/2 lžičkymleté sladké papriky
1 hrstčerstvých listů bylinek
1/4 lžičkysoli + na dosolení hotové polévky
nasekané oříšky na ozdobu

Postup:
  1. Opláchnutý, na menší části rozdělený květák dáme do mísy
  2. V misce spolu smícháme římský kmín s mletou sladkou paprikou, kari kořením, rozdrcenými stroužky česneku, solí a 3 lžícemi olivového oleje, v této směsi růžičky květáku obalíme
  3. Obalené růžičky rozložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 15 až 20 minut, květák musí zůstat pevný!
  4. Očistíme a nadrobno nakrájíme ostatní zeleninu, jakmile se květák vytáhne z trouby, rozmixujeme ho, ale ne na kaši, měli by zůstat dorbné kousky (několik růžiček si můžeme nechat na ozdobu)
  5. Na zbylém oleji orestujeme zbylý rozdrcený česnek a nadrobno pokrájenou cibuli, tak po 5 minutách nalijeme vývar, mléko a přidáme ostatní zeleninu, rozmixovaný květák, také nasekané chilli papričky
  6. Na středně silném zdroji tepla vaříme 20 minut, nezapomeneme ochutnat a polévku případně dosolit
  7. Jednotlivé porce ozdobíme oříšky, bylinkami, případně odloženými růžičkami květáku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy