REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květáková polévka z pečeného květáku a další zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak trochu netradičně připravená květáková polévka. Růžičky květáku jsou totiž obalené v bylinkách a upečené v troubě! Jedná se o recept inspirovaný asijskou kuchyní.


Ingredience:
Rozpis na několik porcí:
1 kskvětáku
4-5 kslistů kapusty
4 ksmrkve
2 ksvětší stroužky česneku
1 ksvětší cibule
1,5 lvývaru
250 mlkokosového mléka
6 lžicolivového oleje
2 lžičkykari koření
1/2 lžičkydrcených sušených chilli papriček
1/2 lžičkymletého římského kmínu
1/2 lžičkymleté sladké papriky
1 hrstčerstvých listů bylinek
1/4 lžičkysoli + na dosolení hotové polévky
nasekané oříšky na ozdobu

Postup:
  1. Opláchnutý, na menší části rozdělený květák dáme do mísy
  2. V misce spolu smícháme římský kmín s mletou sladkou paprikou, kari kořením, rozdrcenými stroužky česneku, solí a 3 lžícemi olivového oleje, v této směsi růžičky květáku obalíme
  3. Obalené růžičky rozložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 15 až 20 minut, květák musí zůstat pevný!
  4. Očistíme a nadrobno nakrájíme ostatní zeleninu, jakmile se květák vytáhne z trouby, rozmixujeme ho, ale ne na kaši, měli by zůstat dorbné kousky (několik růžiček si můžeme nechat na ozdobu)
  5. Na zbylém oleji orestujeme zbylý rozdrcený česnek a nadrobno pokrájenou cibuli, tak po 5 minutách nalijeme vývar, mléko a přidáme ostatní zeleninu, rozmixovaný květák, také nasekané chilli papričky
  6. Na středně silném zdroji tepla vaříme 20 minut, nezapomeneme ochutnat a polévku případně dosolit
  7. Jednotlivé porce ozdobíme oříšky, bylinkami, případně odloženými růžičkami květáku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy