REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

příprava za studena

Balkánský sýr v oleji

Na kostky nakrájený balkánský sýr, okořeněný, naskládaný do sklenice spolu s cibulí, nakonec zalitý olivovým olejem.

Bylinkový sýr

Plísňový sýr promíchaný s pažitkou, petrželkou, koprem a řeřichou.

Feta marinovaná po Řecku

Další z receptů na nakládanou fetu, recept inspirovaný řeckou kuchyní. Vyzkoušejte chuť v oleji naloženého sýru vyrobeného z čerstvého ovčího a kozího mléka.

Hermelín nakládaný v pivním nálevu

Nakládaný hermelín vhodný jako předkrm nebo chutná svačinka.

Marinovaná feta

V olivovém oleji s bylinkami naložené kostky fety nebo balkánského sýra, po dvou dnech servírované s olivami jako studený předkrm nebo svačinka.

Nakládaný eidam

Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.

Nakládaný hermelín s bylinkami a ořechy

Vydlabané půlky hermelínů nadité směsí z vnitřků hermelínů, nasekaných ořechů a se solí utřeného česneku, zaklopené druhou půlkou hermelínu vyskládané do sklenic, proložené kolečky cibule a rozdrcenými feferonkami, posypané bylinkami, nakonec zalité olejem.

Nakládaný hermelín s tymiánem a ořechy prokládaný nivou

Hermelíny potřené ořechovou pastou, proložené plátky nivy, obložené kousky ořechů a snítky tymiánu, nakonec zalité olejem, servírované odleželé.

Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

Pastou z nakládaných rajčat, feferonky, kaparů, bazalky a česneku, potřené půlky hermelínů, vždy dvě půlky spojené k sobě, vyskládané do sklenic spolu s kořením, nakonec zalité olejem. Vhodné ke konzumaci za 4-5 dní!

Nakládaný hermelín V.

Na trojúhelníčky nakrájená kolečka hermelínu, proložená cibulí, česnekem, kořením a masitou paprikou, posypaná tymiánem a chilli, sýr nakonec zalitý olejem, ke konzumaci vhodný nejdříve za 4 dny.

Nakládaný hermelín VI.

Další variace na velmi oblíbené téma, tedy na hermelín naložený v oleji spolu s olivami, feferonkami, česnekem a dalšími dobrotami.

Nakládaný ovčí sýr

Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání.

Pikantní romadurové kousky

Naložené vyzrálé romadury v oleji, obalené ve směsi koření, proložené cibulí, česnekem a chilli papričkami. Skvělé mlsání k pivu či vínu.

Roláda z toustového chleba

Toustový chleba zatočený do tvaru rolády, obložený plátkovým a taveným sýrem, šunkou, paprikou …

Romadůr v pivu

Kostky z romadůru naložené v pivním nálevu.

Sýrová mísa

Mísa vyskládaná několika druhy sýrů, zdobená ořechy a ovocem.

Sýrová roláda

Ze dvou balíčků plátkového sýra, šunky a pikantní náplně připravená chutná roláda.

Sýrová roláda II.

Jedna z variant chutné rolády připravené z plátků eidamu, taveného sýra, sterilované okurky, vejce a Liptovské pomazánky.

Sýrová roláda III.

Plát rozpuštěného sýra naplněný tvarohovou směsí, zatočený do rolády, ozdobený pažitkou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy