REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

konzervace sušením, zamrazení


Sušené třešně

Usušené třešně se skvěle hodí na mlsání, nebo do náplní a ke zdobené moučníků.

Sušení dřínků

Sušené dřínky můžeme například pomlít a použít jako koření na grilované či rožněné maso, do mletých masových směsí, nebo je můžeme například využít jako jednu z ingrediencí do pečených čajů. Ovšem nejčastěji sušené dřínky asi využijeme na přípravu klasického čaje a to tak, že usušené dřínky prostě zalijeme horkou vodou a necháme chvíli luhovat. Vzniklý čaj je vhodný při žaludečních potížích, při průjmech, působí proti horečce, snižuje bolest hlavy, také hladinu cukru, je zdroj fosforu a draslíku a především vitamínu C …. ale je toho mnohem a mnohem více!

Sušení šípků

Šípky obsahují takové množství vitamínu C, že za druhé světové války se šípky sbíraly v masovém měřítku k výrobě sirupu pro těhotné ženy a nemluvňata. Šípky sbíráme koncem září a v průběhu října. Pokud je chceme sušit, musíme stihnout sběr do prvních mrazíků. Mrazem přešlý šípek už pro sušení není vhodný.

Sušený celer

Očištěné bulvičky mladého celeru, povařené, nakrájené na plátky nebo kostičky, v troubě nebo sušičce usušené. Celer si i po usušení uchová své charakteristické aroma a chuť, vhodný, takto zpracovaný, je především do omáček a polévek.

Sušený kopr

Sušení kopru je skvělá možnost, jak si na zimu zpracovat čerstvý mladý kopr.

Třešně do dezertů a moučníků – sušené

V troubě pozvolna sušené očištěné a vypeckované třešně, které jsme předtím naložili do cukru. Výborné do nejrůznějších druhů moučníků.

Výroba mrazeného filé – polotovar

Existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …

Výtečná sušená rajčata

Takto v troubě usušená rajčata zalitá olejem jsou skvělá na přípravu různých italských pokrmů. Hodí se například do špagetové směsi, na pizzu…

Zamrazení chřestu

Na kratší dobu můžeme čerstvý chřest uchovat zabalený ve vlhké utěrce v chladničce, pro delší uchování ho ale raději zamrazíme. V mrazáku nám vydrží až 6 měsíců!

Zmrazené bylinky jako polotovar

Nejstarší způsob konzervace ovoce, zeleniny, hub a také bylinek je sušení. Postupně byl tento způsob nahrazen zavařováním a zmrazováním. Zmrazování je dnes ve velké oblibě a právě bylinky se skvěle hodí právě zamrazit.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy