REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba mrazeného filé – polotovar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …


Ingredience:
libovolné množství rybího masa zbaveného kostí a kůže
domácí lis nebo prkénko a vhodné závaží
sáčky nebo nádoby na skladování
vhodné nádoby na vylisování
pinzeta
nůž
A také:
hodně nervů při zbavování ryb kostí!

Postup:

1. Vyfiletované ryby připravené pro kuchyňské zpracování zbavíme kůže a vnitřních kostí, jejich konce jsou vidět (případně po mase přejeďte prstem, ucítíte je), nejlepší je kosti vytahat pinzetou (vhodné je volit ryby, které nemají tolik vnitřních kostí!)
2. Větší filety dále nijak nedochucujme, jen je po jednom dáme zamrazit do mrazáku, zmrazené můžeme dát k sobě a nechat v mrazáku na další použití, nebo lze udělat takzvané mrazené rybí kostky
3. Důkladně vykostěné filety dáme do vhodné nádoby a zatížíme je a to hodně, ideální je domácí lis, ale pokud ho nemáte, postačí například staré závaží položené na čistém prkénku, které má přesnou velikost, jako miska či jiná nádoba, ve které budete rybí maso lisovat, ryby zatížíme a necháme klidně přes noc v lednici
4. Druhý den opatrně filé vyklepneme z misky a dáme zamrazit na prkénku (skladujeme dobře uzavřené v nějaké vhodné umělohmotné dóze nebo v sáčku), nebo lze filé nechat v misce, ve které jsem ho lisovali, zaklopit poklopem a dát opět do mrazáku.

Doporučení:

Pokud chytneme hodně ryb, nebo si nějaké chceme uchovat na zimu, lze je zamrazit. To můžeme několika způsoby. Buď zamrazit jednotlivé vykuchané ryby v celku, nebo nafiletovat a zmrazit například po půlkách. Při výrobě polotovaru je důležité rybí maso nijak nedochucovat a nesolit, to vše se dělá až při samotném dalším tepelném zpracování. Při výrobě mrazených rybích kostek lze spolu lisováním spojit růůzně veilké kousky masa, nebo spolu spojit i více druhů ryb podobné kvality. Někdy se dá i maso důkladně pomlít a vylisovat mleté rybí maso. Pomeltá rybina se hodí například do směsí, nebo rybí kostky lze obalit a usmažit například jako rybí prsty. U některých ryb je vhodnější filety 1 minutu povařit ve vodě, pak je po vychladnutí teprve vykostit. Dále pokračujeme dle návodu nahoře. Jde o ryby, co mají hodně kostí, jako cejni, boleni apod.

Poznámka:

Zdroj: Rybářský rozcestník.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy