REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba mrazeného filé – polotovar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …


Ingredience:
libovolné množství rybího masa zbaveného kostí a kůže
domácí lis nebo prkénko a vhodné závaží
sáčky nebo nádoby na skladování
vhodné nádoby na vylisování
pinzeta
nůž
A také:
hodně nervů při zbavování ryb kostí!

Postup:

1. Vyfiletované ryby připravené pro kuchyňské zpracování zbavíme kůže a vnitřních kostí, jejich konce jsou vidět (případně po mase přejeďte prstem, ucítíte je), nejlepší je kosti vytahat pinzetou (vhodné je volit ryby, které nemají tolik vnitřních kostí!)
2. Větší filety dále nijak nedochucujme, jen je po jednom dáme zamrazit do mrazáku, zmrazené můžeme dát k sobě a nechat v mrazáku na další použití, nebo lze udělat takzvané mrazené rybí kostky
3. Důkladně vykostěné filety dáme do vhodné nádoby a zatížíme je a to hodně, ideální je domácí lis, ale pokud ho nemáte, postačí například staré závaží položené na čistém prkénku, které má přesnou velikost, jako miska či jiná nádoba, ve které budete rybí maso lisovat, ryby zatížíme a necháme klidně přes noc v lednici
4. Druhý den opatrně filé vyklepneme z misky a dáme zamrazit na prkénku (skladujeme dobře uzavřené v nějaké vhodné umělohmotné dóze nebo v sáčku), nebo lze filé nechat v misce, ve které jsem ho lisovali, zaklopit poklopem a dát opět do mrazáku.

Doporučení:

Pokud chytneme hodně ryb, nebo si nějaké chceme uchovat na zimu, lze je zamrazit. To můžeme několika způsoby. Buď zamrazit jednotlivé vykuchané ryby v celku, nebo nafiletovat a zmrazit například po půlkách. Při výrobě polotovaru je důležité rybí maso nijak nedochucovat a nesolit, to vše se dělá až při samotném dalším tepelném zpracování. Při výrobě mrazených rybích kostek lze spolu lisováním spojit růůzně veilké kousky masa, nebo spolu spojit i více druhů ryb podobné kvality. Někdy se dá i maso důkladně pomlít a vylisovat mleté rybí maso. Pomeltá rybina se hodí například do směsí, nebo rybí kostky lze obalit a usmažit například jako rybí prsty. U některých ryb je vhodnější filety 1 minutu povařit ve vodě, pak je po vychladnutí teprve vykostit. Dále pokračujeme dle návodu nahoře. Jde o ryby, co mají hodně kostí, jako cejni, boleni apod.

Poznámka:

Zdroj: Rybářský rozcestník.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy