Česnekové výhonky můžeme uskladnit i na zimu. Jeden ze způsobů je jejich povaření, kdy vakuované uložíme do mrazáku. Používáme do asijských pokrmů, do polévek, na různé směsi, ale také samostatné, jako přílohu k masitým pokrmům, nahradí mladé zelené fazolky a ještě mají česnekovou příchuť.
Ingredience:
1500 g | česnekových výhonků |
2 l | vody |
sůl podle chuti | |
vhodné sáčky na zamrazení + vakuovačka |
Postup:
- Omyté česnekové výhonky nakrájíme na 3-4 cm velké kousky, pacibulky (vrcholky) nevyhazujeme, použijeme na přípravu pesta (viz náš recept).
- Výhonky nasypeme do vroucí osolené vody a povaříme 10 minut. Scedíme, necháme vychladnout.
- Naplníme do sáčků po 300 g, ideální dávka do pokrmů a zavakuujeme.
- Uložíme do mrazáku, kde vydrží až rok do příští sezóny česneku.
Text i foto: D. Marounek