Nejstarší způsob konzervace ovoce, zeleniny, hub a také bylinek je sušení. Postupně byl tento způsob nahrazen zavařováním a zmrazováním. Zmrazování je dnes ve velké oblibě a právě bylinky se skvěle hodí právě zamrazit.
Ingredience:
100 g a více | bylinek (petrželka, libeček, rozmarýn, mladý kopr, estragon ... |
... celerová nať, bazalka, tymián | |
voda | |
výrobníky na kostkový led |
Postup:
1. Bylinky, které chceme zmrazit nařežeme, odstraníme zdřevnatělé stonky, žluté nebo zavadlé lístky, opláchneme a necháme okapat
2. Nožem nebo sekáčkem jemně nasekáme na malé kousky, lze využít i speciální elektrický mixér (universální drtič)
3. Nasekané kousky bylinek lžičkou dáme do formy na led a zalijeme každé pole trochou vody
4. Formu dáme do lednice a necháme zmrazit
5. Zmrazené kostky vyklepneme a přendáme do plastových krabiček s víčkem, krabičky označíme cedulkou podle druhu bylinky
6. K přípravě polévky, omáčky nebo při pečení masa, drůbeže či ryb přidáme kostku nebo více kostek podle objemu pokrmu, který vaříme.
Nevhodná k zmrazování je například pažitka, ztrácí chuť jako máta i majoránka. Ty je vhodnější usušit.