REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Encyklopedie zeleniny

Abecední seznam zeleniny využívané v kuchyni nejen u nás, ale po celém světě. Najdete zde pro nás Čechy známé i méně známé plody, hlízy, listy, … či kořeny vhodné pro kuchyňské zpracování. Zde je lze využít do polévek, salátů nebo například jako chutná příloha či samostatný pokrm. Kromě latinských názvů u každého druhu uvádíme možnost využití, jak se má správně tepelně upravit a další důležité informace.

Artyčok kardový

Víceletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které konzumujeme listová srdíčka a řapíky. Je to polootužilá rostlina, která obsahuje hodně draslíku.

Artyčok zeleninový

Je to víceletá, polootužilá bylina, která obsahuje 85 % vody a něco málo jódu a železa.

Baklažán (Lilek)

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro plody (bobule). Je choulostivá. Obsahuje 3 % uhlovodíků a 1 % bílkovin, malé množství vitamínů a minerálních látek, velmi nízký obsah kalorií.

Batáty (Sladké brambory)

Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.

Bob obecný

Jednoletá rostlina pěstovaná pro semena, mladé listové výhonky a mladé lusky. Bob je vydatný zdroj vlákniny, draslíku, vitamínu E a C.

Brambory

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro jedlé, škrobenaté hlízy. Je chladuvzdorná. Brambor obecný je bohatý na uhlovodíky, hořčík, má středně vysoký obsah vitamínu B a C.

Brokolice

Víceletá nebo nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Je to otužilá až polootužilá plodina obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Také se v ní objevuje menší množství draslíku.

Celer bulvový

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Jde o poměrně otužilou plodinu. Obsahuje významný zdroj draslíku a v menší míře také vitamín C.

Celer řapíkatý

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se masité stvoly, které vznikají srůstem zdužnatělých listových bází. Také se využívají listové řapíky a samotné listy. Rostliny obsahují menší množství karbohydrátů a kalorií, vysoký podíl draslíku.

Cibule kuchyňská

Dvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.

Cizrna

Jednoletá luštěnina, ze kterých sklízíme lusky, semena, mladé výhonky a listy. Obsahuje fosfor, proteiny, draslík, železo, vitamín B a také dietní vlákninu.

Cukrové melouny

Bylinné liány, jsou to jednoletky. Samosprašné, ale s oddělenými samčími a samičími květy. Plody mají velké 5-25 cm, kulovité nebo vejčité, nažloutle bělavé až zelené, hladké nebo se síťkovým povrchem. Obsahují vitamín A a C, niacin a draslík. Melouny botanicky patří mezi zeleninu, přesněji mezi zeleninu tykvovitou (jeho blízkými příbuznými jsou tykev a okurka), tedy i když je to zelenina, využívá se především jako ovoce.

Čajot (Chayote)

Statná, vytrvalá popínavá bylina s kořenovými hlízami, pěstovaná pro jedlé bobule a semena. Obsahuje 90 % vody, je nízkokalorická, má nízský obsah vitamínu C.

Čekanka

Divoce rostoucí bylina, lze ji dobře pěstovat i na zahrádkách. Byla využívána již před mnoha stoletími. Dlouhodobě sušené, umleté a pražené silné kořeny čekanky jsou náhražkou kávy.

Černý kořen

Pěstován jako dvouletka pro stonky, květní pupeny a květy a jako jednoletka pro široký válcovitý kořen. Je mrazuvzdorný. Obsahuje těžko stravitelný polysacharid inulin, který se při skladování přeměňuje ve fruktózu a zvyšuje kalorickou hodnotu (27 kalorií na 100 g); malé množství vitamínů a minerálních látek.

Červená řepa

Dvouletá rostlina, která bývá pěstována jako jednoletka. Používá se kořen a mladé listy. Je to otužilá plodina. Obsahuje uhlovodany, kyselinu listovou a draslík.

Česnek

Víceletá, polootužilá bylina se silně aromatickými cibulemi pěstovaná jako jednoletka. Obsahuje malé množství vitamínů a minerálů.

Čínské zelí

Jednoletá nebo dvouletá bylina, která se pěstuje jako jednoletka. Sklízí se z ní jedlé listy, stonky a květní výhonky. Je to polootužilá plodina obsahující vitamín C a menší množství kyseliny listové.

Čistec hlíznatý

Mrazuvzdorná drobná vytrvalá bylina pěstovaná jako jednoletá zelenina pro jedlé kořenové hlízy. Má v sobě vysoký obsah draslíku.

Čočka

(Čočka jedlá) Jednoletá bylina pěstovaná pro jedlá zploštělá semena. Teplomilná. Je bohatá na bílkoviny, vlákniny, železo, uhlovodíky, zinek a B vitamíny.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy