REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibule kuchyňská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Allium cepa

Cibule je zelenina pěstovaná od starověku. Již ve starém Egyptě byla používána nejenom k přípravě pokrmů, ale byla také často vkládána do hrudní a pánevní oblasti a do okoloí očí při mumifikování zemřelých. Bylo zaznaménáno šest odrůd pěstovaných ve starověkém Římě.

V průběhu století bylo vyšlechtěno mnoho odrůd. Některé z nich, jako například „The Kelse“, jsou význačné svou velikostí, jiné jsou známé díky své otužilosti, odolnosti proti chorobám nebo vyjímečné barvě. Lidé si cibule vždy vážily pro její antiseptické účinky. V některých oblastech Irska byla cibule považována za lék proti plešatosti.

Odrůdy druhu Allium cepa jsou rozdělovány do několika skupin podle barvy, tvaru a použití. Běžné cibule mají hnědou, žlutou nebo červenou pokožku. Jsou kulovitého, protáhlého, zašpiťalého nebo zploštělého tvaru. Do jedné skupiny společně s běžnými cibulemi jsou také řazeny odrůdy pocházející z japonského vytrvalého druhu Allium fistulosum, které bývají pěstovány jako přezimující jednoletky. Vláskovité a svazčité malé cibulky se používají k přípravě salátů. Jejich rozdělení do odrůd je velmi nejasné – jsou známé pod označením „stříbřité“, „mini“ nebo „konflíkové“ cibulky.

Běžné cibule: Ailsa Craig je již dlouho oblíbená, velká odrůda s kulatými, slámově zbarvenými cibulemi jemné chuti. Albion má kulaté bílé cibule střední velikosti. Buffalo je odrůda, která se vysazuje na podzim. V následujícím roce přináší vysokou úrodu kulatých cibulek dobré chuti. Japonská odrůda Express Yellow O-X je také určena k letní výsadbě a sklizni v následujícím roce. Marhalls Giant Fen Globe je stará vysokovýnosná odrůda jemní chuti. Cibule odrůdy Red Baron mají nádhernou červeně zbarvenou slupku a silnou chuť. Jsou vhodné ke skladování. Rijnsberger má velké, bledě žluté kulaté cibule. Vydrží velmi dlouhé skladování. Senshyu Semi-Globe Yellow je japonská odrůda s cibulemi sytě žluté barvy. Sturon je stará odrůda s vysokými výnosy. Slámově žluté cibule jsou velmi trvanlivé a vhodné pro sadbu …

Svazčité, jarní nebo salátové cibule: Beltsville Bunching je odolná odrůda jemné chuti snášející jak chladné počasí v zimě, tak letní horka a sucha. Odrůda Ishikura s jemnou chutí je bohatě plodící a rychleji rostoucí kříženec pórku a štiplavé pažitky. Přímý stonek bílé barvy přechází v tmavě zelené listy. Odrůda jemné chuti Kyoto Market dobře klíčí a je vhodná pro časné vysetí. K výrobě salátů se výborně hodí Redmate má nečervenalé báze listů. Další červená odrůda Santa Clause dozrává již po 6 týdnech. Cibule můžeme dopěstovat až do velikosti pórku. Při chladnějším počasí a při zahrnutí cibulí zemí je barva cibulí výraznější. White Lisbon je chutná, oblíbená a rychle rostoucí, otužilá odrůda. Winter Over je také velmi chutná a extrémně odolná odrůda určená k výsevům na podzim …

Cibule určené k nakládání: Cibule rané odrůdy Brown Pickling SY300 mají světle hnědou slupku. Naložené cibulky zůstaávají dlouho pevné. Paris Silverskin je oblíbená rychle rostoucí odrůda, která dobře prospívá na chudých půdách. Odrůda Sharespear má malé chutné cibulky s hnědou pokožkou, které se dobře hodí k nakládání.

Použití v kuchyni: Cibule je nepostradatelnou složkou omáček, různých vývarů, pečených mas a zeleninových směsí. Cibule ja také nedílnou součástí mnoha zeleninových salátů a obloh. Můžeme ji servírovat v celku, nakrájenou na plátky nebo nasekanou na kostičky či úplně nadrobno a dokonce i oslazenou na způsob marmelády. Čerstvá na drobno nasekaná cibulka dodá vynikající chuť rýži a různým salátům. Salátové cibulky jsou vynikající složkou salátů, omáček na těstoviny a polévek. Nakládané cibulky jsou vynikající přílohou ke chlebu, sýru intenzivní chuti a nakládané červené řepě. Kromě nakládání můžeme také malé cibulky přidávat do salátů nebo lehce osmažit a podávat s pečeným masem nebo rožněným kebabem.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy