REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibule kuchyňská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Allium cepa

Cibule je zelenina pěstovaná od starověku. Již ve starém Egyptě byla používána nejenom k přípravě pokrmů, ale byla také často vkládána do hrudní a pánevní oblasti a do okoloí očí při mumifikování zemřelých. Bylo zaznaménáno šest odrůd pěstovaných ve starověkém Římě.

V průběhu století bylo vyšlechtěno mnoho odrůd. Některé z nich, jako například „The Kelse“, jsou význačné svou velikostí, jiné jsou známé díky své otužilosti, odolnosti proti chorobám nebo vyjímečné barvě. Lidé si cibule vždy vážily pro její antiseptické účinky. V některých oblastech Irska byla cibule považována za lék proti plešatosti.

Odrůdy druhu Allium cepa jsou rozdělovány do několika skupin podle barvy, tvaru a použití. Běžné cibule mají hnědou, žlutou nebo červenou pokožku. Jsou kulovitého, protáhlého, zašpiťalého nebo zploštělého tvaru. Do jedné skupiny společně s běžnými cibulemi jsou také řazeny odrůdy pocházející z japonského vytrvalého druhu Allium fistulosum, které bývají pěstovány jako přezimující jednoletky. Vláskovité a svazčité malé cibulky se používají k přípravě salátů. Jejich rozdělení do odrůd je velmi nejasné – jsou známé pod označením „stříbřité“, „mini“ nebo „konflíkové“ cibulky.

Běžné cibule: Ailsa Craig je již dlouho oblíbená, velká odrůda s kulatými, slámově zbarvenými cibulemi jemné chuti. Albion má kulaté bílé cibule střední velikosti. Buffalo je odrůda, která se vysazuje na podzim. V následujícím roce přináší vysokou úrodu kulatých cibulek dobré chuti. Japonská odrůda Express Yellow O-X je také určena k letní výsadbě a sklizni v následujícím roce. Marhalls Giant Fen Globe je stará vysokovýnosná odrůda jemní chuti. Cibule odrůdy Red Baron mají nádhernou červeně zbarvenou slupku a silnou chuť. Jsou vhodné ke skladování. Rijnsberger má velké, bledě žluté kulaté cibule. Vydrží velmi dlouhé skladování. Senshyu Semi-Globe Yellow je japonská odrůda s cibulemi sytě žluté barvy. Sturon je stará odrůda s vysokými výnosy. Slámově žluté cibule jsou velmi trvanlivé a vhodné pro sadbu …

Svazčité, jarní nebo salátové cibule: Beltsville Bunching je odolná odrůda jemné chuti snášející jak chladné počasí v zimě, tak letní horka a sucha. Odrůda Ishikura s jemnou chutí je bohatě plodící a rychleji rostoucí kříženec pórku a štiplavé pažitky. Přímý stonek bílé barvy přechází v tmavě zelené listy. Odrůda jemné chuti Kyoto Market dobře klíčí a je vhodná pro časné vysetí. K výrobě salátů se výborně hodí Redmate má nečervenalé báze listů. Další červená odrůda Santa Clause dozrává již po 6 týdnech. Cibule můžeme dopěstovat až do velikosti pórku. Při chladnějším počasí a při zahrnutí cibulí zemí je barva cibulí výraznější. White Lisbon je chutná, oblíbená a rychle rostoucí, otužilá odrůda. Winter Over je také velmi chutná a extrémně odolná odrůda určená k výsevům na podzim …

Cibule určené k nakládání: Cibule rané odrůdy Brown Pickling SY300 mají světle hnědou slupku. Naložené cibulky zůstaávají dlouho pevné. Paris Silverskin je oblíbená rychle rostoucí odrůda, která dobře prospívá na chudých půdách. Odrůda Sharespear má malé chutné cibulky s hnědou pokožkou, které se dobře hodí k nakládání.

Použití v kuchyni: Cibule je nepostradatelnou složkou omáček, různých vývarů, pečených mas a zeleninových směsí. Cibule ja také nedílnou součástí mnoha zeleninových salátů a obloh. Můžeme ji servírovat v celku, nakrájenou na plátky nebo nasekanou na kostičky či úplně nadrobno a dokonce i oslazenou na způsob marmelády. Čerstvá na drobno nasekaná cibulka dodá vynikající chuť rýži a různým salátům. Salátové cibulky jsou vynikající složkou salátů, omáček na těstoviny a polévek. Nakládané cibulky jsou vynikající přílohou ke chlebu, sýru intenzivní chuti a nakládané červené řepě. Kromě nakládání můžeme také malé cibulky přidávat do salátů nebo lehce osmažit a podávat s pečeným masem nebo rožněným kebabem.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy