REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cizrna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá luštěnina, ze kterých sklízíme lusky, semena, mladé výhonky a listy. Obsahuje fosfor, proteiny, draslík, železo, vitamín B a také dietní vlákninu.


Latinsky: Cicer arietinum

Lidový název: Dhall, egyptský hrách

 

Původem je z Blízkého Východu, odkud se rozšířila do Evropy do oblastí se subtropickým a mediteránním klimatem. Po hrachu a fazolích je třetí najvýznamější luštěninou světa, až 80 % celosvětové produkce je vypěstováno v Indii.

 

 

Cizrna se pojídá čerstvá i sušená, rozemletá na mouku, jako kávová náhražka a celé rostliny se používají jako píce pro dobytek. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje 20 % bílkovin, je důležitou potravinou pro děti, těhotné ženy a kojící matky. Rozemletá zrna jsou součástí semenných směsí určených pro vegetariány a také se smíchávají s moukou na čápátí. Celá semena cizrny můžeme smažit, opékat i vařit.

Z rozemletých semen, která smícháme s olivovým nebo sezamovým olejem, vše dochucené citrónem a česnekem vyrobíme pomazánku, kterou mažeme například na arabský chléb nebo krekry. Cizrna je používána k přípravě indického pokrmu „dhall“, nalezneme ji v různých ostrých specialitách, zeleninových kari a polévkách.

Mladé listy a výhonky používáme jako zeleninu. Upravují se jako špenát – můžeme je vařit v polévce, přidávat do kari nebo smažit s různým kořením.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s cizrnou:

Cizrnový salát z konzervované cizrny Cizrnové pyré Cizrnová polévka s fazolkami

Jehněčí tajine s cizrnou Cizrnový salát s balkánským sýrem Falafel

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy