REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cizrna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá luštěnina, ze kterých sklízíme lusky, semena, mladé výhonky a listy. Obsahuje fosfor, proteiny, draslík, železo, vitamín B a také dietní vlákninu.


Latinsky: Cicer arietinum

Lidový název: Dhall, egyptský hrách

 

Původem je z Blízkého Východu, odkud se rozšířila do Evropy do oblastí se subtropickým a mediteránním klimatem. Po hrachu a fazolích je třetí najvýznamější luštěninou světa, až 80 % celosvětové produkce je vypěstováno v Indii.

 

 

Cizrna se pojídá čerstvá i sušená, rozemletá na mouku, jako kávová náhražka a celé rostliny se používají jako píce pro dobytek. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje 20 % bílkovin, je důležitou potravinou pro děti, těhotné ženy a kojící matky. Rozemletá zrna jsou součástí semenných směsí určených pro vegetariány a také se smíchávají s moukou na čápátí. Celá semena cizrny můžeme smažit, opékat i vařit.

Z rozemletých semen, která smícháme s olivovým nebo sezamovým olejem, vše dochucené citrónem a česnekem vyrobíme pomazánku, kterou mažeme například na arabský chléb nebo krekry. Cizrna je používána k přípravě indického pokrmu „dhall“, nalezneme ji v různých ostrých specialitách, zeleninových kari a polévkách.

Mladé listy a výhonky používáme jako zeleninu. Upravují se jako špenát – můžeme je vařit v polévce, přidávat do kari nebo smažit s různým kořením.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s cizrnou:

Cizrnový salát z konzervované cizrny Cizrnové pyré Cizrnová polévka s fazolkami

Jehněčí tajine s cizrnou Cizrnový salát s balkánským sýrem Falafel

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy