REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čínské zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá nebo dvouletá bylina, která se pěstuje jako jednoletka. Sklízí se z ní jedlé listy, stonky a květní výhonky. Je to polootužilá plodina obsahující vitamín C a menší množství kyseliny listové.


Latinsky: Brassica chinensis

První zmíňky o pěstování čínského zelí pocházejí z Číny z 5. století n. l. Nikde v přírodě nebylo nalezeno divoce rostoucí, a proto se předpokládá, že se jedná o spontánního křížence brukvovité zeleniny choi a okrouhlice. Do východní Indie a Malajsie přinesli čínské zelí čínští cestovatelé a osadníci, kteří v těchto oblastech udržovali domovskou kulturu. Ve 14. století objevili Evropané tuto zeleninu v čínské kolonii na Malagu. V roce 1751 poslali misionáři semínka zelí do Evropy, ale ještě určitou dobu byla tato zelenina považována za kuriozitu. Teprve v roce 1970 se začalo s velkoplošným pěstováním čínského zelí v Izraeli a vývozem do Evropy. Ve stejnou dobu se se tato plodina objevila na americkém trhu. Byla pojmenována Napa zalí, podle jména údolí, kde se zelí pěstovalo.

Odrůdy:

Existuje mnoho skupin odrůd čínského zelí, ze kterých tři následující jsou nejpopulárnější: „vysoké válcovité“ odrůdy, „srdíčkovité“ nebo-li „soudkovité“ a odrůdy s rozvolněnou hlávkou. Válcovité odrůdy mají dlouhé, vzpřímené listy a vytvářejí kompaktní hlávky, které můžeme spoutat motouzem a tím vybělit vnitřní listy. Jedná se o pomalu rostoucí odrůdy, které k dozrání vyžadují nejméně 70 dní a jsou nejvíce náchylné k vyhánění do květu. Zelí mají sladkou chuť a výborně snášejí skladování. Hlávky soudkovitých odrůd mají přitažené listy k hlávce a těsně sevřená srdíčka. Dozrávají po 55 dnech a velmi pomalu vyhánějí do květu. Odrůdy čínského zelí s rozvolněnými hlávkami mívají velmi otevřené hlávky a listy se zajímavou texturou. Samosevybělující typy mají krémově bílé středy hlávky, hezké listy a velmi dobře vypadají v salátech. Mají oproti ostatním odrůdám menší sklony k předčasné tvorbě květů.

Jade Pagoda je válcovitá odrůda s pevnou kadeřavou hlávkou. Sklízíme ji po 65 dnech, je odolná proti chladu. Válcovitá odrůda čínského zelí Kasumi vytváří kompaktní hlávky odolné proti vyhánění do květu. Podobná, rychle dozrávající odrůda Nerva má velmi husté, tmavě zelené listy. Velmi chutné je zelí odrůdy Ruffles s rychle dozrávajícími volnými hlávkami s krémově bílým středem. Časně vyseté rostliny vyhánějí do květu. Další odrůda s rozvolněnými hlávkami Santo Serrated Leaved má zajímavě zubaté listy. Je odolná proti chladu. Zelí odrůdy Shantung mají výhonky se světle zelenými listy a pevnými srdíčky. Pro pěstování na jaře je určena odrůda Tip Top, která se sklízí 70 dní po výsevu. Tato odrůda je velmi odolná a vytváří hlávky dobré velikosti.

Čínské zelí vaříme jen mírně, abychom zachovali co nejvíce chuti a vitamínů. Zelí můžeme dusit, rychle vařit, přidávat do smažené míchané zeleniny nebo pojídat syrové. Semenáčky je vhodnější vařit. Velmi dobře vypadají listy zelí v salátech z listového salátu, zelené papriky, celeru a rajských jablíček. Také teplý salát z rychle orestovaného zelí smíchaného s pomeranči je velmi chutný. Samozřejmě používáme čínské zelí při vaření polévek , k rybám, masu, drůbeži a do nádivek. Starší stonky můžeme nakrájet, uvařit jako celer a podávat s máslem. V Číně, Koreji a Japonsku nakládají čínské zelí do různých zavařovaných salátů.

Pozor! – Neskladujte čínské zelí v polyetylénových sáčcích!

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy