REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černý kořen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstován jako dvouletka pro stonky, květní pupeny a květy a jako jednoletka pro široký válcovitý kořen. Je mrazuvzdorný. Obsahuje těžko stravitelný polysacharid inulin, který se při skladování přeměňuje ve fruktózu a zvyšuje kalorickou hodnotu (27 kalorií na 100 g); malé množství vitamínů a minerálních látek.


Encyklopedie zeleniny

Latinsky: Scorzonera hispanica

Jiný název: Hadí mord španělský

Hadí mord je původní od střední a jižní Evropy až po Sibiř; znali jej Řekové a Římané, i když neměli příliš zájem o jeho pěstování. Do Anglie se dostal kolem roku 1560 a do Severní Ameriky kolem roku 1806. V Evropě se hojně pěstuje a je oblíbenou zimní zeleninou. Listy se používají jako krmení pro housenky bource morušového.

Kořeny se pečou, dusí, dělají se z nich krokety, kaše a smaží se jako hranolky nebo se zapékají se strouhankou a sýrem. Svou chuť si černý kořen nejlépe uchová při vaření. Když jej nakrájíte, zhnědne a proto jej ponořte do vody s trochou citrónové šťávy. Vařín se 25 minut ve slané vodě se lžičkou mouky. Po uvaření jej oloupejte, polijte rozpuštěným máslem a posypte petrželkou. Mladé puky se mohou přidávat syrové do salátů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty na černý kořen:

Pražený černý kořen Černý kořen á la Ristori Černý kořen zapékaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy