REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Encyklopedie ovoce

V této naší encyklopedii najdete základní rozdělení ovoce, tedy na bobuloviny, jádroviny a peckoviny, ořechy, teplomilné (exotické) ovoce, plody planých keřů a bylin. Jsou abecedně řazeny. U každého ovoce je pak i jejich příklad využití v kuchyni a další důležité informace, jako obsah vitamínů a minerálních látek v jejich dužinách, také latinské a obchodní názvy ovoce …


Dřínky, Dříny a Svídy

Stromy a keře vysoké až 8 m. Opadavé, samosprašné. Plody jsou veliké 1 cm, vejčité, červené nebo kulovité, bílé či modrofialové.

Dřišťálky

Strom o rozměrech až 4×4 m. Délka života: několik desetiletí. Plody má menší než 1 cm, bílé, žluté, šarlatové, modrofialové nebo černofialové.

Durian cibetkový (Batém)

Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.

Fejchoa

Plod stromu aky ovocné (Feijoa sellowiana Berg.) z čeledi Myrtaceae, který dorůstá do výšky 7 metrů. Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava.

Fíky

Strom nebo keř velikosti až 9×7 m. Otužilý, samosprašný. Plody má hruškovité, velikost 6×10 cm, hnědavě zelené.

Fuchsie

Keře nebo malé stromy o velikosti 2x2m. Občas se na nich objevují kulaté či oválné červené plody o velikosti 1 cm. Dají se jíst a jsou stejně lahodné, jako řada exotických druhů ovoce.

Granátové jablko

Opadavý, samosprašný keř nebo nízký strom vysoký do 4 m. Plody má velké až 8 cm, kulaté, oranžové, žluté či červené barvy. Obsahují vápník, fosfor a vitamin A a C.

Guarana

Guarana jsou semena paulinie nápojné (Paullinia cupana, syn. P. crysan, P. sorbilis), což je keř nebo malý strom původem z Venezuely a severní Brazílie. patří mezi nejsilnější legální stimulanty.

Hlodáš evropský

Existuje asi 20 druhů hlodáše, u nás v Evropě je nejznámější právě tento hlodáš evropský. I když jeho plody jsou lusky, využívají se především jeho květy, z kterých můžeme připravit sirup, víno, nebo dokonce šampaňské.

Hložinky a Azarolky

Samosprašný, opadavý strom či keř vysoký do 8 m. Plody jsou velké do 2,5 cm, kulovité, obvykle oranžové, bohaté na obsah vitamínu C a komplex vitamínu B.

Hrušky

Strom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8×18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.

Chlebovník

Strom vysoký až 28 m. Plody jsou kožovité koule o průměru až 28 cm. Obsahují škrob.

Jablka

Strom vysoký až 10 m. Opadavý, otužilý, někdy samosprašný. Plody má velké až 15 cm, kulaté, zelené až žluté nebo červené. Obsahují vitamín C. Jablka dělíme na stolní a tržní, moštová a okrasná.

Jahody

Zahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.

Jak neboli Džekfruit (Jackfruit)

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Japonský ostružník

Popínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.

Jedlé kaštany

Kaštanovník je mohutný strom vysoký až 35 m. Opadavý, vzácně samosprašný. Plody jsou velké 5 cm, bohaté na olej.

Jeřabiny, Muky, Oskeruše a Břek

Stromy vysoké do 15 m. Opadavé, samosprašné. Plody mají velikost do 1 cm, kulovité, červené, v latnatých chocholících, velmi bohaté na obsah vitamínu C a pektinu.

Kaki churma (Tomel)

Je plod japonského tomelu. Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C.

Kalina klikvová

Velký rozložitý keř. Listy, podobné javorovým, se na podzim krásně zbarvují; šarlatové, hladké a průsvitné peckovice, připomínající plody kaliny obecné, dozrávající v létě.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy