REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom nebo keř velikosti až 9×7 m. Otužilý, samosprašný. Plody má hruškovité, velikost 6×10 cm, hnědavě zelené.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Ficus carica, čeleď Moraceae

Fíkovníky, jejichž domovem je Malá Asie, patří k nejstarším zdomácnělým rostlinám. Ve středomoří se staly běžnou součástí jídelníčku už hluboko v předantických dobách, přestože Řekové věřili, že jim je darovaly bohyně Démétér. Kato rozlišoval šest různých typů fíků a o dvě století později, asi v roce 60 n.

l., už zaznamenává Plinius plných 29 odrůd!

Fíky jsou plody stromu, který se česky jmenuje smokvoň (ficus carica) a je spřízněn s okrasnými pokojovými květinami, které jsou oblíbené i u nás – fíkusy. Na trhu bývá několik druhů: především misionářský (s purpurově červenou slupkou) a brunšvický neboli také magnolia (s jantarově zbarvenou slupkou). Dužina zralých fíků má obvykle krvavě červenou barvu. Fíky se používají hlavně pro přípravu dezertů (výborné jsou například s portským vínem a šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou), jejich příjemná sladkokyselá chuť se hodí i k masu, například k pečeni z bažanta, zajíce nebo vepřového masa. Fíky se i chuťově vhodně doplňují se sýry. Čerstvé jsou skvělé třeba s kozím sýrem. Ale můžete z nich udělat i chutney nebo marmeládu.

Jsou bohaté na kalcium, fosfor, beta karoten, vitamin C, tím pádem jsou významným antioxidantem. Obsahují též vysoké množství minerálu potasium, který pomáhá snižovat krevní tlak, vlákniny a jsou i přírodním laxativem. Fíky se tedy jedí syrové (slupka se musí oloupat), sušené (i se slupkou) či zpracované na marmeládu nebo chutney.

Druhy a kultivary:

Kultivar Brunswick rodí velké plody, které jsou nejchutnější až řadu dní po sklizni; Brown Turkey spolehlivě plodí; White Marseille má bledéplody. Další odrůdy jsou například: Angelique, Black Ischia, Bourjasotte Grise, Castle Kennedy, Negro Large, Osborne´s Prolific, Rouge de Bordeaux, St.

John´s, Violette Dauphine, Violette Sepor, White Ischia a další. Ve Spojených státech se pěstují Adriatic Celeste, Kadota, King, Magnolia (Brunswick) a Mission.

Čerstvé fíky snadno podléhají zkáze. Proto je také většina světové produkce distribuována v podobě sušených plodů, které však nijak neztrácejí na své nutriční hodnotě.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy