REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskve

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom nebo keř velký až 5×5 m. Je samosprašný, opadavý. Plody má velké 6-8 cm, žluté, oranžové, červené. Obsahují větší množství vitamínu A, draslík a niacin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris

Listy broskvoní jsou protáhlé s lehce pilovitým okrajem. Květy se objevují před olistěním. Některé květy mohou být temně červené, většinou však mívají světlejší narůžovělou barvu.

Broskvoň kvete asi o čtrnáct dní dříve, než příbuzná mandloň, jejíž plody mají hladkou pecku obalenou tuhou nejedlou slupkou.

Broskve mají podélnou rýhu, od níž se dají dobře loupat. Povrch pecky bývá většinou zbrázděný nebo poset drobnými proláklinami. U některých kultivarů přiléhá dužina pevně k pecce, u jiných ji lze naopak snadno oddělit. Barva dužiny může být bělavá až žlutá, existují však i takzvané krvavé broskve s červenou dužinou. Textura se liší v závislosti na kultivaru, ale i půdě a podnebí. Zbarvení pokožky kolísá od sytě zelené přes žlutou a oranžovou až po tmavočervenou. Zvláštním znakem broskví je jejich jemně ochmýřený povrch.

Broskve se do Evropy dostali až krátce před příchodem křesťanství a to z Číny, kde se dosud vyskytuje velké množství variet. Původně se šířily semeny. Z pecek vzcházejí stromy bez problémů, neudržují si ovšem rodičovské vlastnosti. Právě velká vaiabilita je možná důvodem pomalého šíření do Evropy. Pravděpodobnější však je, že první pokusy s pěstováním brokví se odehrály v teplých oblastech s malou nadmořkou výškou. Protože jim zde scházela zima, která je pro tyto stromy důležitým obdobím klidu, plodily jen špatně a to odradilo pěstitele od dalších experimentů. Do Anglie broskve dorazily až v polovine 16. století. Také v Severní Americe nalezly broskvoně nový vhodný domov a rychle se tu rozšířily.

Druhy a kultivary: Amsden June je časný kultivar, dozrávající v červnu. Zelenobíle zbarvená dužina jde poměrně dobře oddělit, podobně jako u chutné odrůdy Duke of York se smetanově bílou dužinou. Hale´s Early má světle žlutou dužinu a volnou pecku. Peregrine, nejlepší keřovitá odrůda v Británii, má žlutobílou dužinu výtečné chuti a volnou pecku; dozrává v polovině sezóny. Další keřovitý kultivar je např. Rochester. Pozdní odrůda Royal George rodí velké, chutné žluté plody s temně červeným ruměncem a bledou žlutobílou dužinou s malou volnou peckou. Má sklon k plesnivění.

Kuchyňské použití: Broskvový džem je aromatičtější, než meruňkový. K jeho přípravě se výborně hodí poškozené nebo nezralé plody. I dužina broskví, které si zmrazíme na zimu, si udrží něco ze své původní konzistence. Šťáva je pravým božským nektarem. Z broskví se dělá také výtečné čatní a sladké moučníky či dezerty.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z broskví:

Ricottový koláč s broskvemi Přírodní řízek s broskví a sýrem Broskve s bílým vínem

Broskvový kompot Broskvový pohár Broskvová zmrzlina ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy