REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskve

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom nebo keř velký až 5×5 m. Je samosprašný, opadavý. Plody má velké 6-8 cm, žluté, oranžové, červené. Obsahují větší množství vitamínu A, draslík a niacin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris

Listy broskvoní jsou protáhlé s lehce pilovitým okrajem. Květy se objevují před olistěním. Některé květy mohou být temně červené, většinou však mívají světlejší narůžovělou barvu.

Broskvoň kvete asi o čtrnáct dní dříve, než příbuzná mandloň, jejíž plody mají hladkou pecku obalenou tuhou nejedlou slupkou.

Broskve mají podélnou rýhu, od níž se dají dobře loupat. Povrch pecky bývá většinou zbrázděný nebo poset drobnými proláklinami. U některých kultivarů přiléhá dužina pevně k pecce, u jiných ji lze naopak snadno oddělit. Barva dužiny může být bělavá až žlutá, existují však i takzvané krvavé broskve s červenou dužinou. Textura se liší v závislosti na kultivaru, ale i půdě a podnebí. Zbarvení pokožky kolísá od sytě zelené přes žlutou a oranžovou až po tmavočervenou. Zvláštním znakem broskví je jejich jemně ochmýřený povrch.

Broskve se do Evropy dostali až krátce před příchodem křesťanství a to z Číny, kde se dosud vyskytuje velké množství variet. Původně se šířily semeny. Z pecek vzcházejí stromy bez problémů, neudržují si ovšem rodičovské vlastnosti. Právě velká vaiabilita je možná důvodem pomalého šíření do Evropy. Pravděpodobnější však je, že první pokusy s pěstováním brokví se odehrály v teplých oblastech s malou nadmořkou výškou. Protože jim zde scházela zima, která je pro tyto stromy důležitým obdobím klidu, plodily jen špatně a to odradilo pěstitele od dalších experimentů. Do Anglie broskve dorazily až v polovine 16. století. Také v Severní Americe nalezly broskvoně nový vhodný domov a rychle se tu rozšířily.

Druhy a kultivary: Amsden June je časný kultivar, dozrávající v červnu. Zelenobíle zbarvená dužina jde poměrně dobře oddělit, podobně jako u chutné odrůdy Duke of York se smetanově bílou dužinou. Hale´s Early má světle žlutou dužinu a volnou pecku. Peregrine, nejlepší keřovitá odrůda v Británii, má žlutobílou dužinu výtečné chuti a volnou pecku; dozrává v polovině sezóny. Další keřovitý kultivar je např. Rochester. Pozdní odrůda Royal George rodí velké, chutné žluté plody s temně červeným ruměncem a bledou žlutobílou dužinou s malou volnou peckou. Má sklon k plesnivění.

Kuchyňské použití: Broskvový džem je aromatičtější, než meruňkový. K jeho přípravě se výborně hodí poškozené nebo nezralé plody. I dužina broskví, které si zmrazíme na zimu, si udrží něco ze své původní konzistence. Šťáva je pravým božským nektarem. Z broskví se dělá také výtečné čatní a sladké moučníky či dezerty.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z broskví:

Ricottový koláč s broskvemi Přírodní řízek s broskví a sýrem Broskve s bílým vínem

Broskvový kompot Broskvový pohár Broskvová zmrzlina ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy