REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskve

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom nebo keř velký až 5×5 m. Je samosprašný, opadavý. Plody má velké 6-8 cm, žluté, oranžové, červené. Obsahují větší množství vitamínu A, draslík a niacin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Persica vulgaris

Listy broskvoní jsou protáhlé s lehce pilovitým okrajem. Květy se objevují před olistěním. Některé květy mohou být temně červené, většinou však mívají světlejší narůžovělou barvu.

Broskvoň kvete asi o čtrnáct dní dříve, než příbuzná mandloň, jejíž plody mají hladkou pecku obalenou tuhou nejedlou slupkou.

Broskve mají podélnou rýhu, od níž se dají dobře loupat. Povrch pecky bývá většinou zbrázděný nebo poset drobnými proláklinami. U některých kultivarů přiléhá dužina pevně k pecce, u jiných ji lze naopak snadno oddělit. Barva dužiny může být bělavá až žlutá, existují však i takzvané krvavé broskve s červenou dužinou. Textura se liší v závislosti na kultivaru, ale i půdě a podnebí. Zbarvení pokožky kolísá od sytě zelené přes žlutou a oranžovou až po tmavočervenou. Zvláštním znakem broskví je jejich jemně ochmýřený povrch.

Broskve se do Evropy dostali až krátce před příchodem křesťanství a to z Číny, kde se dosud vyskytuje velké množství variet. Původně se šířily semeny. Z pecek vzcházejí stromy bez problémů, neudržují si ovšem rodičovské vlastnosti. Právě velká vaiabilita je možná důvodem pomalého šíření do Evropy. Pravděpodobnější však je, že první pokusy s pěstováním brokví se odehrály v teplých oblastech s malou nadmořkou výškou. Protože jim zde scházela zima, která je pro tyto stromy důležitým obdobím klidu, plodily jen špatně a to odradilo pěstitele od dalších experimentů. Do Anglie broskve dorazily až v polovine 16. století. Také v Severní Americe nalezly broskvoně nový vhodný domov a rychle se tu rozšířily.

Druhy a kultivary: Amsden June je časný kultivar, dozrávající v červnu. Zelenobíle zbarvená dužina jde poměrně dobře oddělit, podobně jako u chutné odrůdy Duke of York se smetanově bílou dužinou. Hale´s Early má světle žlutou dužinu a volnou pecku. Peregrine, nejlepší keřovitá odrůda v Británii, má žlutobílou dužinu výtečné chuti a volnou pecku; dozrává v polovině sezóny. Další keřovitý kultivar je např. Rochester. Pozdní odrůda Royal George rodí velké, chutné žluté plody s temně červeným ruměncem a bledou žlutobílou dužinou s malou volnou peckou. Má sklon k plesnivění.

Kuchyňské použití: Broskvový džem je aromatičtější, než meruňkový. K jeho přípravě se výborně hodí poškozené nebo nezralé plody. I dužina broskví, které si zmrazíme na zimu, si udrží něco ze své původní konzistence. Šťáva je pravým božským nektarem. Z broskví se dělá také výtečné čatní a sladké moučníky či dezerty.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z broskví:

Ricottový koláč s broskvemi Přírodní řízek s broskví a sýrem Broskve s bílým vínem

Broskvový kompot Broskvový pohár Broskvová zmrzlina ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy