REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8×18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyTržní a stolní hrušky

Latinsky: Pyrus communis z čeledi Rosaceae

Hrušně připomínají jabloně a také jim jsou blízce příbuzné, i když mezi nimi nejsou známy přirozené hybridy. Hrušně mají plody protažené směrem ke stopce, která vyrůstá přímo z plodu, zatímco u jablka je na vrcholu plodu vždy nápadná prohlubeň.

Některé hrušně jako Konference a Bartlett vytvářejí plody partenokarpií (tj. bez oplození pylem). Takové plody nejsou ovšem zdaleka tak chutné, jako řádně oplozené, a jsou ochuzeny i o semena. Stromy jsou podobné jabloním, mají však hladké lesklé listy, vzpřímenější růst a silný kmen, obyčejně s leskle hnědým odstínem a také podlouhlejší pupeny, než jabloně.

Přirozeně rostlé hrušně jsou vysoké stromy, příliš velké na prořezávání, postřik či sklízení a plody se při pádu znehodnocují. Proto se většinou roubují na kdoulové odnože, na nichž vytvářejí menší, hustěji stavěné stromy.

Hrušně pocházejí z Evropy a z Asie. První odrůdy byly vyšlechtěny již v prehistorických dobách. Staří Féničané, Židé a předkřesťanský Řím pěstovali několik ušlechtilých odrůd. Na konci střdověku bylo písemně zaznamenáno až 232 odrůd. V Británii bylo v roce 1640 známo pouze šedesát odrůd, avšak do roku 1842 vzrostl jejich počet na více než 700. Americký autor T.

W. Field uvádí 850 odrůd. Za rychlý nárůst počtu a kvality odrůd, od horších tržních až po jemné stolní, vděčíme hlavně několika francouzským a belgickým šlechtitelům z konce 18. století, kteří dali vznik většině současných kultivarů.

Protože hrušky jsou spíše užívány k přímé konzumaci a stolní odrůdy lze velmi dobře používat i pro kuchyňské úpravy (ne však naopak), nebylo podstatných důvodů pro šlechtění tržních odrůd. Zdaleka nejlepší stolní hruškou je Doyenne du Comice (pozdní). Žádná jiná se jí neblíží sladkostí a vonnou šťavnatostí. Plody mohou dosahovat značné váhy. Barlett (William´s Bon Chretien – časná až středně sezónní) je hojně pěstována pro vyvazování a je-li mírně prořezávána, poskytuje vynikající stolní plody. Je partenokarpická, podobně jako Konference (časná až středně sezónní). Ta spolehlivě plodí i v naprosté izolaci a je odolná proti strupovitosti. Jargonelle je starobylá odrůda. Ve východní Anglii dozrává začátkem srpna, zhruba ve stejnou dobu jako Souvenir de Congress. Obě patří k nejčasnějším a mají příjemnou vůni. Improved Fertility (středně sezónní) je velmi odolná, plodí hojně a pravidelně. Dalšími vynikajícími kultivary jsou Clapp s Favourite, Dr. Jules Guyot (obě časné až středně sezónní). Glou Morceau a Durondeau (obě pozdní) vydrží až do Nového roku. Existují stovky dalších odrůd; většina z nich je použitelná jak k tepelné úpravě, tak i k přímé konzumaci, zatímco jiné jsou spíše okrasné, než užitkové.

Kuchyňské použití: Hrušky jsou jedinečným stolním ovocem; můžeme je používat stejně jako jablka – krájet, krouhat a přidávat do koláčů a závinů nebo je dusit a zapékat. Vynikající jsou nakládané s cibulí v octovém nálevu.

 

Moštové hrušky

Latinsky: Pyrus, čeleď Rosaceae

Opadavý srom vysoký až 20 m, vzácně samosprašný. Plody má velké až 10×7 cm, proměnlivé, hruškovité, žluté, hnědé nebo červené.

Moštové hrušky jsou menší a tužší, než jejich tržní a stolní sestřenice, zato stromy bývají mimořádně velké. Protože rozhodující u těchto odrůd je především množství plodů, byly předmětem výběru zejména velké stromy, jejichž úroda nebyla ohrožována pasoucím se dobytkem. Plody sice vypadají lákavě, jsou však hořké a trpké, s vysokým obsahem taninu. Lisuje se z nich šťáva, která se kvasí na lehce alkoholický mošt zvaný perry a cider. Zatímco jablečný mošt cider si podržel svou oblibu až do současnosti, konzumace perry vymizela během 19. století. Nyní se vyrábí tento nápoj již jen vzácně s vyjímkou několika málo specialistů.

Kultivary: Je známo něco kolem dvou až tří set odrůd moštových hrušek, i když mnohé byly pojmenovány vícekrát a existují v různých místních obměnách. Thorn Pear, uváděná již roku 1676, je výrazně vzpřímeného vzrůstu. Jiné časné odrůdy, jako Hastings a Brown Bess, lze jak konzumovat, tak i moštovat. Pozdější odrůdy, jako Holmer, jsou spíše jednoúčelové a takřka nepoživatelné. V 19. století usoudili pěstitelé, že účelnější jsou odrůdy s obojím použitím, a vyšlechtili Blakeney Red a Cannock.

Kuchyňské použití: Moštové hrušky nejsou obyčejně příliš chutné, ani když je upravíme tepelně, odrůda Blakeney Red se však kdysi s oblibou pekla.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy