REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8×18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyTržní a stolní hrušky

Latinsky: Pyrus communis z čeledi Rosaceae

Hrušně připomínají jabloně a také jim jsou blízce příbuzné, i když mezi nimi nejsou známy přirozené hybridy. Hrušně mají plody protažené směrem ke stopce, která vyrůstá přímo z plodu, zatímco u jablka je na vrcholu plodu vždy nápadná prohlubeň.

Některé hrušně jako Konference a Bartlett vytvářejí plody partenokarpií (tj. bez oplození pylem). Takové plody nejsou ovšem zdaleka tak chutné, jako řádně oplozené, a jsou ochuzeny i o semena. Stromy jsou podobné jabloním, mají však hladké lesklé listy, vzpřímenější růst a silný kmen, obyčejně s leskle hnědým odstínem a také podlouhlejší pupeny, než jabloně.

Přirozeně rostlé hrušně jsou vysoké stromy, příliš velké na prořezávání, postřik či sklízení a plody se při pádu znehodnocují. Proto se většinou roubují na kdoulové odnože, na nichž vytvářejí menší, hustěji stavěné stromy.

Hrušně pocházejí z Evropy a z Asie. První odrůdy byly vyšlechtěny již v prehistorických dobách. Staří Féničané, Židé a předkřesťanský Řím pěstovali několik ušlechtilých odrůd. Na konci střdověku bylo písemně zaznamenáno až 232 odrůd. V Británii bylo v roce 1640 známo pouze šedesát odrůd, avšak do roku 1842 vzrostl jejich počet na více než 700. Americký autor T.

W. Field uvádí 850 odrůd. Za rychlý nárůst počtu a kvality odrůd, od horších tržních až po jemné stolní, vděčíme hlavně několika francouzským a belgickým šlechtitelům z konce 18. století, kteří dali vznik většině současných kultivarů.

Protože hrušky jsou spíše užívány k přímé konzumaci a stolní odrůdy lze velmi dobře používat i pro kuchyňské úpravy (ne však naopak), nebylo podstatných důvodů pro šlechtění tržních odrůd. Zdaleka nejlepší stolní hruškou je Doyenne du Comice (pozdní). Žádná jiná se jí neblíží sladkostí a vonnou šťavnatostí. Plody mohou dosahovat značné váhy. Barlett (William´s Bon Chretien – časná až středně sezónní) je hojně pěstována pro vyvazování a je-li mírně prořezávána, poskytuje vynikající stolní plody. Je partenokarpická, podobně jako Konference (časná až středně sezónní). Ta spolehlivě plodí i v naprosté izolaci a je odolná proti strupovitosti. Jargonelle je starobylá odrůda. Ve východní Anglii dozrává začátkem srpna, zhruba ve stejnou dobu jako Souvenir de Congress. Obě patří k nejčasnějším a mají příjemnou vůni. Improved Fertility (středně sezónní) je velmi odolná, plodí hojně a pravidelně. Dalšími vynikajícími kultivary jsou Clapp s Favourite, Dr. Jules Guyot (obě časné až středně sezónní). Glou Morceau a Durondeau (obě pozdní) vydrží až do Nového roku. Existují stovky dalších odrůd; většina z nich je použitelná jak k tepelné úpravě, tak i k přímé konzumaci, zatímco jiné jsou spíše okrasné, než užitkové.

Kuchyňské použití: Hrušky jsou jedinečným stolním ovocem; můžeme je používat stejně jako jablka – krájet, krouhat a přidávat do koláčů a závinů nebo je dusit a zapékat. Vynikající jsou nakládané s cibulí v octovém nálevu.

 

Moštové hrušky

Latinsky: Pyrus, čeleď Rosaceae

Opadavý srom vysoký až 20 m, vzácně samosprašný. Plody má velké až 10×7 cm, proměnlivé, hruškovité, žluté, hnědé nebo červené.

Moštové hrušky jsou menší a tužší, než jejich tržní a stolní sestřenice, zato stromy bývají mimořádně velké. Protože rozhodující u těchto odrůd je především množství plodů, byly předmětem výběru zejména velké stromy, jejichž úroda nebyla ohrožována pasoucím se dobytkem. Plody sice vypadají lákavě, jsou však hořké a trpké, s vysokým obsahem taninu. Lisuje se z nich šťáva, která se kvasí na lehce alkoholický mošt zvaný perry a cider. Zatímco jablečný mošt cider si podržel svou oblibu až do současnosti, konzumace perry vymizela během 19. století. Nyní se vyrábí tento nápoj již jen vzácně s vyjímkou několika málo specialistů.

Kultivary: Je známo něco kolem dvou až tří set odrůd moštových hrušek, i když mnohé byly pojmenovány vícekrát a existují v různých místních obměnách. Thorn Pear, uváděná již roku 1676, je výrazně vzpřímeného vzrůstu. Jiné časné odrůdy, jako Hastings a Brown Bess, lze jak konzumovat, tak i moštovat. Pozdější odrůdy, jako Holmer, jsou spíše jednoúčelové a takřka nepoživatelné. V 19. století usoudili pěstitelé, že účelnější jsou odrůdy s obojím použitím, a vyšlechtili Blakeney Red a Cannock.

Kuchyňské použití: Moštové hrušky nejsou obyčejně příliš chutné, ani když je upravíme tepelně, odrůda Blakeney Red se však kdysi s oblibou pekla.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy