REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrušky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8×18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyTržní a stolní hrušky

Latinsky: Pyrus communis z čeledi Rosaceae

Hrušně připomínají jabloně a také jim jsou blízce příbuzné, i když mezi nimi nejsou známy přirozené hybridy. Hrušně mají plody protažené směrem ke stopce, která vyrůstá přímo z plodu, zatímco u jablka je na vrcholu plodu vždy nápadná prohlubeň.

Některé hrušně jako Konference a Bartlett vytvářejí plody partenokarpií (tj. bez oplození pylem). Takové plody nejsou ovšem zdaleka tak chutné, jako řádně oplozené, a jsou ochuzeny i o semena. Stromy jsou podobné jabloním, mají však hladké lesklé listy, vzpřímenější růst a silný kmen, obyčejně s leskle hnědým odstínem a také podlouhlejší pupeny, než jabloně.

Přirozeně rostlé hrušně jsou vysoké stromy, příliš velké na prořezávání, postřik či sklízení a plody se při pádu znehodnocují. Proto se většinou roubují na kdoulové odnože, na nichž vytvářejí menší, hustěji stavěné stromy.

Hrušně pocházejí z Evropy a z Asie. První odrůdy byly vyšlechtěny již v prehistorických dobách. Staří Féničané, Židé a předkřesťanský Řím pěstovali několik ušlechtilých odrůd. Na konci střdověku bylo písemně zaznamenáno až 232 odrůd. V Británii bylo v roce 1640 známo pouze šedesát odrůd, avšak do roku 1842 vzrostl jejich počet na více než 700. Americký autor T.

W. Field uvádí 850 odrůd. Za rychlý nárůst počtu a kvality odrůd, od horších tržních až po jemné stolní, vděčíme hlavně několika francouzským a belgickým šlechtitelům z konce 18. století, kteří dali vznik většině současných kultivarů.

Protože hrušky jsou spíše užívány k přímé konzumaci a stolní odrůdy lze velmi dobře používat i pro kuchyňské úpravy (ne však naopak), nebylo podstatných důvodů pro šlechtění tržních odrůd. Zdaleka nejlepší stolní hruškou je Doyenne du Comice (pozdní). Žádná jiná se jí neblíží sladkostí a vonnou šťavnatostí. Plody mohou dosahovat značné váhy. Barlett (William´s Bon Chretien – časná až středně sezónní) je hojně pěstována pro vyvazování a je-li mírně prořezávána, poskytuje vynikající stolní plody. Je partenokarpická, podobně jako Konference (časná až středně sezónní). Ta spolehlivě plodí i v naprosté izolaci a je odolná proti strupovitosti. Jargonelle je starobylá odrůda. Ve východní Anglii dozrává začátkem srpna, zhruba ve stejnou dobu jako Souvenir de Congress. Obě patří k nejčasnějším a mají příjemnou vůni. Improved Fertility (středně sezónní) je velmi odolná, plodí hojně a pravidelně. Dalšími vynikajícími kultivary jsou Clapp s Favourite, Dr. Jules Guyot (obě časné až středně sezónní). Glou Morceau a Durondeau (obě pozdní) vydrží až do Nového roku. Existují stovky dalších odrůd; většina z nich je použitelná jak k tepelné úpravě, tak i k přímé konzumaci, zatímco jiné jsou spíše okrasné, než užitkové.

Kuchyňské použití: Hrušky jsou jedinečným stolním ovocem; můžeme je používat stejně jako jablka – krájet, krouhat a přidávat do koláčů a závinů nebo je dusit a zapékat. Vynikající jsou nakládané s cibulí v octovém nálevu.

 

Moštové hrušky

Latinsky: Pyrus, čeleď Rosaceae

Opadavý srom vysoký až 20 m, vzácně samosprašný. Plody má velké až 10×7 cm, proměnlivé, hruškovité, žluté, hnědé nebo červené.

Moštové hrušky jsou menší a tužší, než jejich tržní a stolní sestřenice, zato stromy bývají mimořádně velké. Protože rozhodující u těchto odrůd je především množství plodů, byly předmětem výběru zejména velké stromy, jejichž úroda nebyla ohrožována pasoucím se dobytkem. Plody sice vypadají lákavě, jsou však hořké a trpké, s vysokým obsahem taninu. Lisuje se z nich šťáva, která se kvasí na lehce alkoholický mošt zvaný perry a cider. Zatímco jablečný mošt cider si podržel svou oblibu až do současnosti, konzumace perry vymizela během 19. století. Nyní se vyrábí tento nápoj již jen vzácně s vyjímkou několika málo specialistů.

Kultivary: Je známo něco kolem dvou až tří set odrůd moštových hrušek, i když mnohé byly pojmenovány vícekrát a existují v různých místních obměnách. Thorn Pear, uváděná již roku 1676, je výrazně vzpřímeného vzrůstu. Jiné časné odrůdy, jako Hastings a Brown Bess, lze jak konzumovat, tak i moštovat. Pozdější odrůdy, jako Holmer, jsou spíše jednoúčelové a takřka nepoživatelné. V 19. století usoudili pěstitelé, že účelnější jsou odrůdy s obojím použitím, a vyšlechtili Blakeney Red a Cannock.

Kuchyňské použití: Moštové hrušky nejsou obyčejně příliš chutné, ani když je upravíme tepelně, odrůda Blakeney Red se však kdysi s oblibou pekla.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy