REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jeřabiny, Muky, Oskeruše a Břek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Stromy vysoké do 15 m. Opadavé, samosprašné. Plody mají velikost do 1 cm, kulovité, červené, v latnatých chocholících, velmi bohaté na obsah vitamínu C a pektinu.


Latinsky: Sorbus aucuparia

Jeřáby obecné jsou velmi atraktivní stromky s typickými listy. Smetanově bílé nadýchané květy vyrůstají ve velkých chocholičnatých latách a nepříjemně voní. Na podzim se větve prohýbají pod tíhou jasně červených až šarlatových plodů, které zůstávají na stromě až do zimy.

Do početného rodu Sorbus náležejí zakrslé keře i velké stromy. Jeřáby jsou rozšířeny po celém světě a vesměs patří k otužilým dřevinám.

Z jeřabin se vyrábí výtečná zavařenina, která se téměř vyrovná marmeládě a znamenitě se hodí ke zvěřině nebo tučným a studeným pokrmům. Je z nich možno připravovat i kompoty a sirupy a někdy se užívají k dochucení jablečných pokrmů. Dělají se z nich rovněž kvasné a lihové nápoje a sušené plody se mohou v nouzi přidávat do jídla jako náhražka chleba. Podobným způsobem se tradičně využívaly i plody oskeruše.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy