Samosprašný, opadavý strom či keř vysoký do 8 m. Plody jsou velké do 2,5 cm, kulovité, obvykle oranžové, bohaté na obsah vitamínu C a komplex vitamínu B.
Latinsky: Crataegus azarolus
Hloh azarol, chutnější příbuzný našich známých hlohů, se v řadě středomořských zemí pěstuje pro své plody velikosti třešně. Většinou bývají žluté až oranžové, někdy však také červené nebo bílé. Jsou větší než hložinky a mají blátivou dužinu s chutí jablek, která obsahuje dvě až tři tuhá semena.
Téměř ve všech částech světa nalezneme různé druhy hlohů a řada z nich rodí podobné drobné, jedlé plody, připomínající jablíčka.
Z květů hlohu jednosemenného se dříve vyráběl těžký likér nebo víno. Mladé lístky a pupeny mají oříškovou příchuť a jsou vítanou přísadou do salátů. Nyní ovšem víme, že jsou lehce jedovaté. Z plodů hlohu azarolu i jednosemenného a především hlohu vratičolistého se však vyrábějí výtečné zavařeniny, vína a marmelády.
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew