REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak neboli Džekfruit (Jackfruit)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Artocarpus heterophylus Lam.

Jiný název: chlebovník, anglicky: jackfruit a jak, francouzsky: jacque, španělsky a portugalsky: jaca.

Pochází z Indie, odkud se rozšířil zejména v Asii, i do dalších v tropických oblastech. Do Evropy se dováží hlavně z Brazílie a Keni.

Jackfruit jsou mohutné, až 30 m vysoké, stálezelené, hustě olistěné stromy. Květy a plody na stromě najdeme přímo na kmeni jako u kakaovníku. Plod je velký připomínající vodní meloun, uvnitř hrbolaté slupky najdeme množství světlých oranžovožlutých dílků s jemně gumovitou strukturou. Dužina celkem představuje asi třetinu váhy celého plodu, obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, vápník a fosfor.

Jak (jackfruit, džekfruit) neboli Chlebovník celokrajný má plody dosahující váhy až 30 kg. Po dozrání vydývají intentzivní vůni přezrálých melounů. O něco menší plody druhu A.

odoratissima jsou ceněny pro sladkou chuť.

Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. V některých omáčkách dokonce nahrazuje maso. Semena se pečou jako jedlé kaštany – maróny. Plod vařený ve slané vodě nahrazuje zeleninu. Semena mají kaštanovou chuť a uvařená či upražená mohou sloužit jako vložka do polévek či různých ragů. Ovoce se k nám importuje především v konzervách jako sladký kompot.

Suma sumárum se jackfruit vaří, smaží nebo peče a konzumuje se jako zelenina. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy