REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak neboli Džekfruit (Jackfruit)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Artocarpus heterophylus Lam.

Jiný název: chlebovník, anglicky: jackfruit a jak, francouzsky: jacque, španělsky a portugalsky: jaca.

Pochází z Indie, odkud se rozšířil zejména v Asii, i do dalších v tropických oblastech. Do Evropy se dováží hlavně z Brazílie a Keni.

Jackfruit jsou mohutné, až 30 m vysoké, stálezelené, hustě olistěné stromy. Květy a plody na stromě najdeme přímo na kmeni jako u kakaovníku. Plod je velký připomínající vodní meloun, uvnitř hrbolaté slupky najdeme množství světlých oranžovožlutých dílků s jemně gumovitou strukturou. Dužina celkem představuje asi třetinu váhy celého plodu, obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, vápník a fosfor.

Jak (jackfruit, džekfruit) neboli Chlebovník celokrajný má plody dosahující váhy až 30 kg. Po dozrání vydývají intentzivní vůni přezrálých melounů. O něco menší plody druhu A.

odoratissima jsou ceněny pro sladkou chuť.

Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. V některých omáčkách dokonce nahrazuje maso. Semena se pečou jako jedlé kaštany – maróny. Plod vařený ve slané vodě nahrazuje zeleninu. Semena mají kaštanovou chuť a uvařená či upražená mohou sloužit jako vložka do polévek či různých ragů. Ovoce se k nám importuje především v konzervách jako sladký kompot.

Suma sumárum se jackfruit vaří, smaží nebo peče a konzumuje se jako zelenina. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy