REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Japonský ostružník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Popínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.


Latinsky: Rubus phoenicolasius

Je nejlepším druhem z celé početné skupiny malin a ostružin. Tato lahodná a velice ozdobná plodina připomíná silný ostružník pokrytý množstvím drobných ostnů a štětin. Oproti ostružníkům nejsou nejsou výhony tak pichlavé a lze s nimi ručně manipulovat a sbírat plody. Ty jsou menší než ostružiny, mají oranžovou až třešňovou barvu a jsou velice chutné.

 

 

Kuchyňské použití: Velmi hodnotné jako ozdoba sladkých a pikantních mís a jednoduše k přímé konzumaci. Část úrody můžeme zmrazit a přidávat do míchaných ovocných kompotů. Zavařenina se z japonských ostružin nepřipravuje, zato poskytují hutný sirup, který je ideálním doplňkem zmrzliny.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy