Popínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.
Latinsky: Rubus phoenicolasius
Je nejlepším druhem z celé početné skupiny malin a ostružin. Tato lahodná a velice ozdobná plodina připomíná silný ostružník pokrytý množstvím drobných ostnů a štětin. Oproti ostružníkům nejsou nejsou výhony tak pichlavé a lze s nimi ručně manipulovat a sbírat plody. Ty jsou menší než ostružiny, mají oranžovou až třešňovou barvu a jsou velice chutné.
Kuchyňské použití: Velmi hodnotné jako ozdoba sladkých a pikantních mís a jednoduše k přímé konzumaci. Část úrody můžeme zmrazit a přidávat do míchaných ovocných kompotů. Zavařenina se z japonských ostružin nepřipravuje, zato poskytují hutný sirup, který je ideálním doplňkem zmrzliny.
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew