REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceZahradní jahody

Latinsky: Fragaria ananassa

Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody má velké 5×5 cm, červené, kuželovité. Obsajují vitamín C a železo.

Moderní zahradní jahody jsou kříženci vyšlechtěnými z jahodníku chilského (F. chiloensis) a jahodníku virginského (F. virginiana). První poskytl větší plody s chutí po ananasu a do Evropy byl přivezen roku 1712, druhý, jež byl poprvé zaznamenán roku 1621 v Massachusetts, má plody prvotřídní chuti a jako Little Scarlet se stále komerčně využívá ke zpracování džemů. Spolu byly kříženy v 19. století a od té doby se intenzivně šlechtí další odrůdy. Každá oblast má své prioritní kultivary.

Odrůd je takové množství, že je lze těžko vyjmenovat, navíc jsou stále prošlechťovány, a tak se jejich výčet neustále rozšuřuje. Skvělá je např. Royal Sovereign (středně sezónní), která poskytuje velmi chutné plody. Středně sezónní je např. Silver Jubilee. Komerční, ranná odrůda je např. Cambridge Vigour.

Jahody stáleplodící čili remontantní

Latinsky: Fragaria x ananassa

Bylina velká až 30 cm, samosprašná. Plody má velké 5×2 cm, červené, kuželovité. Obsahují vitamín C a železo. Stáleplodící neboli remontantní jahody jsou rovněž hybridní a podobají se velice klasickým zahradním jahodám až na to, že plodí nepřetržitě až do podzimu. Plodit začínají dokonce dříve, ale plody řádné velikosti získáme, až když sezóna standardních jahod skončí.

Tato zvláštní skupina jahod se šlechtila spíše na evropském kontinentě než V Británii a Americe. Vývoj remontantních i jednou plodících jahod je obdobný, ale liší se kombinováním druhů použitých k hybridizaci. Stáleplodící jahody jsou ze všech typů jahod nejvíce ovlivněny délkou dne.

Většina odrůd jahodníku reaguje na změny zeměpisné šířky – přemístí-li se severně, vyhánějí odnože, jižně naopak plodí jahody. Skoro se zdá, že jakákoliv odrůda se stane stáleplodící v odpovídající zeměpisné šířce a stáleplodící zase naopak letním typem, bude-li pěstována v teplejším prostředí, než vyžaduje.

Skvělá je odrůda Aromel. Mara des Bois je nová francouzská odrůda s výraznou chutí a dobrými výnosy. Další odrůdyjsou jsou například La Sans Rivalel, Hampshire Maid, Ostara, Rabunda

Měsíční a „lesní“ jahody

Bylina velká až 30 cm, samosprašná. Plody má velké 1×2 cm obsahující vitamín C.

Měsíční jahody se od běžných zahradních liší dvěma zřetelnými rozdíly. Rostliny i plody jsou menší a netvoří odnože. Měsíční jahoda roste v uspořádaných trsech o ploše 30 cm, má světlezelené listy a kvete po celou sezónu od posledních až do prvních mrazíků.

Další evropské volně rostoucí druhy jahod – jahodník obecný (F. vesca) a jahodník vyšší neboli truskavec (F. moschata) jsou spíše miniaturní verzí jahod zahradních. Mají sice ještě menší plody než měsíční jahody,vytvářejí však odnože. Některé lesní jahodníky se množí téměř výlučně odnožemi a plodí jen vzácně. Tyto evropské divoké jahodníky, rostoucí severně od Alp, byly prvními kultivovanými jahodami.

Měsíční jahody pěstujeme ze semen. Původní plané formy byly jen málo vyšlechtěny, existují však i žlutoplodé a běloplodé kultivary. Druhy např. Baron Solemacher, Alexandria, Fraises des Bois

Kuchyňské použití: Jak měsíční, tak i lesní jahody jsou velice aromatické a chutnají nejlahodněji zralé a čerstvé. To platí obecně i o zahradních a stáleplodících jahodách, které mají v sobě více vody, proto se lépe hodí pro výrobu rosolů a džemů, než jahody měsíční. Jahody jsou skvělým doplňkem mnoha moučníků a dezertů, také se konzervují. Vyrábí se z nich i velké množství nápojů a sirupů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s jahodami, z jahod:

Sterilované jahody Jahody v portském víně Jahodový kysel Jahody v ledu

Jahodový cobbler Jahodová přesnídávka Letní jahodový likér Jahodový džem

DIA jahodový kompot

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy