REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceZahradní jahody

Latinsky: Fragaria ananassa

Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody má velké 5×5 cm, červené, kuželovité. Obsajují vitamín C a železo.

Moderní zahradní jahody jsou kříženci vyšlechtěnými z jahodníku chilského (F. chiloensis) a jahodníku virginského (F. virginiana). První poskytl větší plody s chutí po ananasu a do Evropy byl přivezen roku 1712, druhý, jež byl poprvé zaznamenán roku 1621 v Massachusetts, má plody prvotřídní chuti a jako Little Scarlet se stále komerčně využívá ke zpracování džemů. Spolu byly kříženy v 19. století a od té doby se intenzivně šlechtí další odrůdy. Každá oblast má své prioritní kultivary.

Odrůd je takové množství, že je lze těžko vyjmenovat, navíc jsou stále prošlechťovány, a tak se jejich výčet neustále rozšuřuje. Skvělá je např. Royal Sovereign (středně sezónní), která poskytuje velmi chutné plody. Středně sezónní je např. Silver Jubilee. Komerční, ranná odrůda je např. Cambridge Vigour.

Jahody stáleplodící čili remontantní

Latinsky: Fragaria x ananassa

Bylina velká až 30 cm, samosprašná. Plody má velké 5×2 cm, červené, kuželovité. Obsahují vitamín C a železo. Stáleplodící neboli remontantní jahody jsou rovněž hybridní a podobají se velice klasickým zahradním jahodám až na to, že plodí nepřetržitě až do podzimu. Plodit začínají dokonce dříve, ale plody řádné velikosti získáme, až když sezóna standardních jahod skončí.

Tato zvláštní skupina jahod se šlechtila spíše na evropském kontinentě než V Británii a Americe. Vývoj remontantních i jednou plodících jahod je obdobný, ale liší se kombinováním druhů použitých k hybridizaci. Stáleplodící jahody jsou ze všech typů jahod nejvíce ovlivněny délkou dne.

Většina odrůd jahodníku reaguje na změny zeměpisné šířky – přemístí-li se severně, vyhánějí odnože, jižně naopak plodí jahody. Skoro se zdá, že jakákoliv odrůda se stane stáleplodící v odpovídající zeměpisné šířce a stáleplodící zase naopak letním typem, bude-li pěstována v teplejším prostředí, než vyžaduje.

Skvělá je odrůda Aromel. Mara des Bois je nová francouzská odrůda s výraznou chutí a dobrými výnosy. Další odrůdyjsou jsou například La Sans Rivalel, Hampshire Maid, Ostara, Rabunda

Měsíční a „lesní“ jahody

Bylina velká až 30 cm, samosprašná. Plody má velké 1×2 cm obsahující vitamín C.

Měsíční jahody se od běžných zahradních liší dvěma zřetelnými rozdíly. Rostliny i plody jsou menší a netvoří odnože. Měsíční jahoda roste v uspořádaných trsech o ploše 30 cm, má světlezelené listy a kvete po celou sezónu od posledních až do prvních mrazíků.

Další evropské volně rostoucí druhy jahod – jahodník obecný (F. vesca) a jahodník vyšší neboli truskavec (F. moschata) jsou spíše miniaturní verzí jahod zahradních. Mají sice ještě menší plody než měsíční jahody,vytvářejí však odnože. Některé lesní jahodníky se množí téměř výlučně odnožemi a plodí jen vzácně. Tyto evropské divoké jahodníky, rostoucí severně od Alp, byly prvními kultivovanými jahodami.

Měsíční jahody pěstujeme ze semen. Původní plané formy byly jen málo vyšlechtěny, existují však i žlutoplodé a běloplodé kultivary. Druhy např. Baron Solemacher, Alexandria, Fraises des Bois

Kuchyňské použití: Jak měsíční, tak i lesní jahody jsou velice aromatické a chutnají nejlahodněji zralé a čerstvé. To platí obecně i o zahradních a stáleplodících jahodách, které mají v sobě více vody, proto se lépe hodí pro výrobu rosolů a džemů, než jahody měsíční. Jahody jsou skvělým doplňkem mnoha moučníků a dezertů, také se konzervují. Vyrábí se z nich i velké množství nápojů a sirupů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s jahodami, z jahod:

Sterilované jahody Jahody v portském víně Jahodový kysel Jahody v ledu

Jahodový cobbler Jahodová přesnídávka Letní jahodový likér Jahodový džem

DIA jahodový kompot

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy