REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černý rybíz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý keř, samosprašný, vysoký 1,5 m. Plody má velké 1-2 cm, černé, kulaté. Obsahují větší množství vitamínu C.


Ovoce: bobulovinyLatinsky: Ribes nigrum

Plodí na jednotlivých výhonech, plody jsou temně nachové až černé s vynikající a nezapomenutelnou chutí. Aromatické jsou i listy a stonky. Do 16. století byl užíván jako lék proti angíně a nachlazení. Později se stal oblíbenou plodinou a nyní se pěstuje hlavně v Evropě; v Americe není příliš rozšířen.

V přírodě se černý rybíz řídce vyskytuje ve vlhkých oblastech severní Evropy a Asie. Šlechtění se provádí spíše selekcí, než hybridací s příbuznými druhy, příklad Josty však dokazuje, že vzájemné křížení je možné.

Nové odrůdy, jako například Ben Sarek (středně sezónní), Ben Lomond (pozdní) a Ben More (velmi pozdní) jsou mnohem produktivnější a odolnější proti nákazám, než starší kultivary. Laxton´s Giant (středně sezónní) patří vzrůstem mezi největší; Seabrook´s Black je údajně rezistentní vůči zvětšování pupenů, působenému roztoči. Velký hybrid Josta je křížencem černého rybízu a srstky. Podobá se beztrnému angreštu a dává bohatou úrodu plodů s chutí černého rybizu. Z amerických druhů je třeba zmínit meruzalku zlatou (R. aureum), která bývá užívána jako podnož pro stromkové angrešty.

Rybíz má nízký obsah tekutin a tak k nšmu při zpracování přidáváme vodu nebo jiné ovocné šťávy. Šťáva z červeného rybízu mu dodá příjemně kyselou chuť. Snadněji se zpracovává na rosol, než džem, protože bobule se optížně očišťují.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy