REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dřínky, Dříny a Svídy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Stromy a keře vysoké až 8 m. Opadavé, samosprašné. Plody jsou veliké 1 cm, vejčité, červené nebo kulovité, bílé či modrofialové.


Latinsky: Cornus mas

Dřínky, plody dřínu obecného, připomínají protáhlé třešničky, až na jednotlivé vyjímky jsou však příliš trpké, než aby se daly jíst za syrova.

 

 

Dřín obecný, jeden ze dvou původních evropských druhů, byl dříve hojně pěstován a vysoce ceněn, dnes se však prakticky nejí ani na venkově.

V Německu se dřínky prodávaly na trzích jako pochoutka pro děti. Hojně se užívaly k výrobě dortů, cukroví a bonbónů a dokonce jako náhražka oliv. V Norsku ochucovaly květy dřínu pálenku, v Turecku se zase plody přidávaly do šerbetu. Plody jednotlivých keřů se chuťově liší, některé jsou v syrovém stavu chutnější.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy